A mobiltelefon okozta Vancsik halálát

2001.09.17. 12:02
A szakértői vizsgálatok kizárták, hogy Vancsik Zoltán halálos közlekedési balesetét idegenkezűség, műszaki meghibásodás vagy rosszullét okozta. Az országgyűlési képviselő augusztus 17-én éjszaka az M7-esen haladt, amikor elvesztette uralmát járműve felett, és egy útmenti fának csapódott. Vancsik halálát így minden bizonnyal az okozta, hogy az ütközés előtti pillanatban egy ismerősét akarta felhívni mobiltelefonján.
A halála előtti percekben többször is telefonált Vancsik Zoltán országgyűlési képviselő, sőt az ütközés előtti pillanatban is hívást kezdeményezett, de már sikertelenül - hangzott el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hétfői sajtótájékoztatóján. Papp Károly, megyei főkapitány elmondta: a múlt héten lezárultak a szakértői vizsgálatok, amelyek egyértelműen kizárták, hogy a közlekedési balesetet idegenkezűség, az autó műszaki meghibásodása vagy a vezető rosszulléte okozta.

Százzal csapódott a fának

Vancsik Zoltán
A képviselő augusztus 17-én éjszaka Székesfehérvárról tartott a fővárosba, amikor az M7-es autópályán balra kezdett sodródni. Ezt egy hirtelen kormánymozdulattal akarta korrigálni, de elvesztette uralmát a járműve felett, és az útmenti fának csapódott. A Peugeot a megengedett sebességgel, azaz 130-cal haladt, de a fékezés ellenére is 100 km/órával tért le az aszfaltról.

A biztonsági öv nem volt bekapcsolva, így Vancsik az ütközés miatt kinyílt jobboldali ajtón kirepült. Négy olyan főbb sérülést szenvedett, amely egyenként is halálos lett volna, így esélye sem volt a túlélésre. A balesetet egy kamionsofőr jelentette be a rendőrségen, aki az agárdi leágazó után látta az autó sodródását, majd azt, hogy egyszer csak eltűnik az éjszakai sötétségben. Ezután megállt, majd a zseblámpájával elkezdte keresni a roncsot.

A mobiltelefon-társaság híváslistája, valamint az összetört készülék megvizsgálása alapján kiderült, hogy az ütközés előtti tíz percben a képviselő a hangpostafiókját hallgatta le, és SMS-t is küldött. Közvetlenül a baleset előtt, 23 óra 10 perckor pedig egy ismerősét akarta felhívni, de a kapcsolat már nem jött létre. Ennek alapján a hivatalos jelentésbe vezetéstechnikai hiba kerül, amelyet a mobiltelefon kihangosító nélküli használata miatt következhetett be.

Vancsik mandátumát Warvasovszky Tihamér vette át
Szeptember 13-án Vancsik országgyűlési képviselői mandátumát az MSZP Fejér megyei listájáról Warvasovszky Tihamér vette át. A megbízólevelet Halmos István, a Fejér Megyei Területi Választási Bizottság elnöke adta át a Warvasovszkynak a székesfehérvári megyeházán. Warvasovszky Tihamér 1998 óta Székesfehérvár polgármestere. Független jelöltként, az MSZP, az SZDSZ, a Nyugdíjasok Pártja megyei szervezetének, valamint több civil szervezet támogatásával választották meg az önkormányzat élére. Az Országgyűlés MSZP-frakciójában pártonkívüliként tevékenykedik majd.