Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Védegylet: hatástalanok az állami garanciák az egészségbiztosításban

2007.12.12. 14:56
Az egészségbiztosítási pénztárak állami ellenőrzése ellentétes az EU gazdasági jogával, a GATS egyezmény alapján pedig visszafordíthatatlanná válik az egészségügy piacosítása, hívja fel a figyelmet a Védegylet. A szervezet szerint így a reform várható hasznai kétségesek, viszont biztosan előrejelezhető negatívumokkal és óriási kockázatokkal jár.

Az üzleti alapon működő egészségbiztosítási rendszer kritikusait a kormány azzal igyekszik leszerelni, hogy ún. „garanciákat” épít be a törvénybe, amelyek az üzleti működés logikáját korlátoznák, írja közleményében a Védegylet.

A elképzelések szerint a megyénként megalakuló egészségpénztárakban a magánbefektető csak kisebbségi tulajdonos lehet, az igazgatótanácsban az állam képviselői is ott ülnek és az irányítást több ponton az állam gyakorolhatja. Az utóbbi hetekben a vita azon volt a két koalíciós párt között, hogy az egészségpénztár igazgatótanácsának elnökét a befektető vagy az állam adja.

A civil szervezet szerint azonban ezek a „garanciák” ellentétesek lehetnek az EU gazdasági jogával. Az EU gazdasági joga ugyanis szigorúan korlátozza a vállalatok működésébe történő állami beavatkozás mértékét és mikéntjét.

Mivel a kormány által tervezett, állami ellenőrzést biztosító „garanciák ellentétesek az EU előírásaival, az EU bírósága megsemmisítheti a vonatkozó szabályokat. Ezzel a problémával korábban az Index is foglalkozott. A pénztárak az EU döntése esetén saját alapszabályukban rendezhetik az igazgatóság kinevezésének módját, amely miatt gyengülhetnek a köztulajdonosi jogok.

A Védegylet szerint az egészségbiztosításra érvényessé válhatnak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szolgáltatás liberalizációs egyezményének, a GATS-nak az előírásai is.

Ennek nem csak az lesz a hatása, hogy az egészségbiztosítás piacosítása visszafordíthatatlanná válik, de az is, hogy a „garanciák” idővel felmorzsolódhatnak. A GATS egyezmény kategorikusan tiltja – illetve kompenzációhoz köti – a piaci liberalizáció visszafordítását azokban a szektorokban, amelyekben az ország piacnyitást vállalt.

Márpedig a magyar kormány „piacnyitást” vállalt az egészségügyben és a biztosítási szektorban is. A GATS előtt továbbá megtámadhatóvá válik minden piacot korlátozó szabályozás – így a kormány tervezett „garanciái” is, áll a Védegylet közleményében.

A szervezet ezért felszólítja az országgyűlési képviselőket, hogy ne támogassanak olyan törvényt, amelynek várható hasznai kétségesek, viszont biztosan előrejelezhető negatívumokkal és óriási kockázatokkal jár. Az egészségbiztosítási törvényjavaslatról december 17-én szavaz az országgyűlés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!