Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Ragáts szűri az MTV végkielégítéseseit

2003.10.17. 14:01
Az MTV elnöke szerint minden, korábban nagyösszegű végkielégítéssel távozó, ám jelenleg ismét a köztévénél foglalkoztatott munkatárs megkezdte a pénzek visszafizetését. Ragáts Imre szerint a tévé korábbi vezetésére volt jellemző, hogy leengedték az állami intézménytől kapott bánatpénzek visszafoglalkoztatás esetén kötelező behajtását. A menedzsment-átalakítás során bejelentett három új MTV-vezetőnek összesen több mint 42 milliót kell visszatéríteni.
Az intézményt irányító Ragáts Imre ügyvezető elnökségének kezdete óta a Magyar Televízió minden, korábban végkielégítéssel elbocsátott, majd "visszafoglalkoztatott" munkatársa megkezdte a felvett összeg visszafizetését - közölte az MTI érdeklődésére Csorba Mária sajtóreferens pénteken. Hozzátette, az idén május elején Ragáts Imre elnöki utasításban rendelte el, hogy - az esetleges anomáliák kiszűrése érdekében - minden külső szerződésen szerepeljen, ki végez munkát e megbízás alapján, elkerülendő, hogy korábban végkielégítéssel távozott egykori munkatársakat cégükkel kötött szerződések alapján foglalkoztassanak.

Korábban 25-ből 11-szer

"Amióta Ragáts Imre az MTV alkalmazottainak munkáltatója, hat visszafoglalkoztatásra került sor, s az érintettek mindegyike megkezdte, vagy már be is fejezte korábban felvett végkielégítése visszafizetését" - közölte a sajtóreferens. A korábbi vezetés 25 esetből 11-szer engedte ezt el - tette hozzá Csorba Mária. A szóvivő szerint Ragáts Imre lehetőséget teremtett arra, hogy - amennyiben valaki ezt kéri - több éven keresztül, részletekben fizethesse vissza a végkielégítés összegét; a visszafizetés módjával kapcsolatos nyilatkozat megtétele esetükben alkalmazási feltétel.

Öt évig nem

Csorba Mária emlékeztetett arra, hogy az intézmény korábbi vezetői 1997-ben, 1999-ben, 2000-ben és 2001-ben kértek anyagi segítséget a pénzügyi tárcától csoportos létszámleépítéshez. Az összeg folyósításának feltétele az volt, hogy az ilyen módon elbocsátottakat csak úgy "foglalkoztathatja vissza" a távozásukat követő öt évben az MTV, hogy jövedelmük nem haladhatja meg utolsó évi keresményük tíz százalékát. Ellenkező esetben az MTV Rt.-nek vissza kell fizetnie a kincstárnak az újraalkalmazott volt munkatárs után korábban igénybe vett támogatás összegét - tette hozzá a sajtóreferens.

Új igazgatók visszafoglakoztatva

Mint emlékezetes, az Index írt arról, hogy a kinevezés előtt álló stratégiai igazgató és a koordinációs főszerkesztő is nagy összegű végkielégítéssel távozott 2000-ben az MTV-től Kósa Somogyi György bruttó 15,6 millió, Hortobágyi Éva pedig bruttó 7 millió forintot kapott. Hasonló helyzetben van a hírigazgatói posztról az aktuális műsorok igazgatóságra váltó Rudi Zoltán is, aki lapértesülések szerint 20,2 milliós búcsúpénzt kapott. Rudi már korábban bejelentette, hogy vállalja a visszafizetést.