Árpád
-2 °C
3 °C

Becsület napja a Hősök terén

2007.02.10. 17:47
Ezer szkinhed és jónéhány idős ember hallgatta meg a "Becsület napján" a beszédeket a Hősök terén, majd a katonai alakzatban felsorakozott tömeg előtt koszorúztak is a résztvevők. Külföldről is sokan érkeztek, így német, angol, bolgár és cseh szélsőséges szervezetek zászlóit lehetett felfedezni az árpádsávos csíkok között. A Főpolgármesteri Hivatal egyelőre nem adott választ az Indexnek, hogy az MSZP-SZDSZ többségével működő budapesti szakbizottság engedélyezte-e az esemény hangosítását.
Körülbelül ezer bőrfejű és rövidre nyírt hajú, bakancsos fiatal gyűlt össze szombaton délután kettőre a Hősök terén. Az ismeretlen katona sírjánál dobpergés mellett vonultak be a "katonai jellegű rendezvény" résztvevői a kordonokkal körbezárt területre. A "Becsület napjára" érkezők, a sorban állók között voltak angolok, németek, csehek és bolgárok is. Többségük azonban magyar volt, és némán vonult az érdeklődők és az újságírók között. Az MTI szerint a kordonok között felálló "katonai alakzatban" néhány Kossuth téri demonstráló is feltűnt. A szervezők - akik korábbi hírek szerint a Vér és Becsület Egyesülethez kötödtek régebben - felszólították a jelenlévőket, hogy kapcsolják ki mobiljaikat, ne dohányozzanak és ne beszélgessenek, mert katonai rendezvényről van szó.

Kitörés

A bakancsosok között volt néhány "civil ruhás" öregember, akik nem feketébe vagy terepruhába voltak öltözve. A tömeg szélén árpádsávos zászlókat tartó fiatalok álltak, a szónokok az ismeretlen katona sírjánál gyülekeztek.

A kettőkor kezdődött eseményen többen is beszéltek, de mindegyikük fő témája az 1945 februárjában a budai Várból kitört német és magyar csapatok hősiessége volt. Az, hogy a több tízezernyi német és magyar katona közül mindössze pár százan élték túl a kitörést. Az egyik szónok Zrínyi Miklóshoz hasonlította ezeket a honvédeket, Wehrmacht- és SS-katonákat. Külön megemlékezett egy szónok a hungarista postásokról.


Nézze meg képeinket!

"Hatvankét éve tart a nemzeti elnyomás, de mi büszkék vagyunk fajiságunkra" - mondták német, angol és magyar nyelven az egybegyűlteknek.

Az egyik szónok, Illés Zsolt azt mondta: "Európa a globalizáció miatt ostrom alatt van, ezért egy választásunk lehet, a kitörés, és folytatni fogjuk harcunkat, a győzelem vagy a halál szellemiségében". A másik felszólaló, Tudós Tamás János szerint megbukott a bolsevizmus, meg fog bukni a liberalizmus is, és győzni fog az ő világnézetük, ami Isten, a nemzet és a szociális gondolkodás szellemiségét képviseli.

A német NPD több vezetője is felszólalt

Az eseményen a szélsőséges nézeteiről ismert német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) vezetői közül hárman is szónokoltak. Udo Voigt, a pártelnök, Eckart Bräuniger, a központi pártiroda irányítója és Matthias Fischer, egy "közép-frankföldi" területi vezető is beszédet mondott. Az NPD 2006-ban Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban (a volt NDK északi részén) több mint hétszázalékos eredményt ért el a helyi választásokon.

Udo Voigt most elsősorban arra emlékezett, hogy édesapja a hatvanas években a Balaton partján mutatta meg neki, hogy hol harcolt a II. világháborúban. A német szónokok a két nép (a német és a magyar) barátságát méltatták beszédeikben.

Kitartás - versben

A magyar hozzászólók közül Tudós Tamás János és Erős Zoltán beszélt a leghosszabban, de Szentgyörgyhegyi Ferenc verseket mondott. A versekben a kitartás szó igen sokszor fordult elő, különböző összefüggésekben.

Az elhangzott beszédek tartalma egyértelmű volt: volt, aki például a Holocausthoz áldozataihoz hasonlította (legalábbis beszédének angol fordítása szerint) a Várban felgyújtott katonakórház halottait. Magyar beszédében csak körülírta ezt, ám az angol nyelvű fordításban elhangzott a Holocaust kifejezés is.

A magyar felszólalók beszédeit angolra fordította egy fiatal férfi, míg a német pártvezetők mondatait magyarra tolmácsolták a szervezők.

Churchill kezdte a második világháborút

A beszédek közben elhangzott, hogy a második világháborút Churchill robbantotta ki. Drezda terrorbombázását ugyanúgy elítélték a felszólalók, mint a budai német-magyar kórház oroszok általi felgyújtását. A Várban néhány száz ember kivételével meghalt német és magyar katonákat a bolsevizmus elleni harc áldozatainak minősítették a felszólalók. Szerintük a Magyar Királyi Honvédség, a Csendőrség, az SS és a Wehrmacht alakulatai Európa kultúrájáért haltak meg a Várban.

A felszólalók többsége a globalizáció ellen kelt ki, néhány szónok szinte üvöltve ismételgette mondatait. A Hősök terén szavaik a környező múzeumok falairól visszhangzottak.

Az angol Ian Stuart's Brotherhood nevében felszólaló férfi utóbb az Indexnek elmondta: rendszeresen részt vesz hasonló megemlékezéseken Angliában. Magyarországon járt már, sőt Németországban és Portugáliában is. Szerinte természetes, hogy a II. világháborúban elesettekről megemlékeznek, ugyanakkor harcolni kell a fennálló rendszer ellen.

Aktuális magyarországi politikai üzenete csak ritkán volt az elhangzottaknak. Az egyik felszólaló viszont arról beszélt, hogy a 2006. október 23-án Budapesten történtek miatt meg fognak fizetni a bűnösök, akik "keretlegényeket" szabadítottak rá a demonstrálókra. Budapesten így újra "jó emberek vére folyt".

Hiller István a szélsőségesektől való elhatárolódásra kéri a parlamenti pártokat

Hiller István, az MSZP elnöke arra kéri a parlamenti pártokat határolódjanak el a Hősök terén a nap folyamán szélsőséges csoportok által tartott rendezvénytől. Erről a politikus szombaton Budapesten sajtótájékoztatón beszélt.


Klikk!

Minden demokratának közös kötelessége, hogy szembeforduljon a szélsőségekkel - indokolta a kérést a kormánypárti politikus. Hiller István szerint szégyen az, hogy Magyarországon találkoznak a szélsőséges világnézetű emberek. Ez ellen közös fellépéssel lehet szembeszállni - fűzte hozzá.

A Fidesz közleménye

"Felháborító arcátlanság az, amit Hiller István mai sajtótájékoztatóján művelt. A szocialista kormány által irányított rendőrség tette lehetővé a Vér és Becsület mai rendezvényét. Az Orbán-kormány hivatali ideje alatt egyetlen ilyen felvonulásra sem kerülhetett sor" - hangsúlyozta Szijjártó Péter szóvivő.

Az Index megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt is az ügyben, a Hősök terén ugyanis elektronikus berendezésekkel hangosították a rendezvényt. Márpedig emlékezetes, hogy Demszky Gábor a tavaly őszi zavargások után kezdeményezte, hogy fővárosi bizottság hagyja jóvá ezentúl a technikai eszközök használatát a politika tömegrendezvényeken. A Városháza illetékese nem adott választ arra, hogy az MSZP-SDZSZ többségével felálló szakbizottság adott-e engedélyt a hangosításra a Hősök terén tartott délutáni rendezvényen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?