Egész Alaszkát be lehetett volna fűteni

videoriport az olajozásról

2007.09.26. 17:21
A kilencvenes évek egyik legnagyobb biznisze az olajozás. Az állam több mint ezermilliárdot bukott, a valós tettesek megbüntetése elmaradt.

Nógrádi Zsolt saját állítása szerint 1992 és 1998 között aktívan olajozott. Erről részletesen beszámolt a 2000-ben alakult parlamenti olajbizottság előtt, ám végül nem a megnevezett személyeket, politikusokat, hanem rágalmazás miatt őt ítélték el.

1989-92 - import

A háztartási tüzelőolaj, a hto kémiailag azonos az üzemanyagnak használt gázolajjal, csak kevesebb volt rajta az adó és nem traktor, hanem kályha ment vele. Különbség csak a színében volt (mályvaszínű szirupot adtak hozzá).

Ebben a szakaszban legtöbbet az importőrök és a hatóságok kerestek (adóhatóságok megvesztegetése, védelmipénz a politikusoknak). A beérkezett olajjal nem volt sok tennivaló, a keresztapák felvásárolták és magánkutakon nagy haszonnal értékesítették, így mindenki haszonélvezője volt a biznisznek, aki olcsó üzemanyagot vásárolt. Legnagyobb felvásárlók a MÁV, a Volán, a teherfuvarozó cégek, a mezőgazdasági szövetkezetek.

1992-93 - szőkítés,  1994-98 - vámhalasztott fizetés

A vámosokat már ellenőrizték, ezért a szörpöt beleöntötték az olajba. Ekkor volt mit szőkíteni. Miután a hto és a gázolaj adója ismét ugyanakkora lett, az olajkereskedők (is) a vámhalasztott fizetés intézményében találtak kiskaput.

A szőkítéssel nem csak az importőrök és hatóságok képviselői jártak jól, hiszen az egész megyéknek adott munkát (kénsav, mészhidrát beszerzése, maga a szőkítés rengeteg telepen). Vámhalasztott fizetéssel azonban már sokkal kevesebben tudtak kaszálni. Az importőrök külföldi olajfinomítókban kötöttek le nagy kapacitást, az olajat a MÁV szállította be, a keresztapák már kevesebb haszonnal adták tovább az olajat, nem is ismerhették meg az igazi nagykutyákat.

Nógrádi József halála

Zsolt öccse, Ádám több éve előzetesben ül apjuk meggyilkolásának vádjával.

Keresztapák, ügynökök és más mesék

Nógrádi Zsolt leginkább az olajszőkítésre láthatott rá, ekkor 40 szőkítőtelep munkáját felügyelte. A védelmi pénzt ebben az időben főleg az MDF politikusai szedték. Az olajbizottság előtt több magas rangú politikusra tett terhelő vallomást. Ezután személyiségzavarosnak minősítették és rágalmazás miatt elítélték. A politikusokat mentelmi joguk miatt ki sem hallgatták. A nyilvános tárgyalás jegyzőkönyvei hivatalosan elvesztek. Az ügyben a politikusok mellett érintett üzletemberek többsége azóta meghalt.

Arnold Mihály, a VPOP volt parancsnoka

1990-2000 között a Vám- és Pénzügyőrség vezetője. Folyamatosan tett javaslatokat a törvényhozásnak, hogy emeljék össze a hto és a gázolaj árát, mert több százmillió forint adóbevételtől esik el az ország. Később a halasztott fizetés okozta károkra többször is figyelmeztette a Parlamentet.  • Tippek
  • Hitelkártya