Piroska
-2 °C
5 °C

Újra működik a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció

2001.02.28. 20:26
Véget ért a fővárosi koalíciót egy hete megbénító villamosvita, miután Kovács László, az MSZP és Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke szerdán kompromisszumos megállapodást kötött egymással. Eszerint a főpolgármester eláll a villamosvásárlás közgyűlési újratárgyalásától, és mindkét párt elfogadja a Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalását az ügyben. Ha s testület nem emel kifogást az eljárás ellen, akkor jöhetnek a hannoveri villamosok. Szerdától újra egyeztetnek a fővárosi koalíció pártjai a költségvetésről.
Kovács László, az MSZP és Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke szerdán kompromisszumos megállapodást kötött
Demszky Gábor kettős minőségében, mint pártelnök, és mint főpolgármester kezdeményezte a találkozót, a fővárosban kialakult helyzet ugyanis a két párt viszonyára is hatással volt - jelentette ki Kovács László a több mint egyórás tárgyalást követő sajtótájékoztatón. A pártelnök közölte, hogy mindkét párt érdekelt a Budapestet irányító MSZP-SZDSZ koalíció fenntartásában, és felkérte a két frakcióvezetőt, hogy tegyenek meg mindent a koalíció működőképességének helyreállításáért. Demszky elmondta: a város költségvetésének elfogadása érdekében döntöttek a békekötés mellett.

Lezárult a villamosvita

A felek megállapodtak abban, hogy a villamosok cseréjének kérdését a főváros 2001. évi költségvetésének részeként kezelik és egyetértettek abban, hogy egyaránt szükség van a nagykörúton közlekedő és a régi, úgynevezett UV villamosok cseréjére is - jelentette be Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták frakcióvezetője. Amennyiben tehát a Közbeszerzési Döntőbizottság úgy foglal állást, hogy a BKV által lefolytatott eddigi tárgyalásos eljárás törvényes volt, a főváros megvásárolja a használt hannoveri villamosokat. A testülethez Demszky Gábor fordult kedden azzal, hogy vizsgálja felül, történt-e törvénytelenség a beszerzés során.

Újra működik a koalíció

Az MSZP és az SZDSZ a fővárosi költségvetésről konszenzussal dönt
Az MSZP és az SZDSZ kifejezte szándékát, hogy a fővárosi költségvetésről konszenzussal dönt. Ennek érdekében a két képviselőcsoport már szerdán megkezdte az egyeztetést. A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön kezdi tárgyalni Budapest büdzséjét. Az MSZP módosító javaslatai 16 milliárdnyi pluszkiadást indítványoznak az eredeti tervezethez képest.

A két párt országos viszonyáról nem volt szó

Demszky Gábor kijelentette, hogy mindkét párt érdekelt az Orbán-Torgyán koalíció leváltásában, mert ellehetetlenítik a főváros működését, és arra törekednek, hogy éket verjenek az MSZP és az SZDSZ közé. Kovács László újságírói kérdésre elmondta, hogy a megbeszélésen a két párt országos viszonyáról nem esett szó, bár azzal mindkét fél tisztában volt, hogy a mostani megállapodás jót tesz kapcsolatuknak.

A villamosügy
A hannoveri villamosok megvásárlására a múlt csütörtökön adott felhatalmazást a Fővárosi Közgyűlés az MSZP és a Fidesz-MDF-MKDSZ szavazataival. A döntést megelőzően a szabad demokraták már kilátásba helyezték, amennyiben a szocialisták a használt villamosok megvásárlása mellett voksolnak, felbontottnak tekintik a hét évvel ezelőtt megkötött koalíciót. Az ominózus közgyűlési döntés óta a két párt képviselői nem beszélnek, csupán a sajtó útján üzengetnek egymással. Az SZDSZ nyilatkozatai alapján felbontottnak tekintette a koalíciót, a szocialisták pedig azzal érveltek, hogy a szakításról még semmiféle értesítést nem kaptak koalíciós partnerüktől.

Demszky Gábor a hét végén kijelentette, hogy újratárgyaltatja a közgyűléssel a villamosok ügyét, és a szocialisták visszalépésétől tette függővé a koalíció újraélesztését. Az MSZP képviselőcsoportja a szerdai pártelnöki egyeztetésig azt hangoztatta, hogy ragaszkodik a használt villamosok megvásárlásához. A hannoveri közlekedési vállalat kedden március közepéig hosszabbította meg ajánlatát, ami eredetileg február 28-ig szólt.