Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

Demszky vesztett a villamosperben

2001.06.26. 14:17
Elutasította a Fővárosi Bíróság kedden a fővárosi önkormányzat keresetét a hannoveri villamosok ügyében indított közigazgatási perben. A bíróság egyben 15 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Fővárosi Önkormányzatot. A perben a főváros a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottságának álláspontját vitatta, amellyel márciusban elutasította Demszky Gábor főpolgármester panaszát a BKV Rt. hannoveri villamosok vásárlására kiírt pályázata ellen.
TW6000-es sorozattípusú villamos
A főpolgármester és hivatalának álláspontja szerint a BKV Rt. döntésük és felhatalmazásuk nélkül nem indíthatott volna közbeszerzési eljárást, így a hannoveri villamosok megvásárlásáról szóló szerződést is jogosulatlanul írták alá. A közbeszerzési döntőbizottság azért utasította el a panaszt, mert a főpolgármestert nem tartotta illetékesnek annak benyújtására, valamint túllépte a jogorvoslati határidőt.

Az ítélet indoklása tartalmazta: a Fővárosi Bírósághoz a fővárosi önkormányzat nyújtott be keresetet, ám a bíróság megítélése szerint a hannoveri villamosok beszerzése ügyében az önkormányzat sem perképes. Mindemellett a bíróság az önkormányzat perképtelenségét az ügy szempontjából irrelevánsnak minősítette a jogorvoslati határidő túllépése miatt.

A bíróság szerint a közbeszerzési eljárás minden cselekménye, illetve a szerződés megkötésével járó jogosultságok és kötelezettségek közvetlenül a BKV Rt.-hez kapcsolhatók. Az ítélet szerint a fővárosi önkormányzat szerepe - tulajdonosi és alapítói jogosultságán keresztül - közvetett volt a villamosok beszerzésében.