Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Zöld lámpa a hannoveri villamosoknak

2001.03.13. 18:26
A közbeszerzési döntőbizottság nem emelt kifogást a BKV hannoveri villamosok megvásárlására kiírt közbeszerzési eljárása ellen, így érvénybe lépett a közlekedési vállalat kedd délután aláírt szerződése is. Legalábbis a BKV és a fővárosi szocialisták szerint, Demszky Gábor ugyanis a határozat nyilvánosságra hozatalát követően kiadott közleményében ,,érdemi döntést" sürget az ügyben.
A BKV Rt. igazgatósága keddi ülésén úgy döntött, aláírja a hannoveri villamosok megvásárlására vonatkozó szerződést - közölte Garadnai András, az igazgatóság elnöke az MTI-vel. A szerződés azt követően lépett életbe, hogy a közbeszerzési döntőbizottság kedd délután hozott határozatában nem emelt kifogást az eljárás törvényességét illetően. A bizottságot Demszky Gábor kereste meg március elején, mivel a főpolgármester és a szabad demokraták szerint jogilag megkérdőjelezhető a BKV használt villamosok vásárlására kiírt eljárása.

A bizottság formai okokra hivatkozott

A testület keddi határozata szerint a közbeszerzési eljárásban született döntésért és a szerződés megkötéséért a BKV a felelős, tehát a főpolgármester ügyfélképességgel nem rendelkezik az ügyben. Ezen felül a testület azt is leszögezi, hogy Demszky a törvényes határidőn túl nyújtotta be a kérelmét, így a testület megfogalmazása szerint a kérelem érdemi vizsgálatának eljárás jogi akadálya volt.

Demszky ,,érdemi döntést" sürget

A főpolgármester szerint azonban a döntőbizottság érdemben nem vizsgálta az eljárás jogszerűségét. A főpolgármester korábbi felkérése alapján a legfőbb ügyész hivatalból kérte a döntőbizottság eljárását, a versenyhivatal elnöke pedig úgy nyilatkozott: ha a döntőbizottság formai okokkal utasítja el a döntést, ugyancsak fontolóra veszi az eljárás hivatalból való kezdeményezését. A kérelem elutasításának indokai a legfőbb ügyészre és a versenyhivatal elnökére nem érvényesek.

Azzal, hogy a BKV kedden aláírta a szerződést, a főpolgármester szerint kikerülte az esetleges jogorvoslat lehetőségét, az aláírás ugyanakkor ellentétes a várost vezető koalíció megállapodásával is, mely a döntőbizottságnak a jogszerűséggel kapcsolatos érdemi döntésétől teszi függővé a szerződés aláírását.

A végső szó a németeké

A BKV a mai döntést követően a Hannover által kiírt közbeszerzési eljárásban rögzített határidő utolsó napján, március 14-én eljuttathatja a BKV ajánlatát Németországba. Ezt követően Hannovertől függ, hogy kinek adja el a számára feleslegessé vált villamosokat. Amennyiben a BKV nyer, úgy a németek szeptember végétől jövő év márciusáig leszállítják a 68 felújított, s egy év garanciával rendelkező villamost Budapestre.

A villamosok nem felelnek meg a magyar szabványnak

A közlekedési tárca a közeljövőben hoz döntést arról, hogy a BKV kérelmére módosítja-e az országos vasúti szabályzatot - nyilatkozta az Indexnek Nagy Béla, a közlekedési minisztérium vasúti főosztályának helyettes-vezetője. A közlekedési vállalat azért fordult a minisztériumhoz, mert a magyar szabályzat szerint legfeljebb 60 centiméter lehet a villamosok padlómagassága, míg a hannoveri járműveké meghaladja a 90 centimétert. Nagy szerint egyébként nincs különösebb műszaki akadálya a módosításnak, mivel bizonyos átalakításokkal a magasabb padlószint okozta problémák megoldhatóak.