Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

A BKV a hannoveri villamosok mellett döntött

2001.03.07. 15:49
Érvényesnek és eredményesnek találta a hannoveri villamosok megvásárlására indított közbeszerzési eljárást a BKV szerdán, egyelőre azonban nem biztos, hogy ősszel forgalomba is állhatnak a használt villamosok. A szerződéskötéshez többek között az szükséges, hogy a meghosszabbított német ajánlat határidejének lejártáig a közbeszerzési döntőbizottság ne emeljen törvényi kifogást az eljárás ellen. A villamosügy továbbra is megosztja a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíciót.
Érvényes és eredményes az a közbeszerzési eljárás, amelyet a BKV Rt. 68 hannoveri használt villamos beszerzése érdekében folytatott le- közölte Aba Botond, a közlekedési vállalat vezérigazgatója szerdán az MTI-vel. Aba Botond elmondta, hogy a vállalat szerint a vásárlást bonyolító Ferrostaal Kft. megfelelő árajánlatot tett, ezért megköthető a szerződés, ám ennek feltétele, hogy a közbeszerzési döntőbizottság, most zajló vizsgálata során ne állapítson meg jogsértést ez ügyben.

A bizottság még nem lépett

Azért fordult a múlt héten a közbeszerzési döntőbizottsághoz Demszky Gábor főpolgármester, hogy az függessze fel az eljárást, mivel a szabad demokraták BKV eljárásában több ponton is törvénytelenséget gyanítottak. A bizottság egyelőre nem lépett, kedden azonban iratkiegészítést rendelt el az ügyben.

A vezérigazgató szerint a közbeszerzési eljárás feltételeit teljesítették, bár kétségtelen, hogy nem volt a törvényben előírt két ismert ajánlattevő, a Ferrostaal tehát egyedül ,,versenyzett". Aba arra hivatkozott, hogy a BKV érdeklődött az európai nagyvárosoknál és a közlekedési társaságoknál a hasonló lehetőségekről, ám mindenhonnan elutasító választ kapott.

A költségvetés tartalmazza a villamosokra szánt pénz

Több, a villamosvásárlást támogató politikus - így Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes és Deák András, a fővárosi közbeszerzés bizottság elnöke - az Indexnek úgy nyilatkozott: az, hogy a döntőbizottság még nem foglalt állást, azt jelenti, hogy nem találtak olyan hibát a közlekedési vállalat eljárásában, amely miatt felfüggesztenék a szerződéskötést.

Aba Botond a szerdai döntés kapcsán megjegyezte, hogy megvárták a tulajdonos, a fővárosi önkormányzat februári döntésének megerősítését is, amely kedden, a költségvetés megszavazásával teljesült. A hannoveri villamosok megvásárláshoz szükséges pénzt ugyanis az MSZP nyomására a szabad demokraták belevették a büdzsébe.

Megosztott a koalíció

A február 22-i közgyűlési döntés kapcsán kialakult helyzet - amely majdnem a fővárosi MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásához vezetett - jelenleg is megosztja a két képviselőcsoportot. Bőhm András szabad demokrata frakcióvezető kedden úgy nyilatkozott: a BKV vezérigazgatója személyes felelősségére dönthet a villamosvásárlás ügyében, szerinte azonban a városháza nem adott hozzájárulást a BKV-nak arra, hogy használt villamosokat vegyen, így Aba Botond a közgyűlés hozzájárulása nélkül határoz a 7 milliárdos beruházásról. A koalíció két pártja múlt szerdai békekötése alkalmával abban állapodott meg, hogy a villamosok kapcsán elfogadják a közbeszerzési döntőbizottság határozatát.

Az ajánlat március 14-ig érvényes

A vezérigazgató nyilatkozata szerint a BKV az ajánlat elbírálásakor figyelembe vette azt is, hogy a kedvező feltételek rövid ideig állnak fenn, a Ferrostaal ugyanis egyértelműen rögzítette, hogy csak március 14-ig tartják fenn az ajánlatukat. Aba jelenleg em lát olyan okot, amely kizárná a villamosvásárlásról szóló szerződés aláírását. Bőhm szerint azonban a március 14-i határidő nem létezik, hiszen a hannoveri ajánlatot közvetítő cég mindaddig nem szabhat időhatárt, amíg a vasúthatósági engedélyt meg nem szerezte. A BKV csütörtökön a városháza tulajdonosi bizottságához fordul, hogy a testület adja áldását a szerződés aláírására.

A villamosok nem felelnek meg a hazai szabványnak

A hannoveri villamosok jelenleg nem felelnek meg a magyar szabványoknak, mivel a járművek padlómagassága több mint 90 centiméter, míg a hazai szabvány 60 centiméter. Az illetékes közlekedési tárca munkatársa az ügyben számára előírt szigorú titoktartásra hivatkozva nem árulta el, hogy mikorra várható az engedélyeztetési eljárás eredménye.  • Vennék
  • Bankszámla