Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szerdán hirdet eredményt a BKV a hannoveri villamosok ügyében

2001.03.05. 12:22
Bár a Közbeszerzési Döntőbizottság e héten várhatóan nem foglal állást abban, sértett-e törvényt a BKV a hannoveri villamosok vásárlásának ügyében, a közlekedési vállalat vezetősége szerdán kihirdeti az eljárás eredményét - tudta meg az Index hétfőn. A közbeszerzési bizottság fideszes elnöke szerint ha bármi törvénytelenséget tapasztalt volna a testület, azt már jelezték volna. Bár Vajda Pál főpolgármester-helyettes szerint még nem biztos, hogy Budapest meg is kapja a németektől a 68 villamost, városházi körökben már tényként kezelik a járművek megvásárlását.
TW6000-es sorozattípusú villamos
A Közbeszerzési Döntőbizottság ezen a héten várhatóan nem hoz döntést a hannoveri villamosok ügyében - tudta meg az Index a testület illetékesétől hétfőn. A bizottsághoz Demszky Gábor főpolgármester fordult a múlt héten, mivel a szabad demokraták törvénytelenségeket véltek felfedezni a tárgyalásos eljárásban. A döntőbizottság munkatársa lapunknak elmondta: várhatóan március 15-ig bírálják el a főpolgármester jogorvoslati kérelmét.

A BKV szerdán eredményt hirdet

Ennek ellenére a BKV vezetői már szerdán kihirdetik a közbeszerzési eljárás eredményét - tájékoztatta az Indexet Vajda Pál főpolgármester-helyettes, aki azt is elmondta, hogy ez még korántsem jelenti azt, hogy Budapesté lesz a 68 használt villamos. Az eljárás eredményét azért kell még március 7-én kihirdetni, mert a közbeszerzési törvény értelmében 8 napig nem lehet aláírni a szerződést, a hannoveriek meghosszabbított ajánlata pedig csak március 14-ig érvényes. Az MSZP és az SZDSZ koalíció válságát lezáró múlt szerdai megállapodásban a felek abban egyeztek meg, hogy a BKV március 6-ig vár az eredmény kihirdetésével.

Fidesz: Demszky csak halogatta a döntést

Deák András fideszes politikus, a közbeszerzési bizottság elnöke szerint az, hogy a döntőbizottság még nem foglalt állást az ügyben, azt jelenti, hogy nem találtak olyan hibát a közlekedési vállalat eljárásában, amely miatt felfüggesztenék a szerződéskötést. Deák szerint Demszky Gábor halogató fogása volt a testület megkeresése, mivel a főpolgármesternek az eljárás törvénytelenségét alátámasztó érdemi indokai nem voltak. A Fidesz-MDF-MKDSZ másfél héttel ezelőtt a közgyűlésben a szocialista frakcióval együtt szavazott a hannoveri villamosok megvásárlása mellett.

A MIÉP támadja a hannoveri villamosok beszerzését

A fővárosi MIÉP frakciója több ponton is támadja a hannoveri villamosok vásárlását. Szerintük az ilyen járművekre vonatkozó hatályos magyarországi szabályozás alapján nem szabad üzembe helyezni, mivel a honi műszaki előírások 60 centiméterben maximálják a villamosok padlómagasságát, a hannoveri járműveké pedig eléri a 94 cm-es magasságot. Vajda Pál főpolgármester-helyettes tájékoztatása szerint a vasúti szabályzat ezen előírásában csupán az új villamosokat említik. Vajda ehhez hozzátette: a Közlekedési és Vízügyi Minisztériumnál jelenleg folyik a hannoveri járművek engedélyeztetése. A Közlekedési Minisztérium Vasúti Főosztályának munkatársa azonban az ügyben elrendelt szigorú titoktartásra hivatkozva az eljárással kapcsolatban nem nyilatkozott.

Kedden szavaznak a főváros költségvetéséről

A Fővárosi Közgyűlés kedden tárgyal és szavaz Budapest költségvetéséről, amelyet a múlt szerdai paktum értelmében a várost vezető MSZP-SZDSZ koalíció konszenzussal fogad majd el. Moskovits Péter, a pénzügyi bizottság szocialista elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy az egyeztetések jelenlegi állása szerint hétfő estig minden bizonnyal megállapodás születik a két párt között a büdzséről. A szocialisták az SZDSZ eredeti elképzeléseihez képest mintegy 16 milliárd forint átcsoportosítását érintő módosító csomagot terjesztettek be, amely összegben már benne van a hannoveri villamosvásárlás idei 4,3 milliárdos költsége is.

Városházi körökben a villamosvásárlást már kész tényként kezelik, amelyet a városvezető koalíció fennmaradása miatt kénytelen ,,engedni" az SZDSZ. Információink szerint a szocialistáknak mintegy 1 milliárd forintnyi módosításról kellene lemondaniuk a főváros működési költségeinek terhére a költségvetés elfogadásához. Amennyiben a közgyűlés kedden nem fogadja el a büdzsét, a főváros mulasztásos törvénysértést követ el.