Bernadett
0 °C
4 °C

Elfogadták a főváros költségvetését

2001.03.06. 21:26
Az MSZP- SZDSZ- városvezető koalíció szavazataival a Fővárosi Közgyűlés keddi rendkívüli ülésén elfogadta a Fővárosi Önkormányzat ez évi, 287 milliárd forintos kiadást és 37,5 milliárd forintos hiányt tartalmazó költségvetését. A városvezető koalíció megegyezése alapján az eredeti összegeket 10, 7 milliárd forinttal módosították. A költségvetés tartalmazza a hannoveri villamosok megvásárlására szánt 4, 3 milliárd forintot is, ám az ügy továbbra is megosztja a fővárost vezető koalíciót.
Több órás vitát követően, a költségvetéshez benyújtott 152 módosító indítványból csupán egyet fogadott el a fővárosi közgyűlés keddi rendkívüli ülésén. Eszerint az MSZP-SZDSZ koalíció egyeztetésének megfelelően 10,7 milliárd forinttal rendezte át szabad demokraták által benyújtott tervezetet. A szocialisták eredetileg mintegy 16 milliárd forint átcsoportosítását szerették volna elérni. A Fővárosi Önkormányzat 2001-re vonatkozó költségvetésének főösszege 287 milliárd forint. Ebből 146 milliárd forintot működtetésre, 94 milliárdot beruházásra, 8 milliárdot felújításra, 39 milliárdot pedig befektetésre - államkötvények és értékpapírok vásárlására szán a főváros. A hiányként jelzett 37,5 milliárd forintot hitelből illetve kötvénykibocsátással kívánják előteremteni.

Koalíciós kompromisszumok

A BKV jövőre kiemelt, 6,8 milliárdos támogatást kap, amelyből 4,3 a használt hannoveri villamosok megvásárlására különített el a közgyűlés. Ez utóbbit a Fidesz frakciója is támogattaa. A megegyezés eredményeképpen az eredeti elképzeléseknél 1 milliárd forinttal több pénzt kapnak például a kórházak, 1,8 milliárddal többet költ a főváros a közbiztonság és a köztisztaság fenntartására, út- és hídfelújításra. A szocialistáknak azonban le kellett mondaniuk például a budapesti fürdők felújítására szánt többletösszegekről.

A hannoveri villamosok megosztják a koalíciót
Annak ellenére, hogy a szabad demokraták engedtek, és bevették a költségvetésbe a használt német villamosok megvásárlásához szükséges, idei évre ütemezett 4,3 milliárd forintot, még korántsem biztos, hogy Budapest vásárol hannoveri villamosokat. Aba Botond, a BKV vezérigazgatója Vajda Pál szocialista főpolgármester tájékoztatása szerint szerdán kihirdeti a közbeszerzési eljárás eredményét, ám a közbeszerzési törvény szerint ezután még nyolc napig nem írhatja alá a szerződést. Bőhm András szabad demokrata frakcióvezető a BKV várható lépéséről kedden úgy vélekedett: Aba Botond saját felelősségére dönthet úgy, hogy aláírja a szerződést, ám emlékeztetett arra, hogy Közbeszerzési Döntőbizottság egyelőre nem foglalt állást az ügyben. A testülethez Demszky Gábor fordult múlt hétfőn, mivel úgy vélte, hogy több ponton törvénysértő volt a BKV eljárása. A döntőbizottság kedden irat-kiegészítést rendelt el az ügyben. A hannoveriek március 14-ig hosszabbították meg ajánlatukat.
Helyreállt az együttműködés

Demszky Gábor főpolgármester a végszavazást követően kijelentette: a költségvetés elfogadása azt jelenti, hogy sikertelen volt a Fidesz kormányzat azon törekvése, hogy a központi költségvetésen keresztül elvont mintegy 14 milliárd forinttal ellehetetlenítse a város működését. Emellett a sikeres egyeztetés Demszky szerint azt is mutatja, hogy helyreállt a koalíciós együttműködés.

Demszky kifejtette, hogy büdzsé elfogadásával lehetőség nyílik többek között a közalkalmazottak 13,8 százalékos béremelésére, vagy a megkezdett beruházások további finanszírozására. Ennek alapján ősszel megkezdődik 2001 legnagyobb beruházása, a 4-es metró budai megállóinak kialakításával összefüggésben a Bartók Béla út, a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér rekonstrukciója, amelyre 30 milliárd forintot különítettek el a büdzsében.

Ellenzéki módosítások a 4-es metró terhére

A Fidesz-MDF-MKDSZ egyébként a költségvetéshez 38 milliárd forintos módosító csomagot nyújtott be. A képviselőcsoport a BKV támogatására, környezetvédelemre, informatikai fejlesztésekre, a főutak karbantartására és oktatásra csoportosított volna át, elsősorban a 4-es metróra félretett keretből. Az ellenzékiek cáfolták a városvezető koalíciónak azt az álláspontját, miszerint az idei állami költségvetés megszorításai miatt jelentősen beszűkült a főváros mozgástere. Többen is úgy vélték, hogy a fővárosnak a tervezettnél jóval több pénzt kellene működtetésre, városüzemeltetésre költenie a metróra félretett milliárdokból.

Atkári mondjon le!

A költségvetést beterjesztő Atkári János nem szavazta meg a büdzsét, amelyre a Fidesz-MDF-MKDSZ frakcióját vezető Tirts Tamás, a végszavazást követően lemondásra szólította fel a főpolgármester-helyettest. Demszky Gábor főpolgármester ezt úgy kommentálta: Atkári szakmai kifogásai miatt nem voksolt a büdzsé mellett.