Elszaporodtak a mérgeskígyók a Kiskunságon

2008.07.11. 12:09
2004 óta megsokszorozódott a rákosi viperák száma a Kiskunsági Nemzeti Parkban. A megugró szaporulatot a park szakemberei érték el egy tenyésztési programmal, a faj kihalása előtti utolsó percben.

Péchy Tamás, a Kiskunsági Nemzeti Park szakembere az Indexnek elmondta, hogy a csak Magyarországon létező rákosi vipera a kilencvenes évek elején a kihalás szélén állt. Ekkor kezdték előkészíteni a 2004-ben megkezdődött tenyésztési programot.

A program tíz hüllővel indult, számuk mára meghaladja a 160-at. Péchy Tamás közölte, hogy jövő tavasszal szabadon engedik az első 50-60 egyedet. Várakozások szerint az elengedett kígyók kétharmada éli túl a váltást, ugyanis a hüllőhúst nagyon kedveli a gólya, a fácán, a vakond, a sün és a borz is.

Jelenleg 500 rákosi vipera él Magyarországon a Kiskunságon és a Hanság egyes részein. Ez a szám olyan alacsony, hogy ha nem avatkoznának be, akkor néhány éven belül kipusztulna ez a csak Magyarországon létező faj. Péchy Tamás szerint évtizedekig kell folytatni a tenyésztést, hogy a kígyók megmeneküljenek.

A viperák számának csökkenése annak is köszönhető, hogy a kilencvenes években nagy divat volt terráriumban tartani őket. A helyzet odáig fajult, hogy a kígyók élőhelyeit őrizni kellett. Az erélyes vámőrségi és rendőrségi fellépésnek köszönhetően a gyűjtési kedv alábbhagyott.

Péchy Tamás szerint előfordult, hogy a falu főutcáján alsónadrágra vetkőztettek egy embert a kígyó után kutatva. A terrarista divat is változott. Ma már inkább nagyobb, halálos marású egzotikus kígyókat tartanak a gyűjtők.

A rákosi (az ötvenes években politikai okok miatt parlagi) vipera marása nem halálos, egy egészséges embernek még szérumot sem kell beadni. Lokális tünetei vannak: megdagadó végtag, heves ízületi fájdalom, ami körülbelül két hét alatt múlik el.  • Hírek
  • Hírek