Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Kamara: Az SZDSZ új tőketulajdonosok piacszerzéséért harcol

2006.10.18. 13:11
"Meggyőződésünk, hogy egy piacgazdaságban nem annak kell magyarázkodnia, aki nagyobb versenyt szeretne, hanem annak, aki a privilégiumokat akarja védeni" - állt az SZDSZ keddi közleményében. A kamara kiakadt, és válaszol.

A gyógyszerellátó rendszer átalakítása kapcsán az SZDSZ által preferált megoldás drágább gyógyszereket fog eredményezni a Magyar Gyógyszerész Kamara szerint. "A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint az SZDSZ nem beszél őszintén, mert szakmai vitának állítja be azt a harcot, amelyet egyes befektetői csoportok piacszerzéséért folytat" - írják az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

Visszaszóltak

Véleményük szerint a Szabad Demokraták Szövetsége nem mond igazat, mert nem a betegek költséghatékonyabb, olcsóbb és jobb gyógyszerellátását, hanem új tőketulajdonosok minél gyorsabb és minél kisebb költségű piacra jutását készíti elő, melynek árát a betegekkel és a gyógyszerészekkel akarja megfizettetni.

A kamara szerint tényszerűen nem igaz a Szabad Demokraták Szövetségének állítása, hogy megtörténtek a szakmai egyeztetések az új szabályokról, mivel a szervezet vezetése a Zöld könyv vitája során - bár kétszer is találkozott az egészségügyi miniszter megbízottjával - semmilyen érdemi megbeszélést, vitát, egyeztetést nem tudott folytatni.

A Magyar Gyógyszerész Kamara az egészségügyi csomag három törvénytervezetét a kormánydöntést követően a parlamenti benyújtással egyidejűleg kapta meg - írják a közleményben.

Odaszóltak

Az SZDSZ keddi közleménye szerint a tüntető patikusok nem beszélnek őszintén, mert szakmai vitának állítják be azt a harcot, amelyet egzisztenciális érdekből folytatnak. Mint írták, az kétségtelen, hogy a nagyobb verseny csökkentheti a meglévő patikák bevételeit, de a kieső bevétel a betegnél marad, ha egyes termékek ára csökken.

"A nagyobb verseny a betegeknek jó" - hangsúlyozták. Véleményük szerint megérteni lehet, de helyeselni nem, hogy a tüntető patikusok az ellen küzdenek, ami az emberek többségének jó. Ha megszűnik az ügyeleti sorban állás a kisablakok előtt, az a betegeknek jó, ha könnyebben és kényelmesebben lehet beszerezni a szükséges gyógyszert, az is a betegeknek jó - közölték a liberálisok.

"Meggyőződésünk, hogy egy piacgazdaságban nem annak kell magyarázkodnia, aki nagyobb versenyt szeretne, hanem annak, aki a privilégiumokat akarja védeni" - áll a közleményben.