Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Üzentek a patikusok: Gyógyszert a patikába, Molnárt a malomba!

2006.10.17. 18:25
Háromnapos patikusdemonstráció kezdődött kedden a képviselői irodaház mellett. A gyógyszerészek petícióját ellenzéki politikusok és a kormánypárti politikusok adminisztratív munkatársai vették át.

Százakat várnak a képviselői irodaház melletti parkban a gyógyszerészek kedden kezdődött háromnapos, a patikaliberalizáció ellen tiltakozó budapesti demonstrációjára, amelyen a szervezők petícióban kérik az országgyűlés elnökétől és a parlamenti pártoktól törekvéseik támogatását.

Humoros-szatirikus számok

Kétszáz gyógyszerész vett részt a Magyar Gyógyszerész Kamara válságbizottságának felhívására szervezett tiltakozás első napján. A másfél órás, szónoklatokkal és humoros-szatirikus műsorszámokkal tarkított demonstráción a szakma képviselői fehér köpenyben, számos transzparenssel felszerelkezve érkeztek a helyszínre.

"Gyógyszert a patikába, Molnárt a malomba", "Te szűnj meg, Lajos, ne a Kamara", "Jogi gengszterizmus, amit Molnár művel" - üzenték tábláikon keresztül az egészségügyi tárca vezetőjének, Molnár Lajosnak a tüntetők.

Megtorlóvizsgálatokról beszéltek

"Az egészségügyi miniszter hadjáratot visel a gyógyszerészek ellen (...), a felügyelete alatt álló ÁNTSZ megtorló jellegű vizsgálatok százait bonyolította le" - fogalmazott Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke.

"A magyar betegek, az orvosok, a gyógyszerészek és az egészségügy minden dolgozója nevében kérjük, ne támogassák a törvényjavaslatot" - áll abban a petícióban, amelyet a gyógyszerészkamara válságbizottságának vezetője, Lestyán Balázs olvasott fel az egybegyűlteknek.

Ellenzéki politikusok is megjelentek

A petíciót eljuttatták minden országgyűlési képviselőnek is, a dokumentumot a helyszínen személyesen vette át mindegyik parlamenti párt frakciójának képviselője, valamint az Országgyűlés elnökének munkatársa is. A Fidesz nevében megjelent Navracsics Tibor frakcióvezető és Mikola István szakpolitikus is. A KDNP nevében Semjén Zsolt pártelnök vette át a petíciót.

Később a MDF alelnöke, Almássy Kornél is megérkezett a tüntetőkhöz. Mindegyik ellenzéki politikus a támogatásáról biztosította a gyógyszerészeket. A kormánypártok frakcióit nem politikusok, hanem adminisztratív munkatársak képviselték.

Legutóbb három hete, szeptember 28-án tartottak kétórás tiltakozó demonstrációt a patikusok a kormány patikaliberalizációs tervei ellen. Ezen a napon a magyarországi patikák nagy része reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyitott ki, és a patikusok ebben az időszakban csak a sürgősnek minősülő gyógyszerkiadást vállalták.