Ágnes
-5 °C
2 °C

Az egészségügyi tárca ismét a bíróságon támadja a patikusokat

2006.09.29. 14:34
Ismét bírósághoz fordult az egészségügyi miniszter, miután előző nap a magyarországi patikák nagy része reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyitott ki, így tiltakozott a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen. A munkaügyi bíróság közben egy formai hiba miatt elutasította az egészségügyi miniszter szerdán beadott kérelmét a sztrájk jogellenességének megállapítására.

Folytatódik a harc az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Gyógyszerész Kamara között. "Mivel a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége az általa kért, majd kérésére meghosszabbított határidőig nem vonta vissza sztrájkfelhívását, ezért a jogsértő állapot megszüntetése miatt az egészségügyi miniszter a mai napon ismét bírósághoz fordult" - közölte a minisztérium sajtóirodája.

Molnár Lajos szerdán már a munkaügyi bírósághoz fordult jogellenes sztrájk miatt. A kamara akkor jelentette be, hogy másnap az ország gyógyszertárai két órával később nyitnak ki reggel.

Formai hiba

A kamara szerint egyébként szó sem volt sem sztrájkfelhívásról, sem sztrájkról. "Arról van szó, hogy háromezer gyógyszerész elhatározta, hogy amennyiben nem ül le velük a miniszter tárgyalni, akkor demonstrálni fog. Ez egy közfelkiáltással hozott döntés" - mondta korábban Hávelné Szatmári Katatalin, a kamara elnöke.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság viszont pénteken elutasította az egészségügyi miniszter szerdai kérelmét a sztrájk jogellenességének megállapítására.

A bíróság szerint a kérelem egy formai hiba miatt elbírálásra alkalmatlan, mivel az egészségügyi miniszter ebben az ügyben nem illetékes, azaz nem rendelkezik perbeli jogképességgel. A keresetlevélen ráadásul Molnár Lajos neve helyett csak az "egészségügyi miniszter" megnevezés szerepel, elérhetőségként pedig a minisztérium címét adták meg.

Ezt a minisztérium ugyanakkor vitatja. A tárca arra hivatkozik, hogy a sztrájktörvény szerint minden érintettnek, így a miniszternek is joga van kereset indítására. A miniszter felelős ugyanis a gyógyszerellátás biztonságáért és ő gyakorol törvényességi felügyeletet a kamarák felett is. Biztos, ami biztos, hasonló keresetet nyújt be Bújdosó László, országos tisztifőorvos is.

Zavaros közlemények mindkét oldalon

Csütörtökön Molnár Lajos arra kérte a kamara elnökségét, hogy aznap 15 óráig vonja vissza a sztrájkfelhívást (amelynek létét a kamara vitatta), abban az esetben eltekint az újabb bírósági eljárás megindításától. Mivel ez nem történt meg, a miniszter pénteken ismét a munkaügyi bírósághoz fordult.

A kamara ugyanakkor vitatta a csütörtöki tárgyalásról kiadott minisztériumi közlemény tartalmát. A tárca azt közölte, ha a gyógyszerészek a reform alapelveit elfogadják, folytatódhatnak a tárgyalások. Az alapelvek elfogadása azonban a patikaliberalizációról szóló szeptemberi eleji kormánydöntésbe valaó beleegyezést jelentette volna, ami ellen a kamara egész tiltakozását indította.

A gyógyszerészkamara ugyanakkor csütörtök esti közleményében úgy fogalmazott: a kormánydöntés alapelveivel továbbra sem értenek egyet, de ha a minisztérium elfogadja feltételeiket, készek tárgyalni.

Megbüntetnek néhány patikát

A tisztigyógyszerészek csütörtökön több mint ezer ellenőrzést végeztek országszerte. Az ellenőrzés csak a patikák nyitvatartási kötelezettségére terjedt ki.

Egyik gyógyszertárral szemben sem született hatósági intézkedés, azonban tíz patika semmiféle szolgáltatást nem nyújtott reggel 8 és 10 óra között - közölte Antal Csaba országos tiszti főgyógyszerész aznap az MTI-vel. A patikák többségében a gyógyszerészek a reggeli tiltakozás idején is bentvoltak, s a sürgős gyógyszereket kiadták.

Tájékoztatása szerint az említett patikák tulajdonosai a "kiszabható legsúlyosabb" szankcióra számíthatnak, de ez nem a működési engedély visszavonását jelenti elsősorban. A gyógyszertár vezetőjével szemben ilyen esetben szabálysértési eljárás vagy a gyógyszertörvényben nevesített bírság kiszabása kezdeményezhető - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!