Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az egészségügyi tárca ismét a bíróságon támadja a patikusokat

2006.09.29. 14:34
Ismét bírósághoz fordult az egészségügyi miniszter, miután előző nap a magyarországi patikák nagy része reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyitott ki, így tiltakozott a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen. A munkaügyi bíróság közben egy formai hiba miatt elutasította az egészségügyi miniszter szerdán beadott kérelmét a sztrájk jogellenességének megállapítására.

Folytatódik a harc az Egészségügyi Minisztérium és a Magyar Gyógyszerész Kamara között. "Mivel a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöksége az általa kért, majd kérésére meghosszabbított határidőig nem vonta vissza sztrájkfelhívását, ezért a jogsértő állapot megszüntetése miatt az egészségügyi miniszter a mai napon ismét bírósághoz fordult" - közölte a minisztérium sajtóirodája.

Molnár Lajos szerdán már a munkaügyi bírósághoz fordult jogellenes sztrájk miatt. A kamara akkor jelentette be, hogy másnap az ország gyógyszertárai két órával később nyitnak ki reggel.

Formai hiba

A kamara szerint egyébként szó sem volt sem sztrájkfelhívásról, sem sztrájkról. "Arról van szó, hogy háromezer gyógyszerész elhatározta, hogy amennyiben nem ül le velük a miniszter tárgyalni, akkor demonstrálni fog. Ez egy közfelkiáltással hozott döntés" - mondta korábban Hávelné Szatmári Katatalin, a kamara elnöke.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság viszont pénteken elutasította az egészségügyi miniszter szerdai kérelmét a sztrájk jogellenességének megállapítására.

A bíróság szerint a kérelem egy formai hiba miatt elbírálásra alkalmatlan, mivel az egészségügyi miniszter ebben az ügyben nem illetékes, azaz nem rendelkezik perbeli jogképességgel. A keresetlevélen ráadásul Molnár Lajos neve helyett csak az "egészségügyi miniszter" megnevezés szerepel, elérhetőségként pedig a minisztérium címét adták meg.

Ezt a minisztérium ugyanakkor vitatja. A tárca arra hivatkozik, hogy a sztrájktörvény szerint minden érintettnek, így a miniszternek is joga van kereset indítására. A miniszter felelős ugyanis a gyógyszerellátás biztonságáért és ő gyakorol törvényességi felügyeletet a kamarák felett is. Biztos, ami biztos, hasonló keresetet nyújt be Bújdosó László, országos tisztifőorvos is.

Zavaros közlemények mindkét oldalon

Csütörtökön Molnár Lajos arra kérte a kamara elnökségét, hogy aznap 15 óráig vonja vissza a sztrájkfelhívást (amelynek létét a kamara vitatta), abban az esetben eltekint az újabb bírósági eljárás megindításától. Mivel ez nem történt meg, a miniszter pénteken ismét a munkaügyi bírósághoz fordult.

A kamara ugyanakkor vitatta a csütörtöki tárgyalásról kiadott minisztériumi közlemény tartalmát. A tárca azt közölte, ha a gyógyszerészek a reform alapelveit elfogadják, folytatódhatnak a tárgyalások. Az alapelvek elfogadása azonban a patikaliberalizációról szóló szeptemberi eleji kormánydöntésbe valaó beleegyezést jelentette volna, ami ellen a kamara egész tiltakozását indította.

A gyógyszerészkamara ugyanakkor csütörtök esti közleményében úgy fogalmazott: a kormánydöntés alapelveivel továbbra sem értenek egyet, de ha a minisztérium elfogadja feltételeiket, készek tárgyalni.

Megbüntetnek néhány patikát

A tisztigyógyszerészek csütörtökön több mint ezer ellenőrzést végeztek országszerte. Az ellenőrzés csak a patikák nyitvatartási kötelezettségére terjedt ki.

Egyik gyógyszertárral szemben sem született hatósági intézkedés, azonban tíz patika semmiféle szolgáltatást nem nyújtott reggel 8 és 10 óra között - közölte Antal Csaba országos tiszti főgyógyszerész aznap az MTI-vel. A patikák többségében a gyógyszerészek a reggeli tiltakozás idején is bentvoltak, s a sürgős gyógyszereket kiadták.

Tájékoztatása szerint az említett patikák tulajdonosai a "kiszabható legsúlyosabb" szankcióra számíthatnak, de ez nem a működési engedély visszavonását jelenti elsősorban. A gyógyszertár vezetőjével szemben ilyen esetben szabálysértési eljárás vagy a gyógyszertörvényben nevesített bírság kiszabása kezdeményezhető - tette hozzá.