Gusztáv
-4 °C
1 °C

A Fidesz szerint 'három éve száraz kenyér és víz van'

2005.05.11. 13:46
Kampányízű vitanapot tartottak szerdán a parlamentben a Medgyessy-Gyurcsány-kormány első három évéről. Az ellenzék az ígéreteket kérte számon a kormányoldalon, a koalíció szónokai pedig a teljesítéseket próbálták bizonygatni.

"Sajnálom, hogy a mai vitanapról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök megfutamodott" - kezdte felszólalását a parlament szerdai, a Fidesz kezdeményezte "Mit teljesített 3 év alatt a Medgyessy-Gyurcsány kormány?" című vitanapon Áder János, a Fidesz vezérszónoka, aki ígéreteivel szembesítette a kormányoldalt.

Citromdíj Gyurcsánynak
Citromdíjat érdemel a kormányfő tevékenysége, vélte a Fidelitas elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. "Gyurcsány Ferenc három ok miatt is megérdemli a Citromdíjat, mint minden idők legsikertelenebb megyei pártelnöke, mint minden idők legsikertelenebb miniszterelnöke és mint minden idők legnagyobb zűrzavarát okozó miniszterelnöke is" - mondta.
Ígéreteket sorolt

Áder János emlékeztetett arra, hogy ingyen gyógyszert ígértek a szívbetegeknek, a gyógyszerárak féken tartását a többieknek. Mindez nem történt meg - mondta, és a sort a diákbérletekkel, a Tisza mentén élőkkel, a bölcsődei, óvodai ellátással, az általános iskolai tankönyvek ingyenessé tételével, az egészségügyi dolgozók hűségjutalmával, a 38 órás munkahéttel, a 800 kilométernyi autópálya megépítésével, az illegális hulladéklerakók felszámolásával folytatta.

"Nemcsak az a baj, hogy nem teljesítik választási ígéreteiket, hanem még szemérmetlenül az emberek szemébe hazudnak" - mondta Áder János. Erre jó példának nevezte a gázáremelést. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormányoldal annak idején fizetett hirdetést adott fel arról, nem lesz gázáremelés, és nem lesz gyógyszeráremelés. Ezzel szemben - mondta - a gázár a Fidesz-kormány idején 40,50 forint volt, most pedig 65 forint.

A 2005-ös költségvetés kapcsán azt mondta, a kormányoldalnak száz olyan ígérete van, amelynek a fedezetét az idei költségvetés nem tartalmazza, így ezek a ciklus végéig sem valósulnak meg.

Varga Mihály fideszes képviselő szerint az elmúlt három évben nem a bérnyomás csökkent, hanem a vérnyomás emelkedett, az emberek napi megélhetése lett rosszabb; tavaly 1996 óta először, átlag 1 százalékkal csökkentek a reálkeresetek. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint az MSZP-SZDSZ-kormány csak egyszer, 2002-ben emelte meg a kereseteket, "azóta három éve száraz kenyér és víz van".

A kormány szerint megszűnt az arrogancia

Katona Tamás pénzügyi államtitkár az Áder János és Varga Mihály által elmondottak kapcsán azt mondta, a tényektől ilyen módon elrugaszkodva nem lehet értelmes vitát folytatni. Az életszínvonal lényegesen javult, a reálkereset 24 százalékkal nőtt az elmúlt években, akárcsak a foglalkoztatási arány" - mondta Katona Tamás. Hozzátette, az aktív dolgozók aránya a 2002-es 52,8 százalékról 53,8 százalékra nőtt.

Mindaz, amit az elmúlt három évben teljesítettünk, összhangban van Vállalásainkkal, mondta Katona. Kiemelte, hogy a kormány egyik legfontosabb programpontjaként fogalmazta meg: helyreállítja a parlamenti demokráciának az "Orbán-Torgyán kormány alatt megtépázott" rendszerét. Hozzátette, hogy helyreállították a hetenkénti parlamenti ülésezés rendjét és az ellenzék jogait is.

"2002 nyarán Orbán Viktor kormányának bukásával Magyarországon megszűnt a kormányzati arrogancia" - mondta.

Megemlítette, hogy a kormány száz napos programokat alkotott azoknak a gondoknak az enyhítésére, amelyek nem tűrtek további halasztást. Példaként említette, hogy a kormány visszaadta a nyugdíjasoknak azt az 52 milliárd forintot, amit a "magát polgárinak nevező kormány kivett a nyugdíjasok zsebéből".

Szanyi Tibor, a gazdasági és közlekedési minisztérium politikai államtitkára felszólalásában kiemelte: a demokratikus koalíció gazdaságpolitikája arra helyezte a hangsúlyt, hogy több tízezer vállalkozás boldogulását segítse elő. A kormány eredményei között említette, hogy 2005-ben a bérek vásárlóereje huszonnyolc százalékkal fogja meghaladni a 2001. évit.