Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Nem mindenhol szedték szabályosan a vizitdíjat

2007.02.15. 18:45
A vizitdíj bevezetésének első napján a kórházak nem mindig helyesen alkalmazták a szabályokat. A kérdéses esetekre Ari Lajos, a vizitdíj technikai részleteit kidolgozó miniszteri biztos válaszolt az Indexnek.

A vizitdíj bevezetésének első napján több kérdéses esettel szembesültek a kórházak. Bár az orvosokat és a kórházakat állítólag felkészítették, az Index gyanúja szerint nem minden esetben helyesen alkalmazták a vizitdíjra vonatkozó szabályokat. A kérdéseket Ari Lajos, a vizitdíj technikai részleteit kidolgozó miniszteri biztos válaszolta meg.

Az egyik Tolna megyei kórházban a napidíjat a kórházi osztályokon gyűjtötték be a dolgozók, és fizették be a betegek helyett.

Február 15-től minden kórházban töltött napért 300 forint napidíjat kell fizetni, ezt azonban nem naponta kell begyűjteni, hanem a betegnek kezelése végén egyben kell kifizetnie az elbocsátáskor vagy azután legkésőbb 15 nappal (de még az adott naptári évben). Aki tehát december 28-án hagyja el a kórházat, annak aznap vagy december 31-ig kell meg fizetnie ezt az összeget. A kórházban fekvés a huszadik nap után ingyenes, a kórház így maximum 6 ezer forintot kérhet el.

Volt olyan beteg, akit a vizitdíj bevezetésének napján, csütörtök reggel hagyta el a kórházat. Vele is fizettettek 300 forint napidíjat.

A kórház helyesen járt el. A napidíjat ugyanis a kórházi felvét és az elbocsátás napja alapján kell kiszámolni, azaz utóbbi is beleszámít a napidíjba. Aki az adott nap 0 óra 10 perckor hagyja el a kórházat, a megkezdett napért már ki kell fizetnie a 300 forintos napidíjat.

Többször előfordult az első nap, hogy valaki befizette a vizitdíjat, később tudta meg viszont, hogy ő mentességet élvez. Ilyenkor visszajár a pénz?

Ha valaki befizette a vizitdíjat, de mentességet élvez, a kórház vagy az orvos köteles visszatéríteni azt. Ezt a helyi adminisztrátornak kell megoldani, sztorníroznia kell a vizitdíjnyugtát és vissza kell fizetni a pénzt.

Az egyik budapesti kórházban azt írták ki, hogy 300 forintot kell fizetni a vérvételért, és újabb 300-at a leletek kiadásáért.

Ebben a kórházban rosszul értelmezték a jogszabályt. Vizitdíjat orvos-beteg vagy egészségügyi alkalmazott-beteg diagnosztikai célú találkozásáért lehet kérni. A vérvétel vagy más laborvizsgálat ennek számít, a lelet kiadása viszont már nem, azért tehát nem lehet pénzt kérni.

Egy kórházban egy betegnek a vizitdíj első napján vissza kellett mennie ugyanahhoz az orvoshoz. A kórházban nem tudták, hogy ebben az esetben kétszer kell-e vizitdíjat fizetnie.

Ha egy beteg ugyanazon a napon ugyanannál az egészségügyi szolgáltatónál többször fordul meg, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetnie.

Ha egy betegnek be kell állítani a vérnyomását, s ezért több kontrollra kell visszamennie, minden alkalommal kell vizitdíjat fizetnie?

Igen. Ezek gyógyító orvos-beteg találkozásnak számítanak, s vizitdíjkötelesek. Ha valaki egy évben több mint húsz alkalommal fizetett vizitdíjat, a huszadik orvoslátogatás után befizetett pénzt az illetékes önkormányzatnál visszaigényelheti.

Elkerülhető lenne a sorbanállás a kórházakban, ha egyszerre több vizitdíjnyugtát is lehetne venni. Miért nincs ilyen?

Vannak már kórházak, amelyek vizitdíjbérletet adtak ki. A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban például egy ilyen 10 alkalomra szóló bérlet 3 ezer forintba kerül, s a megvásárlás évében bármikor felhasználható, sőt át is ruházható, ha tulajdonosa nem írja rá a TAJ-számát. A bérlet fel nem használt részét a következő év januárjában visszafizetik a betegnek. (Az Index megjegyzése: ezzel a bejelentkezéskor ugyanúgy sorba kell állni, legfeljebb az adminisztráció tart valamivel rövidebb ideig).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!