Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem mindenhol szedték szabályosan a vizitdíjat

2007.02.15. 18:45
A vizitdíj bevezetésének első napján a kórházak nem mindig helyesen alkalmazták a szabályokat. A kérdéses esetekre Ari Lajos, a vizitdíj technikai részleteit kidolgozó miniszteri biztos válaszolt az Indexnek.

A vizitdíj bevezetésének első napján több kérdéses esettel szembesültek a kórházak. Bár az orvosokat és a kórházakat állítólag felkészítették, az Index gyanúja szerint nem minden esetben helyesen alkalmazták a vizitdíjra vonatkozó szabályokat. A kérdéseket Ari Lajos, a vizitdíj technikai részleteit kidolgozó miniszteri biztos válaszolta meg.

Az egyik Tolna megyei kórházban a napidíjat a kórházi osztályokon gyűjtötték be a dolgozók, és fizették be a betegek helyett.

Február 15-től minden kórházban töltött napért 300 forint napidíjat kell fizetni, ezt azonban nem naponta kell begyűjteni, hanem a betegnek kezelése végén egyben kell kifizetnie az elbocsátáskor vagy azután legkésőbb 15 nappal (de még az adott naptári évben). Aki tehát december 28-án hagyja el a kórházat, annak aznap vagy december 31-ig kell meg fizetnie ezt az összeget. A kórházban fekvés a huszadik nap után ingyenes, a kórház így maximum 6 ezer forintot kérhet el.

Volt olyan beteg, akit a vizitdíj bevezetésének napján, csütörtök reggel hagyta el a kórházat. Vele is fizettettek 300 forint napidíjat.

A kórház helyesen járt el. A napidíjat ugyanis a kórházi felvét és az elbocsátás napja alapján kell kiszámolni, azaz utóbbi is beleszámít a napidíjba. Aki az adott nap 0 óra 10 perckor hagyja el a kórházat, a megkezdett napért már ki kell fizetnie a 300 forintos napidíjat.

Többször előfordult az első nap, hogy valaki befizette a vizitdíjat, később tudta meg viszont, hogy ő mentességet élvez. Ilyenkor visszajár a pénz?

Ha valaki befizette a vizitdíjat, de mentességet élvez, a kórház vagy az orvos köteles visszatéríteni azt. Ezt a helyi adminisztrátornak kell megoldani, sztorníroznia kell a vizitdíjnyugtát és vissza kell fizetni a pénzt.

Az egyik budapesti kórházban azt írták ki, hogy 300 forintot kell fizetni a vérvételért, és újabb 300-at a leletek kiadásáért.

Ebben a kórházban rosszul értelmezték a jogszabályt. Vizitdíjat orvos-beteg vagy egészségügyi alkalmazott-beteg diagnosztikai célú találkozásáért lehet kérni. A vérvétel vagy más laborvizsgálat ennek számít, a lelet kiadása viszont már nem, azért tehát nem lehet pénzt kérni.

Egy kórházban egy betegnek a vizitdíj első napján vissza kellett mennie ugyanahhoz az orvoshoz. A kórházban nem tudták, hogy ebben az esetben kétszer kell-e vizitdíjat fizetnie.

Ha egy beteg ugyanazon a napon ugyanannál az egészségügyi szolgáltatónál többször fordul meg, a vizitdíjat csak egyszer kell megfizetnie.

Ha egy betegnek be kell állítani a vérnyomását, s ezért több kontrollra kell visszamennie, minden alkalommal kell vizitdíjat fizetnie?

Igen. Ezek gyógyító orvos-beteg találkozásnak számítanak, s vizitdíjkötelesek. Ha valaki egy évben több mint húsz alkalommal fizetett vizitdíjat, a huszadik orvoslátogatás után befizetett pénzt az illetékes önkormányzatnál visszaigényelheti.

Elkerülhető lenne a sorbanállás a kórházakban, ha egyszerre több vizitdíjnyugtát is lehetne venni. Miért nincs ilyen?

Vannak már kórházak, amelyek vizitdíjbérletet adtak ki. A nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban például egy ilyen 10 alkalomra szóló bérlet 3 ezer forintba kerül, s a megvásárlás évében bármikor felhasználható, sőt át is ruházható, ha tulajdonosa nem írja rá a TAJ-számát. A bérlet fel nem használt részét a következő év januárjában visszafizetik a betegnek. (Az Index megjegyzése: ezzel a bejelentkezéskor ugyanúgy sorba kell állni, legfeljebb az adminisztráció tart valamivel rövidebb ideig).