Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Vizitdíj: Miért, mennyit és mikor kell fizetni?

2007.02.14. 14:01
Eddig sem volt ingyenes az orvosi ellátás, február 15-től még kevésbé lesz az. Csütörtöktől fizetni kell a vizsgálatért és a kórházban fekvésért. Miért kell fizetni? Mennyit kell fizetni? Hogyan kell fizetni? Mikor nem kell fizetni? Az Index összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket.

Mi az a vizitdíj?

Február 15-től 300 forintot kell fizetni a háziorvosi, vagy szakrendelői vizsgálat előtt, illetve 300 forint napidíjat minden kórházban töltött napért. Az európai országok kétharmadában van hasonló díj. A havonta fizetett tb-járulék mellett ez a pénz a gyógyítás költségeihez való hozzájárulásnak, önrésznek is tekinthető. Bár az analógia nem teljes, de hasonló elven működik az autósok casco biztosítása. Rendszeresen fizetnek biztosítást, de ha összetörik az autót, a javítás költségeinek egy részét nekik kell fizetni.


Mi szól a vizitdíj mellett?

A kormányzat szerint a díjjal korlátozható a fölösleges orvoslátogatások száma. Azt várják, hogy ezután mindenki kétszer meggondolja, beugorjon-e beszélgetni, gyógyszert feliratni vagy melegedni az orvosához. Ezzel a várakozások szerint csökkenthető az orvosok terhelése, s az igazán fontos esetekre több idő jut. A díj nem titkoltan az orvosok ellenőrzésére is szolgál: a nyugta alapján ugyanis visszakövethető, hogy tényleg megvizsgálták-e az adott beteget, ami után a kórház pénzt kapott az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. A díj az Egészségügyi Minisztérium szerint a háziorvosoknak havi 100-150 ezer forint pluszt jelenthet, a kórházaknak pedig néhány millió forintot, amit szerény fejlesztésre, esetleg az orvosok jutalmazására fordíthatnak. Azt is remélik, hogy a vizitdíj visszaszorítja a hálapénzt. Annyi biztos, hogy a vizitdíjból befolyó pénz mindenesetre legális jövedelem lesz.

Mi szól a vizitdíj ellen?

Horn Gyula például azt mondta, hogy a vizitdíj „pusztán népnevelési célú pénzbeszedés". Sokan úgy látják, a díj beszedése, kezelése csak növeli az adminisztrációt és a költségeket, s a végén többe kerül a leves, mint a hús. Gyakori érv, hogy a szegények a pénz miatt még indokolt esetben sem mennek majd el orvoshoz. Ez rontja életkilátásaikat, és a kialakuló súlyos betegségek kezelése végső soron nagyobb terhet ró az egészségkasszára. Sok ellenző úgy véli: a vizitdíj nem szünteti meg a hálapénzt, hiszen előnyöket, jobb ellátást ezentúl is csak pénzzel bélelt borítékkal lehet kapni. A vizitdíjból befolyó csekély pénz szakértők szerint nem lesz alkalmas arra, hogy érdemben javítson az egészségügyi ellátás színvonalán.

Mennyit kell fizetni?

Alapesetben 300 forintot. 600 forintot, ha nem saját háziorvosunkhoz megyünk, ha máshová megyünk vizsgálatra, mint ahova a beutalónk szól, vagy beutaló nélkül megyünk a beutaló-köteles vizsgálatra. 1000 forint a vizitdíj, ha például fület akarunk mosatni az éjszakai ügyeleten, amit napközben a rendes szakrendelésen is megtehettünk volna.

Mikor és hogyan kell fizetni?

A vizitdíjat az orvosi vizsgálat előtt kell befizetni a háziorvosnál, a szakrendelő vagy kórház fogadópultjánál, esetleg a vizitdíj-automatánál. Az itt kapott bizonylattal mehet a beteg az orvoshoz. A kórházi napidíjat a kezelés végén, az ott töltött napok száma alapján kell fizetni (ez maximum 6 ezer forint lehet).
A vizitdíjat egyelőre a legtöbb helyen készpénzben fizetjük, csak néhány nagyobb kórházban működik vizitdíj-automata. Van olyan lehetőség is, hogy regisztráljuk magunkat egy telefonszámon, s a díjat ezután mobilszámla egyenlegünkből vonják le. Ilyenkor csak be kell mondani a telefonszámunkat a kórházban, kapunk egy bizonylatot és mehetünk az orvoshoz. Van olyan kórház is, ahol vizitdíjbérletet vezettek be.

Miért kell megőrizni a vizitdíj befizetéséről kapott bizonylatokat?

Ha egy évben több mint húsz alkalommal fizettünk vizitdíjat, a további orvoslátogatásokért fizetett pénzt visszaigényelhetjük az illetékes önkormányzatnál. Ennek igazolására kell bemutatni a vizitdíj nyugtákat.


Mi van, ha nincs nálam pénz, amikor baleset ér?

Ha valakit súlyos baleset ér, az első az életmentés és állapotának stabilizálása, ilyenkor nem kell fizetni.

Ha egy nap több vizsgálatra kell mennem, annyiszor 300 forintot kell fizetnem?

Nem. Ilyenkor csak egyszer kell befizetni a vizitdíjat. Ha viszont valaki beutaló nélkül akar több vizsgálatra menni, esetleg éjjel viccből hívja ki többször az ügyeletet, mindahányszor meg kell fizetnie a 600, illetve 1000 forintot.

Ha csak gyógyszert akarok feliratni, akkor is fizetni kell?

Igen. Célszerű ezért egyszerre több gyógyszert vagy több havi adagot feliratni. A krónikus betegeknek a háziorvos három havi gyógyszeradagot is felírhat, a recepteket havonta válthatják be. A cukorbetegeknek inzulinadagjuk felíratásáért nem kell fizetniük. Az általános szabály az, hogy vizitdíjat az orvos és a beteg, illetve az egészségügyi szakdolgozó és a beteg „gyógyító, diagnosztikai célú találkozásáért" kell fizetni. Vizitdíjat kell tehát fizetni a vérvételkor, vagy akkor is ha az embert visszarendelik kontrollvizsgálatra. Nincs vizitdíj, ha csak a táppénzes papírunkat akarjuk átvenni.

Fizetni kell, ha lázas vagyok és a lakásomra hívom a háziorvost?

Igen, 300 forintot.

Kinek nem kell vizitdíjat fizetnie?

Több mint 2 millióan alanyi jogon mentesülnek a vizitdíj alól, további közel 2 millióan támogatást kapnak. Teljes mentességet élveznek a 18 év alattiak, a hajléktalanok, a rákosok, a cukorbetegek, nem kell fizetni a katasztrófa-egészségügyi ellátásért, meghatározott szűrővizsgálatokért, a terhesgondozásnál vagy a szülészeti ellátásban és még számos más esetben. A mentességek részletes felsorolását megtalálja itt>>>
A rendszer leegyszerűsítése érdekében a nehéz szociális helyzetben lévőknek ugyan be kell fizetni a vizitdíjat, az ő ellátásukat azonban havi 200 vagy 300 forinttal, azaz egy teljes vagy részleges vizitdíj összegével megemelik. Ide tartoznak a kisnyugdíjasok, a gyesen lévő kismamák, a munkanélküliek vagy a segélyből élők.
Ha ebből a körből valaki indokolatlanul megy ügyeletre, vagy beutaló nélkül jelenik meg vizsgálaton, neki ugyanúgy meg kell fizetnie a 600 vagy 1000 forintos emelt díjat. Egy kivétel van, a 18 év alattiak után még ezekben az esetekben sem kell fizetni a szülőknek.


Katt!

Van kedvezmény a kórházi napidíjra is?

A kórházban fekvésért a 18 évesnél fiatalabbak, a szülő nők és a beutalóval rendelkező hajléktalanok nem fizetnek. Annak az állandó kezelésre szoruló betegnek viszont, aki amúgy a háziorvosnál vagy a vizsgálatokon mentesül a vizitdíj alól, a kórházban fekvésért fizetnie kell.

A vizitdíj beszedése nem vesz el túl sok időt a rendelésből?

Ezt a gyakorlat fogja megmutatni február 15-től. Az egészségügyi tárca szerint egy egyszerűsített nyugtát kevesebb mint egy perc alatt ki lehet tölteni. Gyakorló háziorvosok szerint azonban ennél jóval több idő megy majd el, hiszen vissza kell adni, esetleg alkudozni kell a beteggel, tájékoztatni, hogy mostantól fizetnie kell a vizsgálatért.

Káosz lesz a kórházakban, ha bevezetik a vizitdíjat?

Kezdetben biztos lesz vita és tumultus. Bár igyekeztek minden kórházban tájékoztató táblákat kifüggeszteni, sok betegnek valószínűleg külön el kell magyarázni, hogy miért és mennyit kell fizetni. Amíg nem alakul ki a vizitdíjbeszedés gyakorlata, biztos sok vitás eset lesz. Bár az orvosok kaptak útmutatót a vizitdíjhoz, sokak szerint még ezekkel is nehéz lesz meghatározni, mi számít sürgősségi esetnek, ami után nem kérnek vizitdíjat. Ugyanígy az éjszakai ügyeletnél sem lehet mindig egyértelműen eldönteni, mi számít indokolt, és mi indokolatlan hívásnak, utóbbiért ugyanis 1000 forintot kell fizetni.

Mi van, ha az orvos nem kéri el a betegtől a vizitdíj összegét?

Ebben az esetben az orvos OEP támogatásából annyiszor 300 forintot vonnak le, ahányszor nem fizettetett a betegével.

Mi van, ha egy beteg nem hajlandó fizetni?

Ezt a helyzetet a kórháznak vagy az orvosnak kell kezelnie. Ha nem életmentésről van szó, előfordulhat, hogy a beteg nem kap ellátást. Dönthet úgy is az orvos, hogy a saját vagy a kórház kontójára kezeli a nem fizető beteget.


További információk a vizitdíjról a Terápia 2007 című honlapon és az Egészségügyi Minisztérium honlapján.