Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb vízumköteles országok

2001.05.25. 15:48
Oroszországba június 3-tól, Bosznia-Hercegovinába és Kubába október 1-jétől csak vízummal utazhatnak a magyar turisták. A Külügyminisztérium folyamatosan tárgyalásokat folytat külföldi kollégáikkal, s állandóan változik a különböző országokba való bejutás lehetősége. Ha sikerülne azt elérni, hogy az amerikai vízumért jelentkezőknek csak három a százalékát utasítja el az USA, akkor már nagy eséllyel pályázhatunk a vízummentességre. Ez valószínűleg nem a közeljövőben lesz, akár több évet is várnunk kell arra, hogy előkészület nélkül egyik napról a másikra nekivágjunk a tengerentúli vakációnak.
Azt javasolja a Külügyminisztérium, hogy még mielőtt bárki külföldre utazna, tájékozódjon a tárcánál a célországról. Több államban ugyanis heves harcok dúlnak, s az aktuális belpolitikai helyzetet előzetesen mérjük föl. Ráadásul a külügyi vezetők folyamatosan tárgyalásokat folytatnak a külföldi kollégáikkal, és sűrűn változik a vízummentes és vízumköteles országok száma.

Csak vízummal utazhatnak június 3-től Oroszországba a magyar turisták. Új-Zéland határát is szintén csak beutazási engedéllyel lehet átlépni, ugyanúgy, mint Moldováét. Belorusziába sem lehet csak úgy hirtelen egyik napról a másikra beutazni, ugyanis június 1-jétől ez is a vízumköteles országok körébe tartozik majd. Bosznia-Hercegovinába és Kubába október elsejéig vízummentesen lehet utazni, utána már csak beutazási engedéllyel. Macedóniába június elseje után kell ezeket a papírokat beszerezni. A Külügyminisztérium brazil kollégáival elvileg már megegyezett a vízumkötelességben, ám a nemzetközi szerződésen csak akkor szárad meg a tinta, amikor a brazil parlament rábólint. Ez valószínűleg még a nyár folyamán meg is történik - jelentette ki Zanathyné Martin Györgyi a Külügyminisztérium konzuli főosztályának vezetője.

Nemcsak Orbán Viktor miniszterelnök, hanem több ezer magyar vágya az, hogy hivatalos kérvény nélkül egyik napról a másikra kijuthasson az USA-ba. A vízummentességre azonban még várni kell. A Külügyminisztérium szerint ha sikerülne azt elérni, hogy a beutazók három százalékát utasítsák el az amerikaiak, akkor joggal pályázhatunk a beutazási engedély mentességre.