Jusztina
10 °C
27 °C

Werber félbehagyta a kampánykurzust

2004.02.03. 13:31
Ron Werber távozásával veszélybe kerülhet az izraeli kampányszakember által indított, az szocialisták pártkasszáját százmilliós nagyságrendű összeggel megterhelő kampánymenedzser-képzés. A MSZP pártigazgatója szerint nincs szó a képzés befejezéséről, bár az elmúlt napokban a teljes oktatógárdának felmondtak. A párt és a kampánystratéga szakítása azért is jött rosszkor az MSZP-nek, mert Werber közreműködött a még nem igazán működő Kormányzati Kommunikációs Központ felállításában is.
Az Izraelben tartózkodó Ron Werber az Index kérdésére nem kívánt részleteket elárulni arról, miért szakadt meg a munkakapcsolat magyar megbízójával. Az MSZP kampánystratégája azt követően utazott el Magyarországról, hogy kiderült, hogy a Miniszterelnöki Hivatal amerikai konkurens cégekkel szerződött a júniusi EP-választás előkészítésére.

Rosszkor jött távozásí

A nyári választásra készülő szocialistáknak rosszkor jött Werber távozása, mivel ő irányította a párt Csapatjáték nevű kampánymenedzser-képzését, valamint háttéremberként részt vett a Kis Péter kancellária miniszter megbízásából kialakított, de még "félgőzzel működő" Kormányzati Kommunikációs Központ szervezésében.

Szállodából a pártszékházba

A Werberrel való szakítás miatt bizonytalanná vált a hosszútávra tervezett, több mint ötszáz fős kampánycsapat sorsa. Az egy éve futó tanfolyamra választókörzetenként egy-három fiatalt "iskolázott" be az MSZP. Az Index információi szerint az eddig gördülékenyen folyó képzés januárban elmaradt és februárban is csak egyszerűsített változatban valósul meg: a megszokott hotel helyett az MSZP Köztársaság téri székháza lesz a színhely.

A történteket az Index által megkérdezett, ám névtelenséget kérő csapatjátékosok egyértelműen Ron Werber távozásával hozzák összefüggésbe. További bizonytalanságot keltett a képzésen résztvevőkben, hogy az MSZP felmondott a Werber által kinevezett hét trénerének.

Tóbiás: a kurzus folytatódik

Tóbiás József szocialista pártigazgató szerint Ron Werber távozása nem jelenti a képzés befejezését. Tóbiás az Indexnek nyilatkozva nem cáfolta, hogy felmondtak a trénereknek, de azt hangoztatta, hogy ez nem jelenti a képzés végét. A politikus leszögezte: a program folytatódik, de immár nem az elméleti részre, hanem inkább az Európai Parlamenti választásra koncentrálva folytatják a munkát.

Akadozó kormányzati kommunikáció

Az Index információi szerint Werber a tavaly év végén önálló szervezeti egységként felállított Kormányzati Kommunikációs Központ létrehozásában is tevékeny szerepet vállalt. Mint emlékezetes, a kampányszakember 2002-ben is készített tanulmányt a kormányzati munka hatékonyságának növeléséről. A KKK több hónapi előkészületi munkálatai ellenére azonban még nem vezettek eredményre. Az Index kérdésére több minisztériumban is arról számoltak be, hogy a Kancellária közel ötven fős részlege még mindig nem tudta átvenni azokat a funkciókat, amelyeket előzőleg a kormányszóvivő mellett működő, hasonló feladatkörű csoport ellátott.