Ágnes
-1 °C
2 °C

Werber tovább szórólapozott volna

2004.02.02. 07:18
Az MSZP vezetői nem nyilatkoznak Ron Werber és a szocialisták útjainak különválásának konkrét okairól, a hétfő reggeli lapok azonban úgy tudják: az izraeli tanácsadó a kormányt is bevonta volna az európai parlamenti választási kampányba, az eddiginél is hevesebben támadta volna az ellenzéket és nehezményezte, hogy leállították a szórólapos kampányt. Horn Gyula cáfolta, hogy köze lenne Werber távozásához.
"Elváltak útjaink. Az európai parlamenti választási kampány előkészítésével, a kampány stratégiájában, stílusában, valamint a párt és a kormány együttműködését illetően voltak véleménykülönbségek Ron Werber és a párt vezetői között. Ebben a vitában Werber véleményével kisebbségben maradt" - erősítette meg és indokolta Jánosi György, az MSZP választmányának elnöke a Népszabadság korábbi értesülését szombaton. A Magyar Hírlap kérdésére, hogy miben tért el Werber álláspontja a párt vezetőiétől, a politikus azt mondta: a kampány stratégiáját érintő kérdés nem tartozik a nyilvánosságra.

Werber vehemensebb lett volna

Ron Werber kampányszakember távozásának egyik oka, hogy nem tudta meggyőzni a miniszterelnököt az MSZP és a kormány EP-választási kampányának egységesítéséről. Werber néhány hete levélben is jelezte kifogásait, hiába - értesült a Magyar Hírlap. A Magyar Nemzet értesülése szerint Ron Werber a kormányt is bevonta volna az európai parlamenti választási kampányba. A kormány azonban nem szívesen venne részt egy olyan hadjáratban, amelynek a vége egy elvesztett választás.

A Népszava úgy tudja: Werber nehezményezte, hogy nem folytatódik a szórólapos kampány, és nem válaszoltak vehemensebben az ellenzék állításaira.

Horn tisztelte

Horn Gyula, a szocialisták EP listájának második helyezettje a hétfői Napkeltében elmondta: "Nem tudom, hogy miért távozott Ron Werber, majd megérdeklődöm". A politikus a "friss agya" miatt tisztelte a tanácsadót, akinek távozását sajnálja, azt azonban cáfolta, hogy ehhez neki is köze volt.

A kormányzati oldalon egyébként már nem bíztak túlzottan benne, s új szakembereket keresnek a miniszterelnök által meghirdetendő kormányzati stratégia népszerűsítéséhez. A Népszabadság korábban megírta, hogy Medgyessyéket a világ egyik legismertebb politikai tanácsadó cégének képviselői segíthetik, akik korábban Bill Clinton amerikai exelnöknek, Tony Blair brit kormányfőnek és Gerhardt Schröder német kancellárnak is dolgoztak. Tóbiás József pártigazgató a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy az MSZP nem keresi Werber utódját.