Emőke
-4 °C
9 °C

Megnézhették a képviselők Werber tanulmányát

2003.03.03. 12:24
A Miniszterelnöki Hivatal korábbi közleményével ellentétben hétfőn délben nemcsak a Fidesz, hanem valamennyi parlamenti frakció megbízottja betekinthetett Szekeres Imre dolgozószobájában Ron Werber kampánytanácsadó tanulmányába. Az ellenzéki képviselők közepes, a kormánypártiak magas színvonalú munkának minősítették a dokumentumot.
A dokumentumot - amely angol nyelven készült - teljes egészében megismerhették a politikusok.

A képviselők a teljes anyagot megismerhetik

Az ideiglenes kancelláriaminiszter szobájában az SZDSZ képviseletében Eörsi Mátyás, az MDF képviseletében Pettkó András, a Fidesz részéről Répássy Róbert és Vidoven Árpád, a szocialisták részéről pedig Katona Béla jelent meg.

Szekeres Imre elmondta, a sajtó csak a tanulmány első öt oldalát ismerheti meg, a jogszabályok alapján a dokumentum többi része mint döntéselőkészítő anyag nem nyilvános. Szekeres kijelentette: a közbizalom helyreállítása volt a célja annak, hogy betekintést engedett a tanulmányba, arra azonban nem emlékezett, kik voltak azok a magyar szakemberek, akik segítették Werber munkáját.

Közölte: a tanácsadó hatszáz oldalnyi mélyinterjút készített, ezekből született az összefoglaló. A politikai államtitkár Werber munkáját ahhoz hasonlította, amikor egy gyárban a munka hatéonyabbá tételéhez átvilágítják az egyes szervezeti egységeket, mint mondta ezesetben a miniszterelnöki kabinet volt ilyen. Azokra a hírekre, hogy az előző kormány idején is számos tanulmány született Szekeres úgy reagált, hogy a Happy End Kft. 13 milliárd forintnyi megbízást kapott, ezek között volt a Werber-tanulmányhoz hasonló megbízás is, de csak szerződést találtak, tanulmányt nem. Ahz el nem készült anyagok ügyében Szekeres szerint a rendőrség vizsgálódik. A politikai államtitkár szerint sok javaslatát elfogadták SWerbernek, de olyan is akadt számos javaslat, amit elvetettek. Az átalakítások között említette a kormányzati kommunikáció hatékonyabbá tételére tett kíséerleteket.

Eltérő vélemények

Répássy Róbert, Pettkó András és Vidoven Árpád közepes minőségű anyagnak minősítette az angolul 26, magyarul, 29 oldalt kitevő tanulmányt, mely a közöltekkel ellentétben semmiféle személyes adatot nem tartalmazott, viszont a Szekeres Imre által eredetinek mondott példányon nem szerepelt a készítő Ron Werber neve vagy aláírása.

Répássy Róbert jelezte: számos kérdésére nem kapott választ, ezért interpellációt intéz Szekeres Imréhez, aki kérése ellenére nem tudta megmutatni a Werberrel kötött megbízási szerződést, ez állítása szerint Draskovics Tibhornál, a kormányfő kabinetfőnökénél lelhető fel. Répássy közölte azt is: hétfőn sem derült ki számára, hogy mi változott február 25 és 28 között. Február 25-én ugyanis Szekeres Áder Jánosnak írott levelében még nem engedélyezte az iratba való betekintést, 28-án pedig igen.

Katona Béla és Eörsi Mátyás magas színvonalú szakmai anyagnak nevezte a tanulmányt. Mindketten azt hangoztatták, a rendszerváltozás óta nem volt példa arra, hogy a belső használatra készült tanulmányt bemutattak volna.

Kellemetlen mélyinterjúk

Mint ismert Ron Werber 10 ezer dollárért belső használatra készült, döntés-előkészítő anyagait a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján harminc évre titkosította. Werber arra kapott megbízást, hogy egy átfogó elemzésben több kormányt is kiszolgálni képes hosszútávon működő intézményi modellt alkosson a kormányzat egyes szervei számára.

Werber pénteken arra figyelmeztett, sokakat kellemetlenül érinthetne a dokumentum nyilvánosságra kerülése, mert a jelentés megírásához mélyinterjúkat készített a Medgyessy-kabinet alkalmazottaival.