József, Bánk
-6 °C
0 °C

Ron Werbert látni és meghalni!

2003.03.03. 08:11
Hátborzongató részletek a démoni kampánytanácsadó egri haknijáról. Kihívásokra adandó válaszok, nem hülye, ám naiv választók, aktivisták az utcán, párhuzamosan megszólított adatbázisok, reformkori gesztusok és "Gulyásreceptek MSZP-módra SZDSZ fűszershow-val". Ron Werberrel Egerben. Mi kellene még?
"Ron Werbert látni és meghalni!" - az Index szerkesztőségében napok óta ezt az elszánt mondatot hajtogatják a fölajzott munkatársak. Mert ugyan mit mondunk majd az unokáknak, ha megkérdezik, hogy "Nagypapa, aztán láttad-e annak idején a Gyűlölet Karmesterét, a sátáni tanácsadót, aki sírba taszította a nemzetet?" Bizony, senki sem szeretne szánalmas lúzerként toporogni az unokák előtt, hogy "Nem, Pistike, én leszartam a velem élő történelmet már akkor is, inkább kocsmáztam a haverjaimmal, most meg húzzál nagyon gyorsan legózni!"

Házunk előtt két tematiz állt

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
A rejtélyes tanácsadó hetek, hónapok óta ezerrel tematizál, ott lapul minden sarokban, kitölti a szúrós szagú, sárgás politikai közeget. A jelenséggel kapcsolatban a legkülönfélébb magyarázatok láttak napvilágot. A szerkesztőség néhány tagja egyenesen kétségbevonta Ron Werber létezését: valójában nincsen is, hanem csupán virtuális lény, politikai idoru, akit azért kreáltak az MSZP minden hájjal megkent spin doktorai, hogy guminyúlként belógassák Kövér Lászlónak és Pilhál Györgynek, Baja Ferenc meg közben nyugodtan dolgozhat. Mintha a figura egyes attribútumai (izraeli, Romániában is dolgozott, stb) direkt úgy lettek volna kitalálva, hogy bizonyos kör anélkül is utálhassa, hogy bármit is tudna arról, mit csinál tulajdonképp. Ravasz, nagyon ravasz.

Miután nemrég a Penthouse kiadója is kibontotta a bevállalós, tényfeltáró puncimagazin zászlaját, hát mi sem akartunk lemaradni, legalábbis a tényfeltárás és a bevállalás frontján, amikor híre ment, hogy Ron Werber személyesen megjelenik és előadást tart Egerben, az MSZP Heves megyei elnöksége és a Politikatörténeti Alapítvány által szervezett konferencián.

Az Index "Tégy a magyargyűlölet ellen!" Gépesített Orvlövész Zászlóalja háromfős létszámban sorakozott föl a péntek délutáni rendezvényen, amely a belváros igazán randa, ám a legkevésbé sem patinás pártházában (ahogyan láttuk, valamennyi parlamenti és néhány kívüli pártjnak is ez a városi székhelye) zajlott.

Amikor az aktívákkal tömött széksorok között bevonult maga Werber - aki leginkább a fiatal Steven Spielbergbe ojtott fiatal George Lucasra emlékeztet vagy egy New York-i szoftvercég elnökére - a szürkésbarna öltönyökre szerelt fejek rögtön feléje fordultak. A kommunikáció mágusa azonnal leuralta a terepet, minden mozdulatán, pillantásán érezni lehetett, hogy tökéletsen irányítása alatt tartja az eseményeket.

"...érthetően megfogalmazzuk a gondolatainkat"

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
A lokális káderek rövid bemelegítőbeszédei után Tóbiás József pártigazgató fergeteges nyelvparódiával lépett színpadra: körülbelül tíz perc alatt sikerült enumerálnia a szocialista párton belül használatos valamennyi büntető jellegű nyelvi panelt: "...megnézzük, igazándiból milyen kihívások állnak előttünk, és ezekre milyen választ kell adni...", "...történelmi esélyt teremtettünk saját magunk számára...", "ha érthetően megfogalmazzuk a gondolatainkat...", "civil gondolkodó szervezetek", "végeredményben egy nagyon határozott vállalást tudunk megtenni, amely utat mutat mindazoknak, akik..."

És aztán jött Werber, egyszerű, könnyen érthető angolsággal és egy rutinos tolmáccsal. A volt kampánytanácsadó józan várakozásainknak megfelelően könnyed, felszínes vidéki haknit abszolvált. Megmaradt a közvetlen kampány szakmai magasztalásánál és a dolgok egyszerű, közérthető magyarázatainál. Az emberek a szívükkel és az értelmükkel választanak. A választók nem hülyék, nem vevők a tények elfogult tálalására, csak kissé naivak, és ezért félelmeik felkeltésével manipulálhatók. A negatív kampányban nincs semmi kivetnivaló, a tényekkel és számokkal alátámasztott kritika a demokráciában legitim kampányeszköz, az ellenfél szisztematikus démonizálása viszont nem az. Ja, és a sajtót sem kell annyira komolyan venni.

The smallest falu of the country

Tekintse meg galériánkat
Klikk a képre!
"Én csak néhány apró alapigazságot hoztam el a fejlettebb demokráciákban szokásos kampánymódszerektől idegenkedő ügyfelemnek" - kezdte Werber. Az aktivistáknak ki kell menniük az utcára, és mosolyogniuk kell, amikor a szórólapot osztogatják; a demokráciában a kampány idején mindenütt ugyanúgy reagálnak a választók; a fővárostól a legkisebb vidéki faluig ugyanazt a kampányt kell folytatni, mindenütt rövid, könnyen érthető üzeneteket várnak az emberek. (Werber a hatás kedvéért időnként hunglishra váltott, magyar szavakat kevert az angolba: "the smallest falu of the country", "I say, sajnos...".) Jóságos főnökként nem felejtette el alaposan megdícsérni a hallgatóságot, följebb piszkálni az aktívák önbizalmát: ezt a választást ti nyertétek meg, a ti munkátok gyümölcse mindez.

Egy szót sem hallottunk tőle a Blairéktől importált gépezet működéséről, a Fideszénél egy generációval fejlettebb kampánymasinéria felhasználói kézikönyvéről, a "párhuzamosan megszólított adatbázisokról" (copyright: Baja Ferenc), a door-to-door kampányról, a potenciális szavazók testére szabott üzenetekről, a halovány ideológiai üzenetet ellensúlyozó szervezettségről, a mozgósításról és más effélékről.

Az információtartalom nagyfokú hiánya ellenére a nyolcvanas évek hangulatát árasztó előadóteremben Werber olyan benyomást tett az Index tudósítóira, mint egy jól menő politikaikonzultáns-szekta időutazó hittérítője, aki politikusainkat nemcsak metavakerben, hanem saját pályájukon is könnyedén megverné.

Orbán Viktor kapaszkodhatna

Hirtelenjében meg is egyeztünk abban, ha egyszer végleg megunjuk politikusainkat, és lelki egészségünk megőrzése érdekében pártot alapítunk, melyben a húzóemberek problémáját importból oldjuk meg, akkor nála rosszabb képességű rétorral szóba sem állunk, és arra mindenképpen felkérjük, hogy gesztuskészletét tanítsa meg a jelöltjeinknek. Egyszerűbben: ha a szocialista párt ki tudna állítani egy fele olyan jó szónokot, mint Werber, akkor Orbán Viktor nem kapaszkodhatna olyan magabiztosan a plexiasztalba a Vigadóban.

Rejtélyes babgulyás MSZP-módra
Kalkuláció 10 személyre (5 liter)

0,8 kg marhacomb
0,6 kg tarkabab (előre beáztatva)
0,4 kg fokhagyma
0,3 kg sertészsír
0,02 kg babérlevél
0,3 kg lecsó (vagy paprika, paradicsom)
0,2 kg fűszerpaprika
egy csipet Erős Pista
0,1 kg só
0,1 kg delikát

A babgulyás elkészítése:
A beszélgetéssel nevelt nagy szemű babot jól beáztatjuk. A tejen nevelt tehenek combjából jó sűrű pörköltet készítünk, amikor félig kész, hozzáadjuk a duplájára dagadt tarkababot és felengedjük hideg vízzel, készre főzzük.
Az evéssel vigyázzunk, a "hangzavaron" a társaság nótaszóval kerekedhet felül.

(Részlet a Gulyásreceptek MSZP-módra SZDSZ fűszershow-val című kiadványból. Kérjük, jelentkezzenek azok az olvasók, akik képesek megfejteni, ezt a nyilvánvalóan rejtjelezett üzenetet.)

Széles, hosszan kitartott, mély érzelmi töltésű mozdulatok, amilyenekkel reformkori országgyűlésünkben is helyet követelhetett volna magának. És mindez összevegyítve olyasfajta szakmai magabiztossággal, melyet talán csak az ingathatna meg egy futó pillanatra, ha belovagolnának a terembe az apokalipszis lovasai, és megkérdeznék tőle, vállalná-e a végítélet logisztikai levezetését. Mélyen átéli és határtalan önbizalommal kifejezi érzéseit és hangulatait, haragosakat, szigorúakat, tűnődőket, emelkedetteket egyaránt. Kitűnő figura a démonizálásra (vö. "gyűlölet karmestere"), ha lennének ilyen ambíciói, nyugodtan alakíthatná Woland szerepét a Mester és Margarita bármelyik előadásában. Gyenge pillanatainkban még azt is elhinnénk róla, hogy konkrét személyekkel lefolytatott mélyinterjúkra alapozva több kormányt is kiszolgálni képes intézményi modellt tud kidolgozni.

Gulyásreceptek MSZP-módra

"Dolgozna a Fidesznek?" - érdeklődik valaki a közönségből, kimerítve a két kérdezési lehetőség egyikét. "Egy ilyen hét után?" - villantja meg kommunikatív kompetenciáját a politikai konzultáns, majd a szakma nevében is visszaveri a szofisztika vádját: ő nem a meggyőzés és befolyásolás művészetének lelkiismeretlen, meggyőződés nélküli árusa, a szakma képviselői nem szoktak az egyik oldalról a másikra átmenni.

A félórás előadás után a konzultáns vagy tíz percig legyezgette magát a "Gulyásreceptek MSZP-módra SZDSZ fűszershow-val" című kiadvánnyal, majd a közönség negyedórás szemrevételezését követően távozott. Mi pedig alig bírtuk kivárni a szünetet, hogy egy merész hangulati váltással rokokó környezetben megkóstoljunk néhány bort, mit sem sejtve a völgyekben lassan összegyűlő tejszerű, hideg ködről, amely a visszaúton számos vidám percet okozott az Index száguldó riportereinek.