Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

Werber-esszé diszkófüstben

2003.02.28. 09:42
Izgalmas időszaka a parlamenti ciklusnak az, amikor az új kormány kezd elszemtelenedni. Olyan a hangulat, mintha egy hosszú asztal két oldalán ülnének, az egyik fél már többé-kevésbé maga alá szart, és most azt lesik, mikor szarnak be az újonnan érkezettek. Mátyás király Gömörben.

Az újságot olvasó és a politika iránt érdeklődő állampolgár pedig azon töpreng, hogy egy autóskártya jellegű játékban ki merné-e játszani Répássy Róbertre Szekeres Imrét.

A Werber-esszé titkosítása körüli diszkófüstben ugyanis egyelőre ennek a két úrnak az ázsiója az egyedüli iránytű, márpedig egyikük sem az a kimondott póluscenter.
A Werber-esszé titkosítása körüli diszkófüstben ugyanis egyelőre ennek a két úrnak az ázsiója az egyedüli iránytű, márpedig egyikük sem az a kimondott póluscenter. Ráadásul a korrupciónak van egy olyan tulajdonsága, hogy amikor az égig ér, akkor is csak a jéghegy csúcsának látszik, és általában ez így is van. Viszont ezzel minden olyan csapat tisztában van, amelyik valaha járt a jéghegy gyomrában, és kényelmesen liftezhetett benne fel-alá. Virágnyelvet félretéve (krumplinyelven?), mivel a korrupció minden kormányunk bukásában szerepet játszott, egyetlen alkalom sem hagyható ki, amikor a lopás gyanújáról egyáltalán beszélni lehet, de ezt igen hangosan kell üvölteni ahhoz, hogy egy pillanatra elfeledkezzünk a saját szorongató stiklijeinkről.

Jelen esetben majd az fogja egyértelműen tisztázni az ügyet, amikor a szocialisták nyilvánosságra hozzák a Werber-jelentést. Mert meg fogják tenni, lévén ez az egyetlen jó lépés, és meg is valósítható. Vezessük le folyamatábrában.

Lehetséges, hogy a dokumentumban semmi szégyellnivalót nincs, nett kis prezentácó írásvetítő-fóliákkal, ügyesen kiemeli az egymást fedő hatásköröket, és még javaslatot is tesz a megfelelő behorpasztásukra; számba veszi az egyes kormánytagok kihasználatlan műveltségét, és kisebb fejtörőket is tartalmaz a szintentartás végett. Ez esetben legfeljebb néhány hónap taktikai titkosság indokolt, amíg a megfelelő átszervezések megtörténnek, aztán Répássy turcsi orrát emlékezetesen bele lehet verni az értékes munkába, majd legközelebb jobban meggondolja, merre dobálja a sarat, meg talán kopog, mielőtt összetrombitálja a fél falut.

Ha a válasz nem, akkor lapozz az 1992-re. A harminc éves titkosságot bizonyára úgy találták ki annak idején, hogy körbeadtak egy - szintén titkos - ívet a kormánytagoknak, azok ráírták, milyen bűncselekményeket követtek el, behajtogatták a tetejét, és továbbadták. A végén az igazságügy-miniszter kiszámolta, mennyi idő alatt évül el mindez, és kijött a harminc év. A Werber-dolgozat kapcsán ez a duty free lehetőség két esetben válhat szükségessé.

- A világ egyik fele akaratból épül fel, és akár azt is mondhatnám: a másik fele is - fogalmazta meg Orbán Viktor valaha azt, amit a Mátrix kanálhajlító kisgyereke úgy mondott: nincs is kanál.
Az egyik, ha Werber belső átvilágítást végzett, és a maga érdes modorában mindenkiről leírta, tudomása szerint milyen sötét üzelmekkel blamálhatja kormányát, és milyen mélyre kellene süllyeszteni ahhoz az illetőt, hogy ez ne jelentsen komoly kockázatot. Az igazat megvallva nem valószínű, hogy ezt a feladatot éppen őrá bíznák, de annyi minden hülyeséget elhisznek az emberek, biztos ez is gyökeret vert néhol.

A másik, ha a tanulmány nem létezik, vagy ha esetleg Ron Werber sem, csak azért találták ki, hogy a zsidózás ocsmány ingoványába csalogassák az ideges polgári erőket. A feltüntetett - egyébként jelentéktelen - összeget nőkre meg kokainra költötte a kancellária. Nem létezésnek tekinthetjük azt a verziót is, ha gazdát cserélt ugyan némi papír, de azon csupán klasszikus aforizmák és gyermekmondókák voltak, mint anno az Országimázs Központ übertitkos olvasókönyvében: bá-boci-bá.

Ezek mind lehetséges tényállások, legalábbis azok számára, akik ilyen aljasságot egyáltalán fel bírnak tételezni targonca nélkül. És a dokumentumot mégis meg fogjuk ismerni. - A világ egyik fele akaratból épül fel, és akár azt is mondhatnám: a másik fele is - fogalmazta meg Orbán Viktor valaha azt, amit a Mátrix kanálhajlító kisgyereke úgy mondott: nincs is kanál. A baljós megállapítás pártállástól függetlenül minden hatalomgyakorlónak kedvére való: ha nagyon akarom, akkor úgy lesz. Most éppen csak néhány hét időhúzás kell ahhoz, hogy írjunk egy vadonatúj tanulmányt, egy szép, unalmas, praktikus jelentést a kormányzati struktúráról, sok-sok nemzetközi összehasonlítással és történelmi visszatekintéssel. Nesztek, ha annyira kell, legyetek vele boldogok.

Mindez lehet lázálom, rosszindulatú képzelgés, netán felségsértés, vagy az újság iránt érdeklődő állampolgár jogos szkepticizmusa, attól függően, ki melyik urat tartja hitelesebbnek. Répássy mellett tőkesúlynak megjelent Áder, és Szekeres Imrét sem célszerű hosszabb ideig egyedül a napon felejteni, helytelen tárolás esetén a felületén a kakaóvaj kicsapódhat. Végső soron a Werber-ügy megítélése, akár a vele való munka, bizalom kérdése.  • Eladnék
  • Hírek