Botond, Mózes
EUR 385,63 Ft
USD 369,83 Ft
12 °C
29 °C

Hétfőn megnézheti Werber tanulmányát Répássy

2003.02.28. 11:52
Hétfőn délben beletekinthet Ron Werber közpénzből készült tanulmányába Répássy Róbert - tartalmazza Szekeres Imre MeH államtitkár a fideszes képviselőhöz írott levele. Répássy ugyancsak levélben arra kért választ az államtitkártól, betekinthet-e a papírókba és ha igen, akkor három nappal korábban miért ennek ellenkezőjéről tájékoztatta Szekeres a Fidesz frakcióvezetőjét.
A MeH Sajtóirodája ismételten leszögezi, hogy Szekeres Imre politikai államtitkár, aki Kiss Elemér miniszter múlt heti lemondása óta a hivatalt vezeti a Fidesz állításaival szemben semmiféle kormányzati tanulmányt nem titkosított - tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal "Répássy Róbert és az udvariasság" című közleménye. Amint arról az Index is hírt adott: a Miniszterelnöki Hivatal 10 ezer dollárért megbízta az MSZP kampánytanácsadóját a kormányzati munka hatékonyabbá tételét szolgáló tanulmány megírására, ez akkori árfolyamon 2,3 millió forintnak felelt meg.

Szekeres hiába várta Répássyt

"Sőt, csütörtökön egész nap várta Répássy Róbert jelentkezését, hogy megbeszéljék találkozójukat" - szögezi le a közlemény. A MeH szerint Szekeres "tette ezt annak ellenére, hogy Répássy képviselő szerdán előzetes értesítés nélkül kereste fel parlamenti irodáját, ahova odahívta a sajtó képviselőit is. Ezzel az elemi udvariassági szabályokat figyelmen kívül hagyta, mert minden újságot olvasó állampolgár számára nyilvános volt, hogy a kormány aznap Szolnokon tarja ülését, amelyen, mint a kormányülések állandó résztvevője, Szekeres Imre jelen volt".

Hétfőn megismerhető lesz a tnulmány

A MeH sajtóirodája szerint Répássy képviselő azonban csütörtökön nem jelentkezett, hanem sajtónyilatkozataiban azt a hamis látszatot keltette, hogy a Miniszterelnöki Hivatalban nem kívánják fogadni. Szekeres Imre pénteken reggel levélben értesítette a képviselőt, hogy "amennyiben a sajtóattrakción kívül is találkozni kíván vele, és meg kívánja ismerni a döntést előkészítő tanulmányt, a legközelebbi munkanapon, hétfőn 12 órakor keresse fel parlamenti irodájában". A kommüniké ugyanakkor nem tesz említést arról a levélről, melyet Szekeres Imre Áder Jánoshoz intézett. Ezt a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön kapta kézhez és az állt benne, hogy a döntés előkészítés során keletkező dokumentumok harminc évig nem nyilvánosak.

Répássy: az elemi udvariasság szabályai szerint berendeltek

"Az elemi udvariasság szabályai szerint engem Szekeres úr hétfőre berendelt a kancelláriára" - kommentálta az Indexnek Szekeres levelét Répássy Róbert, aki ugyancsak levélben jelezte Szekeresnek, hogy ő nem vele akart találkozni, hanem egy, a kancellárián fellelhető iratba próbált betekinteni. A fideszes politikus emlékezeteti Szekerest: február 25-én kelt levelére, melyben a MeH államtitkára jelezte, hogy az iratbetekintést nem áll módjában engedélyezni. Répássy Róbert ezért szeretné, ha Szekeres még hétfő előtt egyértelmű választ ad arra, betekinthet-e az iratba.

A Fidesz jogi kabinetének vezetője úgy vélte: valami bűzlik Ron Werber tanulmánya körül, nem tartotta kizártnak, hogy a dokumentum nem is létezik, csak esetleg most hétfőre megírják. Hangsúlyozta: magyarázatra szorul az is, ha betekinthet a papírokba, de az is, ha nem, mert ha igen, akkor három nappal ezelőtt miért volt ezzel ellentétes az államtitkár álláspontja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek