Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A ZDF-en is téma volt a Kontroll Csoport

2002.01.23. 18:45
A német közszolgálati televízió (ZDF) háromperces riportban foglalkozott szerdán a magyarországi "kontrollcsoport" tevékenységével, a külföldi tudósítókról készített feketelistával, amelynek létét a műsorvezető a következőképpen magyarázta: a politikusok idegesnek tűnnek, mivel Magyarországon közelednek a parlamenti választások. Ilyenkor pedig nincs szükség ünneprontókra, ócsárlókra.
A ZDF szokásos délutáni híradóját követő "Europa heute" (Európa ma) című összeállításba illesztett helyszíni riport szerzője, Klaus Brodbeck (aki egyébként Belgrádból tudósítja rendszeresen a ZDF televíziót) bemutatta a Magyar Nemzetben január 9-én közzétett névsort és a - megfogalmazása szerint - "áltudományos elemzést" a 13 külföldi tudósító budapesti beszámolóiról. Brodbeck "polgárinak" nevezte a Magyar Nemzetet, "ami annyit jelent: szigorúan a kormány mellett és annak bírálóival szemben álló újság".

Az ATV felvételével illusztrálták a riportot

"A nevezett tudósítók a magyar ellenzék megbízásából csorbítják Magyarország tekintélyét" - idézett a német tv tudósítója a kontrollcsoport értékeléséből, hozzáfűzve: a vádak indoklás nélkül hangzottak el, ezért éppen olyan önkényesnek tűnnek, mint a kiragadott tudósítók névsora. A ZDF tudósításában eredeti tv-felvétel alapján hangzottak el az ATV január 11-i adásában felhozott újabb vádak, amelyekkel Bencsik András ("egy jobboldali lapocska főszerkesztője") és Lovas István ("országosan ismert nacionalista, a kormány egykori tanácsadója") illette "az igazságot elferdítő, hazudó" külföldi tudósítókat.

A balkánhoz hasonlítják a magyarországi helyzetet

A riportban megszólalt Gregor Mayer ugyancsak budapesti német tudósító, aki a Balkánon szerzett tapasztalataihoz hasonlította a jelenlegi magyarországi helyzetet. A különbség, hogy az utóbbi esetében ugyan "nincsen szó fizikai kihatásokról, ám feltűnő a hasonlóság a gyűlölettel teli nyelvezetekben éppúgy, mint a viccek és az izgatás mechanizmusában". "Három hónappal a parlamenti választások előtt a magyar kormány hatalma elvesztésétől tart. Emiatt is elejét akarja venni a negatív tudósításoknak, legyen szó akár belpolitikáról, korrupcióról vagy magáról Orbán kormányfőről" - vélekedett Brodbeck. Ezzel összefüggésben idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tudósítójának véleményét, aki "alacsony színvonalon zajló méltatlan vitának" minősítette a dolgot, amely megfelel a megkeményedett politikai frontvonalaknak.

Matthias Rüb, a FAZ tudósítója a kamera előtt nyilatkozva elmondta: minden érzékelhető megnyilvánulás a "velünk, vagy ellenünk" sémájába esik. Ez pedig fokozza a polarizáló gondolkodásmódot, s alkalmasint "bunkermentalitás" kialakulásához vezethet. A ZDF riportere végül - politikai megfigyelők aggályait idézve - úgy vélte, hogy a sajtó elleni "hadjárat kedvez a nacionalizmusnak és az EU-val szembeni ellenérzéseknek. Példaként ott van Ausztria és Olaszország".