Teréz
1 °C
14 °C

A ZDF-en is téma volt a Kontroll Csoport

2002.01.23. 18:45
A német közszolgálati televízió (ZDF) háromperces riportban foglalkozott szerdán a magyarországi "kontrollcsoport" tevékenységével, a külföldi tudósítókról készített feketelistával, amelynek létét a műsorvezető a következőképpen magyarázta: a politikusok idegesnek tűnnek, mivel Magyarországon közelednek a parlamenti választások. Ilyenkor pedig nincs szükség ünneprontókra, ócsárlókra.
A ZDF szokásos délutáni híradóját követő "Europa heute" (Európa ma) című összeállításba illesztett helyszíni riport szerzője, Klaus Brodbeck (aki egyébként Belgrádból tudósítja rendszeresen a ZDF televíziót) bemutatta a Magyar Nemzetben január 9-én közzétett névsort és a - megfogalmazása szerint - "áltudományos elemzést" a 13 külföldi tudósító budapesti beszámolóiról. Brodbeck "polgárinak" nevezte a Magyar Nemzetet, "ami annyit jelent: szigorúan a kormány mellett és annak bírálóival szemben álló újság".

Az ATV felvételével illusztrálták a riportot

"A nevezett tudósítók a magyar ellenzék megbízásából csorbítják Magyarország tekintélyét" - idézett a német tv tudósítója a kontrollcsoport értékeléséből, hozzáfűzve: a vádak indoklás nélkül hangzottak el, ezért éppen olyan önkényesnek tűnnek, mint a kiragadott tudósítók névsora. A ZDF tudósításában eredeti tv-felvétel alapján hangzottak el az ATV január 11-i adásában felhozott újabb vádak, amelyekkel Bencsik András ("egy jobboldali lapocska főszerkesztője") és Lovas István ("országosan ismert nacionalista, a kormány egykori tanácsadója") illette "az igazságot elferdítő, hazudó" külföldi tudósítókat.

A balkánhoz hasonlítják a magyarországi helyzetet

A riportban megszólalt Gregor Mayer ugyancsak budapesti német tudósító, aki a Balkánon szerzett tapasztalataihoz hasonlította a jelenlegi magyarországi helyzetet. A különbség, hogy az utóbbi esetében ugyan "nincsen szó fizikai kihatásokról, ám feltűnő a hasonlóság a gyűlölettel teli nyelvezetekben éppúgy, mint a viccek és az izgatás mechanizmusában". "Három hónappal a parlamenti választások előtt a magyar kormány hatalma elvesztésétől tart. Emiatt is elejét akarja venni a negatív tudósításoknak, legyen szó akár belpolitikáról, korrupcióról vagy magáról Orbán kormányfőről" - vélekedett Brodbeck. Ezzel összefüggésben idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tudósítójának véleményét, aki "alacsony színvonalon zajló méltatlan vitának" minősítette a dolgot, amely megfelel a megkeményedett politikai frontvonalaknak.

Matthias Rüb, a FAZ tudósítója a kamera előtt nyilatkozva elmondta: minden érzékelhető megnyilvánulás a "velünk, vagy ellenünk" sémájába esik. Ez pedig fokozza a polarizáló gondolkodásmódot, s alkalmasint "bunkermentalitás" kialakulásához vezethet. A ZDF riportere végül - politikai megfigyelők aggályait idézve - úgy vélte, hogy a sajtó elleni "hadjárat kedvez a nacionalizmusnak és az EU-val szembeni ellenérzéseknek. Példaként ott van Ausztria és Olaszország".