A természetvédők nyerték a zengői háborút

2004.02.14. 11:59
Októberre maradhat a Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás felépítése. Bár a fakitermelésre csak február 15-ig van lehetőség, az erdészet munkatársai szombaton már kísérletet sem tettek a 0,2 hektárnyi erdő kivágására. A tüntetők trükközéstől tartanak, ezért fenntartják a figyelőszolgálatot.
Ma reggel sem az erdészet, sem a biztonsági emberek nem mentek fel a Zengőre, hogy megkezdjék a fák kivágását a tervezett lokátorállomás helyén - jelentette az Index helyszíni tudósítója. Már korán reggel gyülekezni kezdtek a tüntetők, akik csak nehezen tudtak feljutni az éjszaka esett tíz-tizenöt centi hó és a hófúvások miatt.

Feladták a harcot

Szombat délelőttre több mint száz tüntető gyűlt össze, elsősorban a környékbeli településekről, de ismét itt voltak a Greenpeace és más környezetvédő szervezetek tagjai, valamint szimpatizánsok az ország minden részéből. A tüntetők vezetői között elterjedt, hivatalosan meg nem erősített hírek szerint az erdészet visszaadta a Honvédelmi Minisztérium a fák kivágására tett megbízását. Az erdészet illetékesei a Honvédelmi Minisztériumra hárították a nyilatkozatot, Bocskai István, a HM kommunikációs főigazgató-helyettese nem kívánta kommentálni az Index értesüléseit.

Szakemberek szerint semmi esély sincs arra, hogy ennyi fát két nap alatt ki lehessen vágni. Az erdészet számára a munkálatok azért olyan sürgősek, mert a fakitermelésre csak február 15-ig van engedélyük. Amennyiben a munkát nem tudják határidőre elvégezni, azt csak októberben folytathatják. Ez esetben a lokátorállomás megépítése is késhet.

Trükközéstől tartanak

A természetvédők attól tartanak, hogy a határidőn túl, az engedélyeket kijátszva is nekikezdenek a fakitermelésnek, ezért a jövő héten is figyelőszolgálatot tartanak fenn. A környezetvédők vezetői szerint a Honvédelmi Minisztérium most már októberre készül. Bár véleményük szerint a minisztérium által megbízott kivitelező akkor már minden eszközzel a fakitermelésen lesz, ígéretűk szerint újra megakadályozzák a lokátorépítést.