Valér
4 °C
8 °C

Lemondásra szólították Zuschlagot a szocialisták

2004.10.15. 21:09
Fegyelmi eljárás lefolytatását javasolta az MSZP etikai albizottsága Zuschlag János ügyében. A testület indítványozta, hogy a szocialisták kiskunhalasi alapszervezete szólítsa lemondásra a vészkorszak áldozatain hahotázó parlamenti képviselőjét. Az etikai albizottság reméli, hogy a pártba száműzött politikus "az idő előrehaladtával feledtetni tudja" meggondolatlan tettét.
Lemondatná képviselői mandátumáról Zuschlag János szocialista képviselőt az MSZP etikai albizottsága. A testület fegyelmi eljárás lefolytatását is javasolta a Fibisz alelnöke ellen. Zuschlag a Terror Háza előtt tartott keddi szocialista sajtótájékoztató előtt Marsovszky Balázs budapesti Fibisz-elnök társaságában a vészkorszak áldozatain hahotázott a Hír tv kamerája előtt.

Azonnali döntést követelnek

A szocialisták Országos Etikai és Egyeztető Bizottságának, Etikai Albizottsága november 15-i ülésén felszólította a Zuschlagot delegáló kiskunhalasi alapszervezetét, hogy "haladéktalanul, de legfeljebb harminc napon belül" szólítsa fel a képviselőt parlamenti mandátumának lemondására.

A bizottság ülése előtt, pénteken már az MSZP két elnökjelöltje és parlamenti frakciója is az ügy etikai vizsgálatát követelte. Hiller István, a legesélyesebbnek tartott elnökjelölt felszólította a vétkező képviselőt, lépjen vissza az MSZP elnökségi tagságára való jelöléstől. Zuschlag a felszólításoknak eleget tett. A képviselő még a szocialisták tisztújító kongresszusától is távol maradt.

Pártberkekben tékozolhat

"Az Etikai Albizottság döntése során, figyelemmel volt arra az eredményes munkára, amelyet Zuschlag János eddig végzett, s biztos abban, hogy a fiatalember a párt közösségén belül, meg fogja találni azt a tevékenységet, mellyel meggondolatlan tettét, s annak következményeit az idő előrehaladtával, feledtetni tudja" - áll az etikai albizottság közleményében.