Alfréd
-2 °C
2 °C

Vádalku bűncselekmény nélkül?

2001.07.18. 18:44
Jogi nonszensznek tartják a szakértők és a két baloldali ellenzéki párt Orbán Viktor keddi zsebszerződésekkel kapcsolatos bejelentéseit. Szerintük a zsebszerződést kötő gazdák nem követtek el bűncselekményt, így nincs szükségük sem a beígért vádalkura, sem a kormányfő által meglebegtetett "amnesztiára". A kabinet jogi úton próbálja fülön csípni a magyar földeket bitorló külföldieket. Így nem az idegen rendszámú traktorokat lesik a határon, hanem a földhivataloknál, és a közjegyzőknél próbálnak kutakodni, mindhiába, a zsebszerződéseknek ugyanis nincs nyomuk.
"Ennek az osztrák vircsaftnak, ami itt folyik, véget kell vetni, minden osztrák gazda, aki Magyarországon földet vásárolt, örüljön, hogy ezt ép bőrrel megússza" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kálócfai kihelyezett kormányülés után, ahol a kabinet tagjai többek között személyesen tájékozódtak az egyre szaporodó zsebszerződésekről.

A kormányfő kifejtette, hogy van törvényes és tisztességes lehetőség a zsebszerződések felmondására, a kormány abban a tíz esztendőben, amíg az Európai Unióval kötött megállapodás ezt lehetővé teszi, meg fogja gátolni, hogy külföldiek termőföldtulajdont szerezzenek Magyarországon. Ennek érdekében a kormány amnesztiát kínál azoknak a gazdáknak, akik az elmúlt években kényszerűségből külföldi gazdákkal kötöttek szerződéseket.

Kovács László, az MSZP elnöke közleményében kijelentette: értelmezhetetlen Orbán Viktor vádalkut sejtető kijelentése, ugyanis a színlelt szerződések leleplezésének nincs más következménye, minthogy semmissé nyilvánítják őket. A pártelnök bírálta Orbán Vitort azért is, mert szerinte a feltételezett osztrák szerződőkről a magyar kormányfő nem beszélhet olyan hangon, ahogy "néhány száz évvel ezelőtt Buga Jakab beszélt a labancokkal, vagy ahogy a MIÉP szokott nyilatkozni a külföldi befektetőkről."

Orbán Viktor az osztrák gazdákat megfenyegetve hívja fel a figyelmünket arra, hogy Magyarország jogállam - olvasható Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök szerdai közleményében. A politikus rámutat: ahhoz, hogy a jogállamiságban mi itt élők is biztosak lehessünk, arra van szükség, hogy kormány maga is betartsa és betartassa a jogszabályokat, ne rúgjon fel szerződéseket, ne támadja a demokratikus intézményrendszert.

Jogászok szerint értelmezhetetlen a kormányfő bejelentése

A miniszterelnök "földvádalku" ígérete jogi nonszensz - vélekednek jogi szakértők. A szerződéskötés ugyanis polgári jogi fogalom, a szerződések törvényi kellékeit a polgári törvénykönyv határozza meg. Az ingatlanra vonatkozó adásvételi szerződést csak írásban lehet kötni, ahhoz ügyvédi ellenjegyzés szükséges, és be kell jelenteni az illetékes földhivatalnál.

Ha a szerződés valamelyik kelléke hiányzik, akkor az ingatlan-nyilvántartásról szóló FVM-rendelet szerint a bejegyzési kérelmet elutasítják. Így a hatályos jogszabályok szerint törvényesen osztrák gazda nevén termőföld nem lehet, mert külföldi termőföld-tulajdonszerzését jogszabályok kizárják, és az ilyen próbálkozást a földhivatalok hivatalból észlelik. Csakhogy a zsebszerződés nem jelenik meg a hivataloknál.

A zsebszerződés fortélyai

"Zsebszerződés" többféleképp köthető. Az egyik egyfajta előszerződés, amit mindkét fél aláírt, de sehol sem jelentették be, a párna alatt, szekrény mélyén, esetleg zsebben tárolják. Ebben a szerződésben a felek maximum arról tudnak megállapodni, hogyha a jogszabályok lehetővé teszik - feloldják a külföldiek termőföld vásárlási tilalmát - a későbbiekben adásvételi szerződést kötnek. Az ilyen jellegű szerződésnek a jelen helyzetben jogi relevanciája nincs, az abban kötött megállapodások bíróság előtt nem érvényesíthetők. A törvénybe ütköző szerződés semmis.

A másik lehetőség, ha külföldi állampolgár más nevén, "stróman" segítségével köt szerződést. Ebben az esetben is semmisnek tekintheti a bíróság a szerződést, ha sikerül bizonyítani, hogy színlelt szerződés. De ki az, aki ezt bevallja? A miniszterelnök bejelentésével kapcsolatban hangsúlyozottan meg kell jegyezni, hogy az, aki az előbb ismertetett módszerekkel szerződést köt, nem követ el semmiféle bűncselekményt. Úgyhogy az osztrák gazdáknak büntetőjogi szempontból nincs mitől tartania, ezért értelmezhetetlen, miért kellene örülniük, hogy az ilyen ügyleteket ép bőrrel megússzák - vélekednek a földhöz értő, az Indexnek nyilatkozó jogi szakértők. Legfeljebb a szerződések semmissé nyilvánítása esetén elúszhat a pénzük, de ez egy üzletbe bekalkulálható. Vádalkut kötni és amnesztiát hirdetni csak büntető ügyekben lehet. Mivel a "zsebszerződést" aláíró gazdák sem követtek el bűncselekményt, nincs szükségük az ígért vádalkura és amnesztiára sem.

Orbán az ügyvédeket is felelősnek tartja

A kormányfő szerda reggeli interjújában a zsebszerződések megkötésében közreműködő ügyvédekről szólva úgy fogalmazott: szomorúan látja, hogy az ügyvédtársadalom ebben az ügyben semmilyen lépést sem tett, pedig a magyar jogászvilágnak foglalkoznia kellene ezzel az etikai problémával. Orbán szerint jó lenne, ha nem mindig a kormánynak kellene szigorúnak lennie, hanem a szakmai közösségek lépnének fel az egész szakmára szégyent hozókkal szemben.

Bárándy György ügyvéd szerint Orbán Viktor téved, amikor a jogásztársadalmat teszi felelőssé azért, hogy nem indult eljárás zsebszerződések megkötésében közreműködő jogászok ellen, mert ezeket az ügyletek titokban köttettek. Így Bárándy szerint a helyi kamarákhoz, és a Magyar Ügyvédi Kamarához el sem jutottak ezek az ügyek. Az ügyvéd meggyőződése, hogy eljárnának az illetékesek azokkal szemben, akik közreműködtek az elítélendő zsebszerződések megkötésében, de ehhez az volna szükséges, hogy kiderüljön: valamely kolléga törvénysértésben segédkezett. Bejelentés nélkül azonban tehetetlenek a kamarák is.

Nem figyelik a traktorokat
A határőrség nem figyeli az osztrák határon átlépő traktorokat - nyilatkozta az Indexnek Krisán Attila, a Határőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Úgy véli, diszkrimináció lenne, és nem hasonlítható össze azzal, hogy az ukrán határnál kiszúrják az ingázó autósokat, akik benzint csempésznek járművük tankjában. Az Index információi szerint a titkosszolgálat sincs a traktorok nyomában. A zsebszerződések felszámolását jogi úton próbálják megoldani. Amennyiben mégis szükséges a traktorok számba vétele, akkor az egy egyszerű határregisztrációval megoldható, nem kellenek hozzá titkosszolgálati eszközök. A magyar földtulajdonért áhítozó külföldieket ezenkívül úgy próbálják kiszúrni, hogy a földhivataloknál figyelik a szerződéseket, és a gyanús dokumentumok alapján felkeresik majd őket. Ráadásul a közjegyzőket is figyelik, ugyanis a idegenek különböző megállapodásokat kötnek a földvásárlás előtt, s ezek a közjegyzőknél tettenérhetők.