Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Zuschlag-ügy: találgatás, hogy kihallgatják Gyurcsányt

2007.09.25. 17:04
Több keddi napilap is tudni véli, hogy hamarosan Gyurcsány Ferencet is kihallgatják a Zuschlag-ügyben, a Hírlap szerint a miniszterelnököt még a héten kihallgatják, ezeket a híreket csupán találgatásnak tartja az ügyészség. Gyurcsány mindensetre kedden is deklarálta, jkész megjelenni a hatóságok előtt.

"Állok rendelkezésre, ha meg kívánnak hallgatni" - reagált Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden sajtótájékoztatón arra az újságírói kérdésre, hogy állítólag meghallgatják őt tanúként Zuschlag János és társainak ügyében.

A Magyar Hírlap arról írt, hogy a kihallgatandó tanúk között van a miniszterelnök mellett Mesterházy Attila, az ijsági tárca korábbi politikai államtitkára, illetve Keszthelyi András, aki ma Gyurcsány sajtótanácsadója, a GYISM-nél viszont kabinetfőnökként dolgozott.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője a nap folyamán sajtótalálgatásnak nevezte azt a tanúkénti meghallgatásra beidézendő politikusok neveit tartalmazó névsort, mely egyes médiumokban megjelent a Zuschlag-ügyben.

"A sajtóban megjelent, politikusok neveit tartalmazó névsorral kapcsolatban nem kívánok nyilatkozni, nem kívánom megerősíteni" - mondta a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész helyettese, egyben szóvivője.

Szabó Ferenc hangsúlyozta: "az ügyészség előzetesen tervezett, jövőbeli esetleges nyomozati cselekményekről nem ad felvilágosítást". A szóvivő beszámolt arról, hogy a nyomozás határideje november 17., addig elvégezik a szükséges bizonyítást és utána tájékoztatják a nyilvánosságot.

Pénteken a Szegedi Városi Bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Zuschlag Jánost, akit a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalással gyanúsít egyesületek és egy alapítvány által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A bíróság alaposnak ítélte az ügyészség indítványát, mely szerint tartani lehet a gyanúsított elrejtőzésétől, elszökésétől, tekintettel arra, hogy a bűnszövetség, mint minősítő körülmény miatt a büntetés felső határa húsz év. A bíróság osztotta az ügyészség azon álláspontját is, hogy tartani lehet attól, hogy Zuschlag János bizonyítékokat elrejt, eltüntet, s esetleg tanúkat próbál meg befolyásolni.

A Csongrád Megyei Bíróság, mint másodfokú bíróság hétfőn hozott végzésével az elsőfokú bíróság határozatát helybenhagyta. Zuschlag Jánost Kecskeméten, a büntetés végrehajtási intézetben őrzik.

Zuschlag János, az MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetségének ügyvezető elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlésnek és Kiskunhalas Közgyűlésének is tagja, a kiskunhalasi pártszervezet elnöke. A szocialista párt elnöksége és megyei vezetése felszólította a politikust, függessze fel párttagságát és mondjon le választott tisztségeiről.