Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zuschlag egyelőre rács mögött marad

2008.05.20. 15:08
A bíróság elutasította Zuschlag János és Katus Ferenc szabadlábra helyezési kérelmét, de az egyelőre nem derült ki, pontosan mivel indokolták a határozatot, a vádlottak vagyona továbbra is zár alatt marad, noha a kárt majdnem teljes egészében megtérítették.

Elutasította a bíróság Zuschlag János és Katus Ferenc szabadlábra helyezési kérelmét - tudta meg az MTI kedden az ügyet jól ismerő forrásból. Mindketten Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Büntetésvégrehajtási Intézet Mátyási utcai épületében töltik előzetes letartóztatásukat, mely egy tömbben van a megyei bíróság épületével.

Kovács M Gábor, Zuschlag János ügyvédje korábban arra hivatkozva kezdeményezte védence szabadlábra helyezését, mivel az egykori szocialista országgyűlési képviselő az általa okozott kár jelentős részét - mintegy 50 millió forintot - már megtérített.

Feleky István, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság büntető kollégiumának a vezetője csupán annyit kívánt elmondani, hogy a megyei bíróság kijelölt tanácsa valóban meghozta a határozatát Zuschlag János május 21-én és Katus Ferenc június 4-én lejáró előzetes letartóztatásának ügyében, valamint Lados István május 25-ig érvényben lévő házi őrizetéről.

A kedden elküldött határozatokról azonban - mint mondta - érdemben nem mondhat semmit, mert csak a határozatok kézbesítése után adhat az ügyről tájékoztatást. A határozat ellen fellebbezéssel lehet élni, de nem tudni terveznek-e ilyet, mivel Kovács M Gábort, Zuschlag János védőügyvédjét kedden nem lehetett utolérni.

Zuschlag János és 15 társa ellen a nyomozási határidő lejárta előtt emelt vádat az ügyészség; közülük az elsőrendű vádlottat és hét társát bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják. Közben a 72 milliós kárból 60 millió megtérült.

Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják, mint felbujtót. Az elsőrendű vádlott mellett Lados István esetében is a károkozás nagysága miatt hasonló a vád minősítése, míg tovább hat ember ellen jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás a vád.

Az ügyészség nem szüntette meg a kényszerintézkedéseket - a vádlottak vagyonának zár alá helyezését, valamint két vádlott esetében az előzetes letartóztatást és egy vádlott esetében a házi őrizetet -, hanem azt indítványozta, hogy a bíróság tartsa fenn azokat.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinellenőrzés után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt.

A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 72 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag János mellett Katus Ferenc is előzetes letartóztatásban van. A harmadik letartóztatott személyt, Zuschlag János személyi titkáraként is tevékenykedő Lados Istvánt, a kecskeméti ügyész indítványának megfelelően a szegedi nyomozási bíró házi őrizetbe vette. A bíróság jogerős határozatának indokolása szerint Lados István az eljárás során önmagára nézve teljes körű beismerő, társaira nézve terhelő vallomást tett.