2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Vadkanoktól mentette meg tacskóját a 80 éves néni

2007.01.04. 15:35
Három vaddisznótól mentette meg tacskóját egy 80 éves brit nő a Plymouth melletti mocsaras Dartmoor nemzeti parkban újév első napján.

Rosemary Hamilton-Meikle Bosun nevű tacskóját vitte sétálni a délnyugat-angliai Plymotuhtól nem messze található nemzeti parkban január elsején, amikor a kutya a sűrűbe vetette magát, számolt be a Guardian. A néni nem sokkal később vérfagyasztó vinnyogást hallott, és - arra gondolván, hogy a tacsi valami idegen kutyával keveredett konfliktusba - az állat után ment.


Vaddisznó (Sus scrofa)

A gazdi ekkor látta meg a hátán fekvő tacskót, akit három vaddisznó vett körül. "Valószínűleg fellökték, és épp a következő rohamra készültek" - mesélte a néni a Guardian tudósítójának.

A nyolcvanéves nyugdíjas, bár bevallása szerint eléggé megijedt, azonnal kutyája segítségére sietett. Nála volt Bosun póráza, amit megpörgetett a feje fölött, mire két vadkan azonnal menekülésre fogta, de a harmadik felvette a harcot.

"A póráz végén egy fém karabiner van, szóval még egyszer meglendítettem a pórázt, és orron vágtam az állatot. Gyorsan felkaptam Bosunt, és kijöttem a sűrűből. Szerencsére a vadkan nem követett. Először láttam egyébként vaddisznót a parkban, noha ismerek egy embert, akit egyszer a fára kergetett fel egy. Csak hármat láttam, de a helyiek szerint legalább 15 kóricál szabadon a környéken" - mesélte a néni.

"Csak néhány méterre voltunk az ösvényen attól a helytől, ahol az incidens történt. Borzalmas röfögéseket hallottunk. Könnyen egy gyermek is lehetett volna a támadás áldozata. Figyelmeztetni kéne az embereket" - számolt be a brit lapnak egy fültanú.

A vaddisznók elszaporodásának oka, hogy tavaly egy állatvédő csoport két csapat vaddisznót engedett szabadon a devoni elkerített vadas parkból, és több állat még szabadlábon van. Újév napján egyébként egy másik kutyasétáltató is találkozott a vadakkal.

Egy 36 éves taxisofőr pedig azt mesélte, többször látott juhnyájat abuzáló vaddisznókat. "Buckland Monachorum mellett történt. Megállítottam a taximat, és láttam, amint a rémült birkák menekülnek a vadkanok elől."

A hatóságok azonban azt állítják az utóbbi nyolc évben csak kétszer támadtak vaddisznók emberre Nagy-Britanniának ezen a részén. "A vaddisznók félénk állatok, és megijednek az embertől. Csak akkor jelentenek veszélyt, ha sarokba szorulnak, vagy a gyermekeiket védik" - mondta Jo Barr, a brit állatvédelmi liga helyi vezetője a Guardiannak.