Elhunyt az instant levesek atyja
Ando Tajvanon született 1910-ben és 1933-ban költözött Japánba, ahol megalapította a Nissin élelmiszercéget, amely a második világháború után olcsó ételek előállításával foglalkozott.
Ando és a Nissin féle ramen
A cég az áttörő sikert meghozó instant tésztás levesével 1971-ben rukkolt elő. Az újítás az volt, hogy a vízhatlan hungarocell pohárba forgalmazott száraz, fűszerezett tésztára csak forró vizet kellett önteni, és kész volt a kínai eredetű japán leves, a ramen (csirke- illetve disznóleves).
Andónak akkor jutott eszébe az ötlet, amikor hosszú sorokat látott kígyózni az olcsó leveseket árusító feketepiacon a háború utáni hiánygazdasággal küszködő Japánban.
Az instant leves csirkés változatával a Nissin ugyan már 1958-ban előállt, és az eredetihez hasonlító ízével sikereket ért el a fogyasztók között, a műanyagipar fejlődésével pedig a vízhatlan, olcsó és könnyű pohár is megszületett.
Az instant levesnek óriási sikere lett az egész világon, évente 85 milliárd dolláros bevételt hozott a Nissin konyhájára. 1999-ben Ando múzeumot nyitott az instant leveseknek. A japán asztronautáknak speciális instant tésztát gyártott a Nissin, amit 2005-ben ki is próbáltak az űrben.
Ando ugyanebben az évben vonult vissza, de haláláig aktív maradt, a cég alkalmazottjainak újéve beszédet is mondott, majd utána közösen elfogyasztott velük egy csirkés rament.