Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A pizsamás vallomás nem elég

2002.02.25. 14:39
Bűncselekmény hiányában felmentést kért a védelem a Tocsik-per mindhárom, zsarolás miatt bíróság előtt álló vádlottjának a Fővárosi Bíróságon hétfőn előadott perbeszédekben. Az ügyészség Boldvai László szocialista országgyűlési képviselőt, aki a vádbeli időszakban pártpénztárnok volt, továbbá Budai György szabad demokratákhoz közel álló üzletembert vádolja immáron zsarolással, bűnsegédként pedig Vitos Zoltán vállalkozót.
Budai György, Boldvai László és Vitos Zoltán a vád szerint politikai kapcsolataikra hivatkozva 1996-ban megfenyegették Tocsik Mártát, hogy csak akkor tarthatja meg jövedelmező tanácsadói tevékenységét az ÁPV Rt.-nél, ha fizet az általuk megjelölt cégeknek, melyek azonban munkát nem végeznek.

Tocsik Márta 1996-ban a 804 millió forintos sikerdíjából átutalt mintegy 343 millió forintot a megjelölt cégeknek, melyek 96 őszén, a botrány kipattanása nyomán ezt a pénzt visszautalták.

A zsarolással vádoltak ügyvédjei hétfőn részben azzal érveltek, hogy törvénysértő módon született Tocsik Márta úgynevezett "pizsamás" vallomása, melyben 1996. október 15-én terhelő nyilatkozatokat tett Boldvaira, Budaira és Vitosra. Tocsik Márta ezt a vallomását a rendőrség előtt az elkövetkező hónapokban többször fenntartotta, majd 97 januárjában visszavonta. Azóta az ügy más szálait illetően részletes nyilatkozatokat, észrevételeket tevő jogásznő az erre a témakörre vonatkozó kérdésekre nem válaszol. Visszavonását Tocsik Márta azzal indokolta, hogy erős gyógyszerek, nyugtatók hatása alatt tette "pizsamás" vallomását.

Mint ha nem is lenne a pizsamás vallomás

A zsarolással vádoltak védői hétfőn azzal érveltek, hogy ez a vallomás egyáltalán nem használható fel bizonyítékként az eljárásban. Az ügyvédek részletesen foglalkoztak az éjszakába nyúló Gyorskocsi utcai kihallgatás furcsa körülményeivel, így többek között azzal, hogy a 13 éves vizsgálói múlttal rendelkező rendőrtiszt ez esetben elmulasztotta a hamis vádra történő figyelmeztetéstannak annak dacára, hogy ez a formula akkoriban már a rendőrségi nyomtatványokon és számítógépekben is szerepelt.

A védők kifejtették: semmit sem bizonyítanak a kapcsolatok tartalmát illetően azok a telefonos híváslisták és naptári bejegyzések, melyek az ügyészség szerint Tocsik Márta és a három zsarolással vádolt személy kapcsolatára utalnak.

Boldvai László ügyvédje védőbeszédében megjegyezte: ez politikai ügy, melynek egyik célpontja éppen védence volt. - Tudomásul kell vennünk, hogy a politika céljai eléréséhez olykor az igazságszolgáltatást is igénybe kívánja venni - fűzte hozzá. Egy másik ügyvéd pedig úgy fogalmazott, hogy ha soha semmiben nem is lenne igaza a védelemnek, az mégis mindenképpen megfontolandó lenne: szabad-e jogállamban bármifajta társadalmi értékítéletet nem létező büntetőjogi keretek között érvényesíteni.

Az nem került szóba miért "utazgatott" a 300 millió

A Budai, illetve Boldvai által megjelölt cégek részére Tocsik Márta által átutalt, majd a botrány kipattanásakor visszaküldött, összesen mintegy 343 millió forint kérdésére, a pénzmozgások életszerű magyarázatára azonban nem tértek kia a védőbeszédek. Azt azonban vitatták, hogy a zsarolással vádolt személyeknek egymással, illetve a cégekkel lett volna-e egyáltalán bármiféle kapcsolata.

A korábbi tárgyaláson az ügyész vádbeszédében letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte a zsarolással vádoltaknak, a bíróság pedig azt a tájékoztatást adta, hogy Boldvai, Budai és Vitos esetében fennáll a lehetősége annak, hogy a vádirati tényállás a vádtól eltérően is minősülhet.