Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Szervezői mulasztás okozhatta a sportolók halálát Erdélyben

2004.03.10. 10:02
Várhatóan a hónap végére fejeződik be az ügyészségi vizsgálat a Bucsecs-hegységben, január 18-án bekövetkezett, öt halálos áldozatot követelő lavinaszerencsétlenség ügyében. A hatóságok három szervező ellen folytatnak nyomozást.
Három személy ellen folyik bűnvádi eljárás a romániai Déli-Kárpátokban a Bucsecs-hegységben januárban öt halálos áldozatot - köztük három székelyföldi magyar halálát - követelő lavinaszerencsétlenség ügyében, derül ki a Krónika szerdai számából.

A start után változtattak útvonalat

A Kolozsváron megjelenő erdélyi napilap szerint a rendőrség gondatlanságból elkövetett emberölés címén folytat vizsgálatot azok ellen, akik a tragédiával végződött januári síalpinizmus-bajnokságot szervezték.

A január 18-i versenyen a Bucsecs-hegységben lezúdult lavina öt síelő halálát okozta. A sinaiai hegyi rendőrség jelenleg három személy ellen folytat vizsgálatot, akik a versenyt szervező predeáli Bucsecs katonai sportklub tagjai. A vizsgálatot várhatóan a hónap végére fejezik be.

A résztvevők szerint a Valea Moraruluion szervezett forduló amiatt torkollott tragédiába, mert a szervezők a start után megváltoztatták az útvonalat, beiktatva azt a szakaszt, ahol később lezúdult a lavina, és maga alá temette a sportolókat.

Az egyik versenyző a Krónikának elmondta: a szervezők a verseny két napja alatt egyszer sem tartottak technikai felvilágosítást, a balesetért pedig az a szervező okolható, aki személyesen döntött a menet közbeni útvonal-módosításról, és elmulasztotta értesíteni a hegyi mentőket.

A hegyi mentők letiltották volna

A lap információi szerint a hegyi mentők letiltották volna a kérdéses szakasz megmászását, mivel tudták, hogy lavinaveszély van. A hegyi mentő szerint nagyon nehéz pontosan megállapítani, hogy egy adott helyen valóban megcsúszik-e a hótakaró, de fel lehet fedezni az erre utaló jeleket.

Ilyen volt például a versenyt megelőző napok időjárása: a hóvihar után lerakódott friss réteg nem tapadt oda a régihez, a versenyzők súlya alatt pedig megindult lefelé. A hegyi mentő ugyanakkor beismerte: az általa vezetett szervezet még tavaly tervbe vette, hogy jelekkel látják el a lavinaveszélyes völgyeket, de ez még nem történt meg.

Az Országos Sportügynökség és a román hegyimentő-szövetség a közeljövőben olyan törvénytervezetet készül kidolgozni, amely előírná, hogy a hegyi mentő szolgálatoknak kötelessége lesz felügyelni az ilyen jellegű versenyek szervezését és lebonyolítását.