Angelika
-4 °C
3 °C

Utoljára hallgatták meg a belga pedofilt

2004.06.10. 17:11
Marc Dutroux utolsó meghallgatásán is tagadta, hogy ő végzett volna azzal a négy belga kislánnyal, akiknek holttestére 1996-ban találtak rá a rendőrök, és akinek elrablását Dutrox bevallotta. Az ügyben jövő héten várható ítélet.
Marc Dutroux
fotó: EPA
Az ítélethirdetés előtt utoljára jelent meg a bíróság előtt a belgiumi Arlonban Marc Dutroux, akit négy kiskorú lány elrablásával, megerőszakolásával és meggyilkolásával vádolnak. Dutroux és három társának pere három hónapja folyik, és tartja lázban nemcsak a belga, de a világ közvéleményét.

A belga férfi utolsó meghallgatásán is bűnösnek vallotta magát a nemi erőszak és az emberrablás vádjában, de továbbra is tagadja, hogy a gyilkosságokat ő követte volna el. "Nem a tetteimet akarom kisebbíteni, azért vagyok itt, hogy megkapjam a büntetésem. De azok, akik azt állítják, hogy az összes bizonyítékot feltárták, hazudnak" - jelentette ki.

Dutroux tagadta, hogy megölte volna An Marchalt és Eefje Lambreckst, két belga tizenévest, valamint két nyolcéves kislányt, Melissa Russót és Julie Lejeunét, akiknek holttestét Dutroux házának kertjében találták meg 1996-ban. Az utóbbi két lány éhenhalt a belga férfi házának pincéjében kialakított cellában.

A belga férfi továbbra is kitartott amellett, hogy a gyilkosságokban társait terheli felelősség. Volt feleségéről, Michelle Martinról - aki ugyancsak a vádlottak padján ül - kijelentette, ő felelős a két éhen halt lány haláláért, amiért "utasítása ellenére sem etette őket".

Az állítólagos pedofilhálózat fejét, Michel Nihoult pedig a másik két lány meggyilkolásával vádolta meg, azt állítva, hogy Nihoul mögött még "több ismeretlen áll".

Ítélet jövő héten várható

Laetitia Delhez
fotó: EPA
A vizsgálat során több száz szemtanút hallgatott meg a rendőrség, vallomást tett az elrabolt, majd 80 napon át fogva tartott, többször megerőszakolt egyik áldozat, Sabine Dardenne is, valamint a nála akkor két évvel idősebb, 14 éves Laetitia Delhez. Őket végül a rendőrök szabadítottak ki.

Az ügy miatt számos tüntetést is tartottak Belgiumban, tiltakozva a rendőrség és az igazságszolgáltatás tehetetlensége ellen. Amikor 1996-ban fény derült Dutroux-ék tetteire, a rendőrség beismerte, hogy azelőtt már többször is kiszállt a nemi erőszakért és kiskorúak megrontásáért korábban elítélt férfi házához, de nem találtak rá a fogva tartott gyerekekre.

A bíróság ítéletének kihirdetésére várhatóan a jövő héten kerül sor.