Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elutasították a balástyai rém elfogultsági kérelmét

2004.07.16. 15:35
Ügyének nagy mértékű sajtóvisszhangja szerinte befolyásolná a Szegedi Ítélőtáblát, ezért másik bíróság kijelölését kérte a szeptemberben folytatódó tárgyaláshoz a többszörös emberölésért első fokon elítélt férfi, ám kérvényét a Legfelsőbb Bíróság pénteken elutasította.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította annak a balástyai rémként elhíresült férfinak a Szegedi Ítélőtábla ellen benyújtott elfogultsági kérelmét, akit több ember megöléséért nem jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadság­vesztésre ítéltek, tájékoztatta az ítélőtábla elnöke pénteken az MTI-t.

A vádlott azzal indokolta a táblabíróságnak az elfogultságra alapított kizárása iránti bejelentését, hogy ügyének nagy mértékű sajtóvisszhangja miatt nem várható a Szegedi Ítélőtáblától elfogulatlan ítélkezés. Ezért másik táblabíróság kijelölését kérte, mondta az elnök.

Az LB döntése értelmében az előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés és más bűncselekmény miatt a múlt év novemberében első fokon elítélt Szabó Zoltán ügyét a Szegedi Ítélőtáblán tárgyalják szeptemberben, közölte Heidrich Gábor.

Az LB a kérelem elutasításának indoklásában kifejtette, hogy "egy olyan általános jellegű tény állítása, miszerint valamely büntető ügyről a média országos vagy helyi szinten hírt ad, (...) az önmagában még valamely bíróság vagy bíró kizárására nem ad, nem adhat alapot". A vádlott általánosság szintjén mozgó kifogásának az elfogadása oda vezetne, hogy ügyében az ország egyetlen bírósága sem ítélkezhetne, jelentette ki az elnök.

Életfogytig tartó fegyházra ítélték

A Csongrád Megyei Bíróság négy nő megölése miatt nem jogerősen ténylegesen életfogytig tartó fegyházra ítélte Szabó Zoltánt. Az ügyészség öt nő meggyilkolásával vádolta a balástyai férfit, ám a bíróság egy gyilkosságról nem látta kétséget kizáróan megállapíthatónak, hogy az is a vádlott terhére írható.