Pandora, Gabriella
0 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Elutasították a balástyai rém elfogultsági kérelmét

2004.07.16. 15:35
Ügyének nagy mértékű sajtóvisszhangja szerinte befolyásolná a Szegedi Ítélőtáblát, ezért másik bíróság kijelölését kérte a szeptemberben folytatódó tárgyaláshoz a többszörös emberölésért első fokon elítélt férfi, ám kérvényét a Legfelsőbb Bíróság pénteken elutasította.
A Legfelsőbb Bíróság (LB) elutasította annak a balástyai rémként elhíresült férfinak a Szegedi Ítélőtábla ellen benyújtott elfogultsági kérelmét, akit több ember megöléséért nem jogerősen tényleges életfogytig tartó szabadság­vesztésre ítéltek, tájékoztatta az ítélőtábla elnöke pénteken az MTI-t.

A vádlott azzal indokolta a táblabíróságnak az elfogultságra alapított kizárása iránti bejelentését, hogy ügyének nagy mértékű sajtóvisszhangja miatt nem várható a Szegedi Ítélőtáblától elfogulatlan ítélkezés. Ezért másik táblabíróság kijelölését kérte, mondta az elnök.

Az LB döntése értelmében az előre kitervelten, nyereségvágyból, aljas indokból, több emberen elkövetett emberölés és más bűncselekmény miatt a múlt év novemberében első fokon elítélt Szabó Zoltán ügyét a Szegedi Ítélőtáblán tárgyalják szeptemberben, közölte Heidrich Gábor.

Az LB a kérelem elutasításának indoklásában kifejtette, hogy "egy olyan általános jellegű tény állítása, miszerint valamely büntető ügyről a média országos vagy helyi szinten hírt ad, (...) az önmagában még valamely bíróság vagy bíró kizárására nem ad, nem adhat alapot". A vádlott általánosság szintjén mozgó kifogásának az elfogadása oda vezetne, hogy ügyében az ország egyetlen bírósága sem ítélkezhetne, jelentette ki az elnök.

Életfogytig tartó fegyházra ítélték

A Csongrád Megyei Bíróság négy nő megölése miatt nem jogerősen ténylegesen életfogytig tartó fegyházra ítélte Szabó Zoltánt. Az ügyészség öt nő meggyilkolásával vádolta a balástyai férfit, ám a bíróság egy gyilkosságról nem látta kétséget kizáróan megállapíthatónak, hogy az is a vádlott terhére írható.