Mihály
2 °C
16 °C

Három drogrendőrt lőtt le a magyar díler

2005.08.12. 13:47
Bár csak párhónapos elterelés várt volna rá, mégis halálos tűzpárbajba keveredetett egy magyar származású díler Louisianában. A marihuánát termesztő Dévai Gergelyre három rendőr tört rá, egyet megölt, kettőt megsebesített, majd lelőtték. A fiú friss diplomás volt, apja a helyi egyetemen tanít.

Váratlan tragédiába fulladt Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban egy rendőri akció: egy hétfős kábítószerellenes egység egy tagja meghalt, ketten pedig súlyosan megsebesültek, amikor rajtaütöttek egy ártatlannak látszó marihuánadíleren szerdán.


Gergely Dévai

A hírről a helyi online lap, a 2theadvocate.com számolt be meglehetősen részletesen.

A díler egy 25 éves debreceni srác volt, aki tíz éve élt az Egyesült Államokban, és aki a rendőrök kopogtatására felhúzta 45 kaliberes pisztolyát, majd amikor beléptek az ajtón, tüzelni kezdett.

A louisianai egyetemen dolgozó tanár diplomás fia lelőtte a 31 éves Terry Melancon nyomozót, két rendőrt megsebesített mielőtt a rendőrök leterítették volna. Gergely Dévai három lövést kapott, egy órával kórházba szállítása után meghalt.

Diplomás, magának való gyerek

Dévai 15 évesen került ki Amerikába, és 2003-ban diplomázott le a Louisinai Egyetemen (LSU), ahol apja biogeokémia-professzori állást kapott tíz évvel ezelőtt.

A rendőrök egy 45 kaliberes pisztolyt, rengeteg éleslőszert, egy lefűrészelt csövű sörétes puskát foglaltak le nála, és kiderült, Dévai nem csak dílerkedett, hanem egy padlástéri szobában termesztette is az indiai kendert.

A rendőrség a lakáson 1386 dollárnyi (271 ezer forintnyi) kézpénzt talált és 72 kendernövényt, illetve jelentős mennyiséget leszüretelt, porciózott formában.

A környéken élők szerint csendes, kedves fiúnak ismert Devait egy szomszédja panaszolta be, hogy "gyanús dolgokat művel". A kábítószerellenes osztály augusztus 2-án kezdett el nyomozni, és miután egy tégla megbizonyosodott róla, hogy viszonylagos nagykereskedővel állnak szemben, akcióba lépett.

Nem találták rizikósnak

"Nem volt valami komoly bűnözői háttere, ezért nem is tekintettük az akciót rizikósnak" - nyilatkozta a Baton Rouge-i lapnak Don Kelly rendőr szóvivő.

Bár az egység hét főből állt, csak hárman settenkedtek fel Dévai szobájának ajtajához. Mindhárman civil ruhában, de "police" feliratú golyóállómellényben voltak. Bár "nem kopogtatós" házkutatási engedéllyel rendelkeztek, kopogtak.

Miután nem reagált senki, benyomultak az ajtón. Dévai tüzet nyitott, és mind a három rendőrt lelőtte, de közben három golyó őt is eltalálta, 2 a hasába, egy pedig karjába fúródott.

A szomszédban játékkonzolán a Maddon 2006 nevű sportprogramot játszó, 31 éves Mike Brady kezéből kiesett a joystick, amikor kiabálás ("Földre! Földre!"), majd sikoltozás, végül lövések hangja csattant fel, sőt, hét lövedék be is csapódott a hártyavékony falaknak köszönhetően Brady szobájába is.

"Igazán szerencsés vagyok, hogy túléltem" - mondta Brady, aki csak köszönőviszonyban volt Devaival.

"Az egész hátsó udvart átengedtem neki, mert gyakran építgetett mindenfélét. Fűrészelt és barkácsolt" - mesélte Brady, aki elmondta azt is, Devainak két nagy és két kis kutyája is volt, de egyébként elég magányosnak ismerte meg őt.

Már hadonászott fegyverrel

A történet furcsasága egyébként, hogy a rendőrök, mennyire nem számítottak nagy ellenásra, ugyanis Devainak már volt fegyverrel kapcsolatos kihágása 2004 szeptemberében, amiért eljárás is indult ellene.

Egy évvel ezelőtt egy fekete sofőrrel került összetűzésbe. A fekete állítása szerint Dévai leszorította őt az útról egy szürke Nisannal a városban, és fegyverrel fenyegetőzött. Ehhez képest Dévai saját verziójában azt mondta, azért készítette elő fegyverét, hogy felkészülhessen az esetre, ha az 53 éves Greg Sampson előkapná az övét.

Pedig könnyen megúszhatta volna Dévai az ügyet egy egyszerű eltereléssel, tájékoztatták a Baton Rouge-i lapot helyi ügyvédek, bár hozzátették, ha a két éles lőfegyvert nem használja, de megtalálják nála, akkor 5-10 évet is kaphatott volna.

A fiú apja, Dévai István nem kívánt nyilatkozni az ügyben.