Már 40 orosz falut fertőzött meg a madárinfluenza

2005.08.19. 12:18
A legfrissebb statisztikák szerint továbbra is hat oroszországi régióra terjed ki a madárinfluenza-járvány, amely egyelőre nem terjedt át az emberre, de ez bármikor bekövetkezhet. Szakértők szerint hiába emelnek útzárat az orosz hatóságok, a fertőzött madarak nyugatra vonulását nem tudják megállítani.

Negyven oroszországi településen pusztít a madárinfluenza, további 78 helyen pedig még folyik a szárnyasállományt megtizedelő betegség vírusának pontos azonosítása, közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium pénteken.

A legfrissebb statisztikák szerint továbbra is hat oroszországi régióra - az Altaji, a Tyumenyi, az Omszki, a Kurgani, a Cseljabinszki és a Novoszibirszki területre - terjed ki a járvány. A házi baromfit és vadmadarakat megtizedelő betegség kórokozója minden egyes esetben ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonlítanak egymásra, ami az állategészségügyi hatóságok szerint igazolja azt a feltevést, hogy költöző madarak hurcolták be az emberre is veszélyes és gyors mutációkra képes H5N1 vírust Oroszország területére.

Készül az ellenszer

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Szentpéterváron működő oroszországi influenzakutató központja már megkezdte a vírus tanulmányozását, és az ígéretek szerint októberre elkészítheti az ellenszer első, nagykereskedelmi forgalomba kerülő szállítmányát.

Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi hatóságok vezetője pénteken jó hírrel is szolgált: a laboratóriumi vizsgálatok szerint nem madárinfluenza okozta Baskírföldön és Kalmükföldön a szárnyasok elhullását. Baskírföld egyik falujában helytelenül megválasztott takarmány miatt sómérgezésben pusztultak el baromfifélék, a Kalmük Köztársaságban pedig polimorfizmus végzett vadkacsákkal.

A kazahsztáni mezőgazdasági minisztérium pénteken arról számolt be, hogy nem javult a helyzet a madárinfluenzával fertőzött északi területeken. Ennek elsősorban az az oka, hogy a falvakban továbbra sem tartják be a háziszárnyasok és a vadon élő madarak szigorú elkülönítését előíró utasításokat.

A madárinfluenza réme miatt több oroszországi régióban - a Szverdlovszki, a Penzai és a Cseljabinszki területen - elhalasztották az őszi vadászati szezon kezdetét. A Zsidó Autonóm Területen viszont a szükséges vizsgálatok és elemzések elvégzése után engedélyezték, hogy augusztus 26-án megkezdődjön a vadászati szezon.

Kipusztulhatnak a védett fajok

Orosz ornitológusok attól tartanak, hogy egyes ritka és védett madárfajták kipusztulásához vezethet a vadon élő madaraknak a madárinfluenza miatt elrendelt tömeges lelövése. A kihalás sorsa várhat olyan vízimadarakra, mint például az Oroszország déli részén honos bütykösréce vagy a márványos réce.