Európa kapujában a madárinfluenza

2005.08.15. 15:03
Eddig csak öt elzárt szibériai körzetben találtak madárinfluenzát, hétfőn azonban már a sűrün lakott Cseljabinszk körzetében is felbukkant a vírus. Bár a fertőzés emberre eddig nem terjedt át, ha ez megtörténne, Európából indulhatna útjára a világjárvány.

Útblokádokkal és madarak százainak lemészárlásával próbálják megfékezni az orosz hatóságok a szibériai madárinfluenza-járvány továbbterjedését, jelentette a Reuters. A múlt héten még csak öt elszigetelt szibériai településen jelentkező járvány a hét elején elérte Cseljabinszket, a környék ipari központját. Cseljabinszk az Urál lábainál, azaz Európa földrajzi határán fekszik.

Egyelőre még nem tisztázott, hogy Cseljabinszkban a rettegett H5N1 vírustörzs okoz-e megbetegedéseket, az orosz mezőgazdasági minisztérium azonban elrendelte minden beteg és fertőzésgyanús állat levágását.

Nyugat felé terjed

 

A vírus eddig öt elzárt szibériai körzetben terjedt, azonban a költöző madarak is továbbterjesztették, így az elmúlt napokban folyamatosan nyugat fele terjedt. Cseljabinszk a legnyugatabbi terület azok közül, ahol a fertőzés megjelent.

A betegség eddig nem terjedt át emberre, de a szakértők attól tartanak, hogy ha ez megtörténne, Európából világméretű influenzajárvány indulhatna útjára. Ennek megelőzése érdekében a helyi jelentések szerint nemcsak állatokat mészárolnak le, de a lakosság mozgását is korlátozták, írja a Reuters.

A Cseljabinszkban felállított útblokádok mellett a környező régiókban is megerősített közúti ellenőrzéseken próbálják kiszűrni a régióból érkezőket. A Reuters jelentése szerint az Oroszországból érkező madárinfluenza már Kazahsztánban és Mongóliában is fertőz, bár onnan hétfőn nem érkeztek hivatalos jelentések a vírus terjedéséről.