Jenő
-3 °C
6 °C

Európa kapujában a madárinfluenza

2005.08.15. 15:03
Eddig csak öt elzárt szibériai körzetben találtak madárinfluenzát, hétfőn azonban már a sűrün lakott Cseljabinszk körzetében is felbukkant a vírus. Bár a fertőzés emberre eddig nem terjedt át, ha ez megtörténne, Európából indulhatna útjára a világjárvány.

Útblokádokkal és madarak százainak lemészárlásával próbálják megfékezni az orosz hatóságok a szibériai madárinfluenza-járvány továbbterjedését, jelentette a Reuters. A múlt héten még csak öt elszigetelt szibériai településen jelentkező járvány a hét elején elérte Cseljabinszket, a környék ipari központját. Cseljabinszk az Urál lábainál, azaz Európa földrajzi határán fekszik.

Egyelőre még nem tisztázott, hogy Cseljabinszkban a rettegett H5N1 vírustörzs okoz-e megbetegedéseket, az orosz mezőgazdasági minisztérium azonban elrendelte minden beteg és fertőzésgyanús állat levágását.

Nyugat felé terjed

 

A vírus eddig öt elzárt szibériai körzetben terjedt, azonban a költöző madarak is továbbterjesztették, így az elmúlt napokban folyamatosan nyugat fele terjedt. Cseljabinszk a legnyugatabbi terület azok közül, ahol a fertőzés megjelent.

A betegség eddig nem terjedt át emberre, de a szakértők attól tartanak, hogy ha ez megtörténne, Európából világméretű influenzajárvány indulhatna útjára. Ennek megelőzése érdekében a helyi jelentések szerint nemcsak állatokat mészárolnak le, de a lakosság mozgását is korlátozták, írja a Reuters.

A Cseljabinszkban felállított útblokádok mellett a környező régiókban is megerősített közúti ellenőrzéseken próbálják kiszűrni a régióból érkezőket. A Reuters jelentése szerint az Oroszországból érkező madárinfluenza már Kazahsztánban és Mongóliában is fertőz, bár onnan hétfőn nem érkeztek hivatalos jelentések a vírus terjedéséről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?