Viola
-6 °C
-2 °C

Diana szerint a titkosszolgálat ölte meg szeretőjét

2004.09.05. 15:41
A brit titkosszolgálatot vádolja személyi testőrének meggyilkolásával a néhai Diana hercegnő egy most előkerült videofelvételen a News of the World vasárnapi brit lap szerint. A 17 éve halott testőr állítólag a hét éve elhunyt trónörökösné titkos szeretője volt. A Scotland Yard főparancsnoka vizsgálatot indított az ügyben.
A cikk információja szerint a videofelvételt az a brit vizsgálat hozta felszínre, amelynek célja a Dianát 1997 augusztusában ért párizsi autókatasztrófa körülményeinek feltárása. A brit vizsgálat az év elején kezdődött, azután, hogy a francia - véletlen balesetnek nyilvánítva a szerencsétlenséget - lezárult.

A videoszalag jó eséllyel újabb muníciót ad a merényletteóriák híveinek. A felvételen a néhai walesi hercegnő a lap információi szerint azt állítja, hogy a személyi testőréből lett szeretője, Barry Mannakee 1987-ben nem véletlen motorkerékpár-balesetben hunyt el, hanem a brit titkosszolgálati ügynökök tették el láb alól, mert nemcsak testőre, de szeretője is volt.

A 39 éves Mannakee - akit a Dianával kialakult viszony gyanúja miatt elküldték az akkor már elvált hercegnő környezetéből - egy rendőrségi motor hátsó ülésén utazott Londonban, amikor egy Ford Fiesta beléjük ütközött.

A vasárnapi brit lap szerint Sir John Stevens, a Scotland Yard főparancsnoka, aki személyesen irányítja a Dianát ért párizsi szerencsétlenség vizsgálatát, külön vizsgálatot rendelt el a videoszalagon hallható kijelentések ügyében.

Nem az első eset

Ha az értesülés helytálló, ez lenne a második napvilágra került eset arra, hogy Diana hasonló súlyos vádakkal illette a brit titkosszolgálatokat. Egykori inasa, Paul Burrell nemrég könyvben fedte fel, hogy a hercegnő egy évvel a párizsi autószerencsétlenség előtt azt írta neki: attól tart, hogy autóbaleset látszatát keltő merényletet készítenek elő ellene is. A levelet szakértők valódinak minősítették.

A párizsi baleset óta sokan osztják azt a nézetet, hogy valóban merénylet történt, élükön Mohamed Fayed brit-egyiptomi mágnással, a Diana oldalán szintén meghalt akkori szerető, Dodi Fayed apjával. Az idősebbik Fayed - egyebek mellett a londoni Harrods luxusáruház és a párizsi Ritz szálló tulajdonosa - rendíthetetlen abban a hitében, hogy fiát és Dianát a brit titkosszolgálat gyilkolta meg.

Diana és Dodi a baleset előtt állítólag már házassági terveket szövögetett, sőt sokan tudni vélték, hogy a hercegnő halála pillanatában a harmadik hónapban volt szeretője gyermekével, bár ezt a francia orvosszakértők cáfolták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!