Viola
-5 °C
-2 °C

Négy embert ölt meg az Ivan

2004.09.08. 20:58
Négy ember halálát okozta eddigi adatok szerint az Ivan hurrikán, amely tizennégy éve a legerősebb vihar volt a térségben. Grenadát elhagyva Jamaika felé vette irányt, és várhatóan az Egyesült Államokat is eléri.
Legkevesebb négyen vesztették életüket Grenadában, amikor az Ivan névre keresztelt hurrikán teljes erejével lecsapott a karib-tengeri szigetre.

A betonba is belekötött

A szél még betonszerkezetű házakat is romba döntött és több száz épület tetejét tépte le. Az Ivan, amely a legnagyobb erejű hurrikán, amely az elmúlt tizennégy évben a karib-tengeri szigetvilágban pusztított, Grenada fővárosában is károkat okozott.

#alt#
Az Ivan a Port-of-Spainnél, Trinidad és Tobago egyik kikötőjében

Több száz embert evakuáltak a város alacsonyan fekvő területeiről. A hurrikán a közeli Barbadoson, Saint Lucián és Saint Vincenten is megtépázta a házakat.

Több ezren maradtak elektromos áram, víz és telefonösszeköttetés nélkül szerdán, alig néhány nappal azután, hogy a térségen átvonult az előző, a Frances hurrikán.

Az Ivan Grenadát elhagyva tovább erősödött, elérve az óránként 180 kilométeres sebességet. A Karib-tengeren keresztülszelve észak felől elhaladt a Venezuela északi partjainál fekvő Holland Antillák szigetcsoport mellett. A szélvihar miatt a Chevron Texaco vállalat óvintézkedésként részlegesen kiürítette egy földgázkútját a venezuelai partoknál.

Csúcsszezon

Az Egyesült Államok nemzeti meteorológiai intézetének előrejelzése szerint az Ivan Jamaica felé tart, és feltehetően eléri majd az Egyesült Államok szárazföldi területeit is.

Az atlanti térségben a hurrikánszezon június 1-től november 30-ig tart, ez idő alatt átlagosan tíz trópusi ciklon vonul át az Atlanti-óceán fölött, átlagosan négy fejlődik hurrikánná. Idén azonban már augusztusban nyolc keletkezett, amiből három hurrikán lett; a Charley és a Frances az Egyesült Államokat is elérte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!