Ágnes
-1 °C
2 °C

David Blaine kisétált ketrecéből

2003.10.19. 21:08
"'Életem legfontosabb napja volt" - mondta az illuzionista, és kórház helyett élő tévéműsorba zokogta el magát. Az orvosok korábban aggódtak Blaine instabil állapota miatt, de legfeljebb csak egy hétre kell kórházba mennie. Az éhezőművész mutatványának utolsó felvonására tízezrek gyűltek össze a londoni Tower mellett.
David Blaine egyszerűen kisétált ketrecéből, és eltűnt a trükkösen leeresztett kalickából a londoni éjszakába. Majd valamivel később a Sky One televízió élő show-jában elmondta:

"Életem legfontosabb napja ez a mai." Élményeiről elmondta: "Annyit tanultam ez alatt a anegyvennégy nap alatt, mint egy év alatt" - utalt arra, hogy idejét jórészt olvasással töltötte.

A mutatványt már eddig is hatalmas népszerűség övezte, a szabadulás pillanatát pedig tízezrek várták.

Mindenki arra várt - írja a BBC - hogy Blaine-t gyorsan kórházba szállítják leromlott egészségi állapota miatt. Az éhezőművész ugyanis a negyvennégy napos mutatványa alatt csak vizet vett magához.

Hirtelen halál

A bűvésznek ráadásul a hirtelen szívmegállással is számolnia kell, nyilatkozta Marinof Elia a Southampton egyetem professzor a BBC-nek a szabadulás előtt.

A harmincéves Blaine az utóbbi napokban már heves szívdobogásra, elhomályosodó látásra és víziókra, valamint nehézzé vált légzésre panaszkodott.

22 óra 30 perckor jött ki

A bűvész ketrecét egészen pontosan helyi idő szerint 21 óra 30 perckor, azaz budapesti idő szerint 22 óra 30 perckor eresztették le a Tower híd mellől.

Blaine miután röviden beszámolt az összgyűlt tömegnek tapasztalatairól besétált egy hordozható rendelőbe, ahol kivizsgálták, és szóvivője szerint egy-kétnapos, de legfeljebb egyhetes kezelésre szorul majd, hogy megerősítsék elgyengült izomzatát.

Negyedmillióan látták

A Blaine produkcióját végig nyomon követő Sky One televízió becslése szerint szeptember 5-e óta negyedmillió nézőt vonzott a látványosság.

A mutatványosnak sokan akartak keresztbe tenni. A Blaine-ellenes kampány során festékbombával, tojással vették célba a kalitkát, több napos dobolással zavarták meg Blaine álmát.

Veszítettek a kishitűek

Ám egy bukméker elmondása szerint Blaine édes bosszút vehet most rajtuk: a legtöbben ugyanis arra a fogadtak, hogy Blaine pár nap alatt feladja a küzdelmet az éhséggel és a bezártásággal.

Blaine többen vádolták azzal is, hogy mutatványával csak a világ éhezőit gúnyolja ki. Mind ezt, mind azoknak a feltételezéseit interjúiban cáfolta a bűvész, akik valójában csupán trükknek gyanítják a mutatványt.

Blaine produkciójának szeptemberi sajtótájékoztatóan levágta saját fülét, vagy legalábbis úgy tett, mert mint később kiderült, csak nagyon jól előadott bűvésztrükköt láthattak a kisebb sokkot kapott újságírók.