Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kétszáz orvost hallgattak ki

2005.10.28. 20:20
Több száz orvost gyanúsíthat meg a rendőrség, mert egy gyógyszergyártó termékét sűrűbben írták fel a betegeknek, és ezért 50 ezertől egymillió forintig terjedő összegeket kaptak a cégtől. Az ügyre azért derült fény, mert az egészségbiztosító újfajta információs rendszerrel figyeli a receptírási szokásokat.

A pénzek kifizetését több száz lefoglalt fiktív számla bizonyítja, a számlák előadások, továbbképzések tartásáról, tanulmánykészítésről szólnak. Az ügyről a Magyar Hírlap szerzett tudomást.

Az ügyben az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) tett feljelentés, a nyomozás egy éve tart, de gyanúsított még nincs.

Az egészségügyi tárcát is beérte

Az eljárással párhuzamosan az Egészségügyi Minisztérium is indított belső vizsgálatot, mert gyanítható, hogy két minisztériumi tulajdonban lévő szívgyógyászati centrum is érintett lehet.

Rácz Jenő, a tárca vezetője közölte, bizonyítékot nem találtak, ezért ők is a rendőrség eredményére várnak.

Vesztegetés, csalás

A rendőrség az egyik gyógyszergyártónál 862 fiktív számlát foglalt le, a számlák 50 ezer és egymillió forint közötti összegekről szóltak. Kétszáz orvost hallgattak ki. Az eddigi vizsgálatok szerint egy-egy koleszterinszint-csökkentő gyógyszer felírásáért 2-4000 forintot kaptak az orvosok.

A vád vesztegetés, csalás és okirathamisítás lehet az orvosok, illetve a gyógyszercég alkalmazottai, vezetői ellen, valamint az OEP felfüggesztheti a vétkesnek talált orvosok receptírási jogát.

Az egészségügy minisztérium januártól használ új informatikai rendszer, amivel ellenőrizheti az orvosok receptírásai szokásait, észre lehet venni, ha valaki kirívóan sokszor ír fel egy bizonyos gyógyszert, vagy éppen nem megfelelő gyógyszert ír fel.