Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Leonid 'Loncsik' Sztecura mindent tagadott

2003.11.06. 22:30
Tagadta bűnösségét az élet elleni és más súlyos bűncselekményekkel vádolt Leonid Sztecura csütörtökön, a Fővárosi Bíróságon megkezdődött büntetőperében.
A vád szerint az ukrán-izraeli állampolgárságú Sztecura egy Magyarországon tevékenykedő, orosz és ukrán származású személyekből álló, jól szervezett és jelentős erőt képviselő bűnözői csoport vezetője volt. Sztecura négy társa is vádlottja a pernek, több feltételezett bűntársuk szökésben van.

Zsaroltak

Az egyik vádpont szerint 1997-ben egy elszámolási vita miatt Sztecura utasítására foglyul ejtették az egyik ellenérdekű alvilági csoport tagját, egy csecsen származású orosz állampolgárt azért, hogy megöljék. Sztecura emberei ütlegelték a sértettet, gépkocsiba tuszkolták, egy erdőbe vitték, és többször megszúrták.

Ebben az ügyben felbujtóként elkövetett emberölési kísérlet vádjával állt bíróság elé Sztecura. A csütörtöki tárgyaláson Sztecura azt állította, hogy a terhére rótt élet elleni cselekmény idején Kanadában volt, és ezt tanúk is megerősítik, illetve az útlevele is bizonyítja. A vádlott hangsúlyozta, hogy sosem járt a tetthelyen, és nem is ismerte a sértettet.

Géppisztolyos támadás Tahitótfaluban

A másik, zsarolásként minősített vádpont szerint a Sztecura vezette bűnözői csoport egy budai vendéglátóipari egységtől pénzt követelt 1998-ban.

Az esettel kapcsolatba hozható Seres Zoltán, aki máig tisztázatlan körülmények között géppisztolyos támadás áldozatává vált 1999-ben Tahitótfaluban egy külföldi állampolgárral együtt.

A zsarolási ügyről a vádlott azt fejtegette, hogy nem is érti az ügyészség vádját, hiszen csupán gazdasági kapcsolatban állt a sértettel.

Loncsik vallott Clodo ellen

Leonid Sztecurát, alvilági gúnynevén Loncsikot, két éve fogták el a rendőrök a záhonyi vasútállomáson. Az óvadék fejében történő szabadlábra helyezés iránti kérelmét a bíróság ez év nyarán elutasította.

Sztecura koronatanú volt a bombagyárosként ismertté vált, jogerősen tíz év szabadságvesztésre ítélt Dietmar Clodo büntetőperében, és terhelő vallomást tett a német férfira.

Abban az eljárásban Clodo rendőrségi provokációnak minősítette, hogy Sztecura és egy fedett nyomozó bombákat rendelt tőle. A német férfi akkor azt hangoztatta, hogy éppen Sztecura állt a kilencvenes évek második felében elkövetett budapesti robbantások hátterében.