Edit
15 °C
29 °C

Mégsem adják ki O.J. Simpson könyvét

2006.11.21. 08:47
Meghátrált Rupert Murdoch ausztrál médiamogul cége, a News Corp. a kettős gyilkossággal vádolt O. J. Simpson amerikai focista vallomásos könyvének publikálásától, értesült a Market Watch amerikai gazdasági lap.

A médiavilág egyik legbefolyásosabb főszereplője azután szánta el magát a szokatlan lépésre, hogy erős kritika fogadta nemcsak kívülről, de a médiacég tulajdonában álló, szaftos történetekre utazó Fox tévécsatorna vezetőitől is. A csatorna egy kétrészes beharangozó interjút adott volna O. J. Simpsonnal a könyv megjelenése előtt.


Simpson 1994-ben a Newsweek címlapján

Simpson volt feleségét, Nicole Brown Simpsonst és barátját Ronald Goldmant 1994 júniusában gyilkolták meg, a bűncselekménnyel a sportolót vádolták, de 1995-ben felmentették a vádak alól.

A közvélemény kedvence, majd ellensége

Az ítélethirdetés az egyik legnézettebb amerikai tévéesemény lett. Az eljárást az ügyészség és a rendőrség szakszerűtlensége miatt sokan támadták. 1997-ben egy polgári ügyekben eljáró bíróság mégis felelősnek találta Simpsont a pár a haláláért, ezért 33 millió dolláros kártérítésre ítélte.

Simpson a Buffalo Bills csapat egykori sztárja volt, sportkarrierje után is számos tévésorozat és reklámfilm szereplője lett. Feleségétől 1992-ben vált el, miután bebizonyosodott, hogy a két gyermekét világra hozó asszonyt verte. Simpson karrierje 1997 után derékba tört, a közvélemény elfordult tőle.

Nem tudták lefizetni a családot

"Én és a menedzsment egyetértünk az amerikai közvéleménnyel, hogy ez egy hibásan kigondolt projekt volt. Bocsánatot kérünk a Goldman és a Brown családtól" - áll Murdoch közleményében. A "Ha én tettem, most elmondom, hogy történt" c. könyvet a News Corp. tulajdonában álló HarperCollins jelentette volna meg november utolsó napján. A tévéinterjúban Simpson elmondta, hogyan ölte volna meg volt feleségét és barátját, ha tényleg ő tette volna.

Feltehetően nemcsak a jóindulat vezette Murdochékat: a Brown család ügyvédje, Natasha Roit a Market Watchnak elmondta, a New Corp. azután döntött a könyv visszavonása mellett, hogy nem sikerült megállapodni a családdal.

"Azt mondták, ez nem történhet meg. Több millió dollárról volt szó, de Brownék azt mondták, nem" - nyilatkozta az ügyvéd, aki úgy tudja, a család utolsó elutasítása után egy órával fordult a nyilvánossághoz a News. Corp.

Goldmanék belátóbbak lettek volna, ha a könyvből és egyéb bevételekből részesült volna a család. A feleség barátjának családja korábban már elvesztett egy pert, amikor azt próbálták elérni, hogy Simpson minden bevétele a családokat illesse meg.

A Mein Kampfot ki lehet adni?

A könyv szerzője, Judith Regan mégis áldozatnak érzi magát. "Megjelentetni nem azt jelenti, hogy 'jóváhagyni', csupán annyit tesz 'nyilvánosságra hozni'. Ha ebben kételkedik, kérdezze meg azokat, akik Adolf Hitler Mein Kampfát kiadták (...) az emberek el tudják olvasni, és maguk tudnak ítélkezni felette" - érvelt az ugyancsak Murdoch érdekeltségébe tartozó New York Postban Regan.

"Úgy tűnik, van határa annak, miatt a média megtehet" - fejtegette a Market Watch által megkérdezett Paul Levinson, a Fordham egyetem kommunikációs karának vezetője, aki szerint Murdochot is szíven üthette, hogy van, amit még a Fox sem akar leadni.

Nem marad fiókban

Levinson szerint azonban amit a világ egyik legbefolyásosabb emberének tartott médiamágnás hírneve miatt nem tehet meg, megteheti egy kisebb kiadó, valószínűleg nem marad fiókban Simpson könyve. Annál is inkább nem, mivel a könyvet már kinyomtatták, és elég valószerűtlen volna, hogy egy-két példány ne ússza meg a bezúzást, és online terjedjen.

A News Corp. leányvállalata, a Fox csatorna külsős, társult tagsága a hírek szerint ugyancsak ellenállt Murdoch terveinek. A cégbirodalom részvényeinek értéke a bejelentés után egy százalékot csökkent.