Piroska
3 °C
3 °C

Jogerősen is négy és fél évet kapott Tasnádi

2002.12.12. 09:32
A Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a Tasnádi Péterre elsőfokon, a Pest Megyei Bíróság által kiszabott négy és fél éves szabadságvesztést. A vádlott immár hónapok óta ismét előzetes letartóztatásban várta a mostani ítélethirdetést, mert előzőleg többször is megsértette a háziőrizet szabályait. Tasnádi Péter körülbelül 10 hónap múlva szabadulhat a börtönből.
A Legfelsőbb Bíróság nem változtatta meg a Pest Megyei Bíróság által Tasnádi Péter büntetését. Az elsőrendű vádlott mellett az LB ugyanígy járt el a másod-, a harmad-, a negyed-, valamint az ötöd rendű vádlott esetében is.

Tekintse meg galériánkat a tárgyalásról Fotó: HavariaPres
A Legfőbb Ügyészség képviselője vádbeszédében az első fokon kiszabott büntetés súlyosbítását kérte részben téves jogi minősítés és a vádlottak különböző bűncselekmények alóli felmentése miatt; Tasnádi ügyvédje viszont az ítélet hatályon kívül helyezését és az eljárás megismétlését indítványozta.

Szikinger István védőügyvéd az Indexnek elmondta, hogy a védelem felmentésre, vagy az ítélet hatályon kívűl helyezésére számított. Hozzátette, hogy szerinte a Legfelsőbb Bíróság nem foglalkozott az eljárási törvénytelenségeket taglaló beadványával. Szikinger elmondta, hogy az ítélet részletes tanulmányozása után döntenek egy esetleges felülvizsgálati kérelem beadásáról. Mivel az előzetes letartóztatás is beszámít a büntetésbe, ezért Tasnádi Péternek már csak tíz hónapot kell börtönben töltenie.

Tasnádi Pétert 1997. és 1999. között elkövetett cselekmények miatt részben felbujtóként elkövetett többrendbeli önbíráskodással, súlyos testi sértéssel, zsarolással, lőfegyverrel való visszaéléssel, sikkasztással, több rendbeli adócsalással és bűnszervezet létrehozásával, irányításával vádolják. A férfit még 1999. szeptemberében tartóztatták le és az első fokú ítélet kihirdetéséig előzetes letartóztatásban volt. A tárgyalásokat különleges biztonsági intézkedések között tartották. Az első fokú ítélet után Tasnádi házi őrizetbe került, de miután kiderült, hogy rövid idő alatt többször is megsértette a szabályokat, a Legfelsőbb Bíróság ismét elrendelte az előzetes letartóztatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!