Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

A család sem tudott az elrabolt magzatról

2004.12.19. 11:07
A jóhiszemű férjjel együtt mutogatta a városiaknak az anya hasából brutálisan kivágott újszülöttet Lisa Montgomery, akit pénteken vettek őrizetben az amerikai Kansasban. Feltételezések szerint a nő nem tudta feldolgozni, hogy elvetélt. Az Egyesült Államokban a terhes nők közül többen halnak meg erőszakos, mint természetes halállal.
Egy étteremben mutogatta az anyja méhéből elrabolt kislányt Lisa M. Montgomery, akit a hatóságok pénteken vettek őrizetbe gyilkosság gyanújával.

A 36 éves nő vallomása szerint megölte a Missouri állam Skidmore nevű kisvárosában élő Bobbie Joe Stinnettet, majd kivágta méhéből a nyolchónapos magzatot. Az eset sokkolta az Egyesült Államok közvéleményét.

Lerázta az áldozatokat

Lisa Montgomerynek két középiskolás gyermeke van, harmadik gyermekével ebben az évben volt terhes, de a hatodik hónapban elvetélt. A nyomozók szerint a gyerek elvesztése miatt vetemedhetett a nő a magzatrablásra.

A vérben fürdő anya holttestére édesanyja talált rá csütörtökön és azonnal riasztotta a rendőrséget, a nyomozásba az FBI is beszállt. Szemtanúk szerint csütörtökön délután egy piros kétajtós autó állt Stinnett háza előtt hosszabb ideig, ezt az autót később egy járőr üldözőbe is vette, de a nőnek sikerült leráznia a rendőrautót.

Az interneten talált áldozatára

Az vizsgálat eddigi adatai szerint a Kansas államban élő Montgomery az interneten talált rá áldozatára. Bobbie Stinnett kutyatenyésztő volt, és ezért egy a témával foglalkozó csevegő oldal állandó résztvevője is, fényképes bemutatkozásából kiderülhetett Montgomery számára, hogy terhes.

Lisa Montgomery álnéven lépett vele kapcsolatba még szerdán, és kutyakölyköt szeretett volna vásárolni, és feltehetően ezzel az indokkal utazott el a 200 kilométerre lévő Skidmore-ba. Ezt a hatóságok Sttinnett számítógépének tanulmányozása után állapították meg, a csevegőprogram pedig elvezette őket Montgomeryig.

Több a gyilkosság

Montgomeryék házában egy újszülött csecsemőt találtak, aki a család állítása szerint egy napja született. Mint kiderült, Lisa Montgomery férje és gyerekei nem tudtak a történtekről, ellenük nem is indult eljárást.

A feleség, aki vetélését mindenki előtt titkolta, csütörtökön délután hívta föl férjét, hogy vásárlás közben be kellett vonulni a topekai klinikára, és megszülte harmadik gyereküket. A családdal egy gyorsbüfénél beszélt meg találkozót. Mint a nyomozás később kiderítette aznap egyáltalán nem született gyerek Topekában.

Az AP szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint Lisa Montgomery és férje még órákkal az asszony letartóztatása előtt mint újszülött gyermeküket Abigail néven mutatták be egy melverni (Kansas állam) kávézó közönségének, akik közül páran még el is csodálkoztak azon, hogy lehet egy egynapos gyermeket kihozni a kórházból.

A nyolchónapos magzat mindamellett egészséges. Az újságírókat csupán egy rövid írásos közleményben tájékoztató édesapa szerint a szerencsésen megkerült gyermek maga a csoda.

A család is azt hitte, övék az újszülött

A Washington Post összeállítása szerint az Egyesült Államokban a terhes nők ellen elkövetett gyilkosságok száma jóval több, mint azt sokan gondolnák. 1990 óta 1367 terhes nőt gyilkoltak meg Amerikában, és ennél valószínűleg még többet is, 13 állam ugyanis nem rendelkezik ilyen nyilvántartással.

Az adatokból az is kiderül, a terhes nők közül többen halnak meg erőszakos, mint természetes halállal.