Három évet kapott Zalatnay Sarolta

2002.12.27. 11:24
Nem jogerősen három év letöltendő szabadságvesztésre írélte a Fővárosi Bíróság Zalatnay Saroltát. Az énekesnőt több mint 120 millió forintos kár okozásában találták bűnösnek.
Első fokon hároméves börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság pénteken Zalatnay Saroltát, akit százhúsz milliós csalással vádoltak. Az énekesnő csak a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra. A Fővárosi Bíróság három évre a közügyektől is eltiltotta Zalatnay Saroltát.

A vád

A vád szerint Zalatnay Sarolta cégeinek pénzügyi nehézségei, behajthatatlan kintlévőségei miatt 1996-ban és 1997-ben több tízmillió forintnyi hitelt vett fel magas kamatra magánszemélyektől. A hitelfelvételeket vagy maga az énekesnő intézte, vagy pedig az ezzel megbízott A és M Pénzügyi Tanácsadó Kft. A cég két alapítója, és egy, a kft. nevében ügyvédként eljáró személy szintén vádlott az ügyben. Az ügyészség szerint a kft. hirdetés útján toborozta a befektetőket, extraprofitot ígérve nekik. A kölcsönök jelentős részét azonban eddig nem fizették vissza. Ezzel az énekesnő a vád szerint összesen több mint 120 millió forint, két társa pedig egyenként több mint 70 millió forint kár okozásában működött közre. Zalatnay Sarolta az eljárás során jórészt tagadta bűnösségét, másfelől azt hangsúlyozta, hogy szándékosan nem akart senkinek kárt okozni, továbbá védekezett azzal is, hogy saját vállalkozásainak is tetemes behajthatatlan kintlevőségei voltak.

Börtönbüntetések

Az énekesnő mellett szabadságvesztést kaptak vádlott társai is. A kölcsönügyletek jogi részét intéző ügyvédnőt az FB háromévi börtönbüntetésre és 5 év közügyektől való eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta az ügyvédi tevékenység gyakorlásától. A per harmadik kulcsszereplőjére súlyosabb egészségi problémáira tekintettel 2 év 6 hónap fogházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

Zalatnay tovább énekel

Az ítélethirdetést követően újságírók kérdésére válaszolva Zalatnay Sarolta elmondta: továbbra is dolgozni kíván, s az énekléssel keresett pénzt az okozott kár további csökkentésére fordítaná. Hangoztatta: fenntartja korábbi álláspontját, miszerint az általa okozott kár csak mintegy 55 millió forintra rúg. Az ügyészség képviselője valamennyi vádlott tekintetében súlyosbításért és egyes vádpontok vonatkozásában téves minősítés miatt felmentésért, illetve a bűnösség megállapítása végett fellebbezett. Zalatnay Sarolta védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Bankszámla