Jobban vannak a megtámadott kézilabdázók

2009.02.10. 18:10 Módosítva: 2009.02.10. 21:50
Még kedden elhagyhatja az intenzív osztályt a szerb kézilabdázó, Zsarko Sesum. A szerb játékost a baleseti osztályra viszik át, állapota megfelelő. Ivan Pesicnél azonban lázas szövődmény lépett fel, ő marad az intenzíven.

A szombat éjjel megtámadott veszprémi kézilabdázók már jobban vannak, mindkét játékos tudata tiszta, pontosan emlékeznek a történtekre és állapotuk is kielégítő, mondta Rácz Jenő a veszprémi kórház főigazgatója kedden délután.

Hétfőn Zsarko Sesum elmozdult arccsontját a helyére tették, szövődmény nem alakult ki a fejbe rúgott szerb játékosnál. Rácz Jenő azt mondta, még kedden az intenzívről a balesti osztályra helyezik át Sesumot, várhatóan napokon belül elhagyhatja a kórházat.

Társánál, a vesén szúrt Ivan Pesicnél azonban lázas szövődmény lépett fel, antibiotikummal kezelik, állapota az elvártaknak megfelelő. Pesicet vasárnap műtötték meg, egyik veséjét vették ki és hétfőig narkózisban tartották az orvosok. Neki még hosszabb időt kell eltöltenie az intenzív osztályon és teljes gyógyulása hónapokba telhet. A főigazgató azt nem tudta megmondani, vajon folytathatja-e pályafutását a horvát játékos.

Rácz Jenő hozzátette, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárának jelezték, hogy a játékosoknak speciális, sport-pszichológusra lenne szükségük. A főigazgató úgy tudja, amint állapotuk lehetővé teszi, felkeresi őket egy szakember.

Cozma apja odaadná veséjét Pesicnek

Petre Cozma, a Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdás édesapja Ivan Pesic horvát válogatott játékosnak adná az egyik veséjét, hogy az teljes értékű sportolóként visszatérhessen a kézilabdapályára. "Odaadom a vesémet annak az embernek, aki megpróbálta megmenteni fiam életét", nyilatkozta egy román tévének a gyászoló apa.

Ivan Pesic ugyanis a szerb Zsarko Sesum klubtársával együtt fia védelmére kelt, és eközben szenvedett olyan súlyos sérüléseket a támadóktól, hogy el kellett távolítani az egyik veséjét. A verekedésben ugyanis őt is megkéselték, s a szúrás a veséjét érte.

Pénteken temetik Cosmát

Marian Cosmát, az MKB Veszprém vasárnap hajnalban meggyilkolt kézilabdását pénteken helyezik végső nyugalomra. Az elhunytat volt klubjánál, a bukaresti Dinamónál ravatalozzák fel, mielőtt pénteken utolsó útjára kísérik a Pipera temetőbe. A Román Kézilabda Szövetség a sportoló veszprémi klubjával és a magyar hatóságok együttműködésével kétnapos gyászszertartást szervezett. Marian Cosmának - Veszprémhez hasonlóan - a bukaresti önkormányzat is díszpolgári címet adományoz, melyet édesapja, Petre Cosma vesz majd át.

A gyászmenetet Romániába belépéskor több száz gyászoló sportoló és szurkoló fogadta. A koporsót szállító gépkocsi Aradon és Déván is megállt, de Bukarest fele még több városban megállnak rövid időre, míg a gyászolók leróják kegyeletüket a 26 évesen, tragikus körülmények között elhunyt sportoló koporsója előtt. A gépkocsisor jelenleg rendőri felvezetéssel halad Bukarest fele.

Édesanyja kérésére a gyászmenet nem a hatóságok tervezte útvonalon halad majd Bukaresten keresztül. "A gyászoló anya kérésére Marian Cosma holttestét egyenesen hazavisszük" - nyilatkozta Cristian Gaţu, a Román Kézilabda Szövetség elnöke.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport